Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


HAYRA YORMALI


Dini açıdan hayır; Allah´ın emrettiği, razı olduğu, bireye ve topluma faydalı olan iş ve davranışlara denir. Onun karşıtı olan şer de; Allah´ın yasakladığı, bireye ve topluma zarar veren alışkanlık, iş ve davranışlara denir.

Bu konuda ?bana göre- yanlış kullanılan bir söz var:


?Her şerde bir hayır vardır!?


Bence her şerde bir hayır yoktur. Sözün doğrusu, ?Bizim şer sandıklarımızda bir hayır olabilir.? Zaten Bakara Suresi 216. Ayet buna açıklık getiriyor:


?Olur ki siz bir şeyden hoşlanmazsınız, halbuki hakkınızda o bir hayırdır. Ve olur ki siz bir şeyi seversiniz, halbuki o hakkınızda bir şerdir. Siz bilmezsiniz, Allah bilir.? (Bakara, 216)


İstanbul´a geldi gelecek denilen kar Cuma günü kendini gösterdi. Başta belediyeler olmak üzere herkes gelmekte olan kardan haberdardı ve hazırlıklıydı. Buna rağmen özellikle ulaşımda pek çok olumsuzluk yaşandı. Bazı yollar trafiğe kapandı.
Deniz seferleri iptal edildi. Hava ulaşımı aksadı. Basın da bu durumu kendi lisanıyla duyurdu:


?Soğuk hava ve kar yağışı yurtta hayatı felç etti.? (Cumhuriyet,08.01.2017)


?Megakentin karla imtihanı: ÇİLE? (Türkiye, 8.01.2017)


?Kar sürücülerin kâbusu oldu? (Gazete Pasinler, 07.01.2017)


Hep düşünmüşümdür, yağmur ve kar yağışını kâbus ve felç gibi olumsuz ifadelerle duyurmak doğru mu, diye. Bir karara varamadım. Belki de haberciler haklıdır. Olayı daha iyi anlatacak, okuyucunun dikkatini çekecek başka kelime bulamamaktan olsa gerek.


Aslında karı da yağmuru da normal karşılamak lazım. Nasıl yazın güneş ve sıcak oluyorsa kışın da yağmur yağacak, kar olacak. Diğer zamanlarda yaptığınız her şeyi kar yağınca da yapabilmeyi ummak doğru bir anlayış olamaz.


Hem, kar yağışının sayısız faydaları var. Kar öncelikle berekettir. Karın bol yağdığı sene ürün de bol olur. Topraklar susuz, barajlar boş kalmaz. Yıllardır kar görmeyen bölgeleri düşündüğümüzde kar bizim için bir şanstır. Mersin´in Erdemli ilçesine
20 yıldır kar yağmıyormuş. Belediye Başkanı da dağlardan üç kamyon kar getirerek Şehit Öğretmen Hacı Ömer Serin İlkokulu öğrencilerini sevindirmiş. Öğrenciler kartopu oynayarak, karlar üzerinde zıplayarak eğlenceli vakit geçirmişler. Yani bazıları kar yağmasını bir şer olarak görüyor ama onda sayısız faydalar olduğunu düşünmek gerek.


Bakın, kar yağışı sebebiyle ilçemizde okullar iki gün tatil edildi. Öğrenciler bir yana, öğretmenlerin sevincini görmeliydiniz! Pek çok öğrenci de sosyal medya üzerinden vali amcalarına teşekkür mesajları göndermişler. Valinin, ?Hepiniz söz verdiniz, kitap okuyoruz. Tamam? mesajı üzerine;


Damla: ?Ya, sen yeter ki güzel haberler ver. Ben kitap okurum Vali amcam. İlkadımı unutma. Ellerinden öptüm? derken, tatil haberini alan bir başkası, ?Senin için ´Suç ve Ceza´yı aldım bile? diyor, bir diğeri, ?Sen dünyanın en tatlı vali amcasısın ? diyerek sevincini belli ediyordu.


Vali İbrahim Şahin çocuklara bilgisayar hediye etseydi onları bu kadar sevindiremezdi.


Bazılarının kâbus gibi gördüğü, bazılarının hayatı felç ettiğinden yakındığı kar ve soğuk, bazen insanların ´insan´ yönünü görmemize vesile olabiliyor.


ABD´nin İdaho Eyaletinde bir kuş konduğu demir parmaklığa soğuktan yapışıp kalmış. Kuşun ayağı donmuş. Onu gören bir çiftçi kuşu kurtarmak istemiş ama kuşun ayağını çekse kuşa zarar verecek. Donu çözmek için yakınlarda ılık su da yokmuş.
Çiftçi düşünmüş taşınmış ve çareyi bulmuş: Sıcak nefesini üfleyerek buzu çözmeyi ve kuşu kurtarmayı başarmış.


ABD´de merhametli insan var da Türkiye´de yok mu?


İstanbul´da da bir AVM´nin çalışanları soğuktan üşüyen sokak köpeklerinin altına mukavva parçası sermiş, üzerlerine de battaniye örtmüşler.


Bu haberi televizyonda seyrederken Reina canisi aklıma geldi. Bir insan, demire yapışan kuşu kendi haline terk edemiyor, onu kurtarmak için nefesini tüketiyor, diğeri onlarca masum insanın üzerine sebepsiz yere kurşun yağdırıyor, ölüm kusuyor.


İkisi de insan ama birinde insanlıktan eser yok!