Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Yılmaz İMANLIK


HAYIR DİYEBİLMEK

HAYIR DİYEBİLMEK


    Sahi en son ne zaman bir şeye hayır dediniz?
    Toplum olarak yaşadığımız birçok sorunun temelinde hayır diyememek yatar. Bize sunulan her şeye sorgusuz, sualsiz; araştırmadan, incelemeden evet dediğimiz zaman sonuçlar bizi memnun edecek şekilde olmayabilir.
     Bu konuda yaptığım iki çılgınlığı paylaşmak istiyorum. Çılgınlık diyorum; çünkü yaptığımı birçok insan çılgınlık olarak değerlendirebilir.
    Bundan birkaç yıl önceydi. Saatimin kurma kolunu düşürmüş, kaybetmiştim. Bir saatçiye girip “Şuna bir kurma kolu takar mısınız?” dedim.     Adam bir dakika içinde kurma kolunu takıp saatimi bana uzattı. “Kaç lira?” dedim. “35 lira” demesin mi?  Şaşırdım.     “Bu saatin kendisi kaç lira ki?” dedim kendi kendime. Sonra adama dedim ki “Çok pahalı değil mi?”  Adam “Bunlar böyle.” dedi. O zaman deliliğim tuttu. “kurma kolunu sök o zaman geri!” dedim. Adam hiçbir şey demeden 30 saniye içinde kurma kolunu söktü, ben de oradan ayrıldım.
    Şimdi düşünüyorum da bunu birçok insan yapamazdı muhtemelen. “Bu seferlik olsun.” derlerdi. Ama bu seferlik dedikleri şey sonraki zamanlarda yine aynı şekilde devam ederdi.
    İkinci çılgınlığım, bir gün Samsun'da gezerken canım çay simit çekti. İnsanların çay simit aldığı o meşhur yer, yolumu üstündeydi. Tıklım tıklım dolu olan mekana hemen girip elime bir tepsi aldım. Tepsiye bir tane poğaça koydurdum. Çay bölümüne geçtim, bir tane de çay koydurdum. “Kaç lira?” dedim. “10 lira.” demesin mi? Yani çay 5 lira. Bardağı henüz elime almamıştım. Kıza dedim ki “Çayını geri alır mısın?” Hiçbir şey demeden aldı. Pasta bölümüne geçip tepsiye uzattım. “Poğaçayı yerine koyar mısın?” dedim. Çocuk aldı, alırken de “Ne oldu abi?” dedi. “Bir çay 5 lira olur mu nerede yaşıyoruz!” dedim. Sadece “Haklısın abi.” dedi.
    Oradaki diğer insanlara baktım. Yani insanlar bir yandan fakirlikten bahsederken bir yandan da ne lazımsa fiyatını bile sormadan tepsiye dolduruyorlardı.
    Oradan ayrıldım, yan tarafta 8 liraya dürüm ve ayranla karnımı bir güzel duyurdum.
    Şimdi biliyorum birçoğunuz beni ayıplıyor,  öyle yapılır mı diyor? Yapılır ve yapılmalıdır. Birçoğumuz bunu yaparsa o insanlar da belki düzenleme yapar ama hiç hayır demezsek, önümüze sunulanı sorgusuz sualsiz kabullenirsek hiç kimse sizin maddi durumunuzu düşünmeyecektir.