Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Hazırlıklar tamam mı?

Hazırlıklar tamam mı?


Yemeğe misafir çağırdınız da hazırlık yapmadığınız oldu mu?

Sadece iki sınıf arasında bilgi yarışması düzenlediniz de; puantaj kâğıdını çizmeden, jüri üyelerini belirlemeden, soruları hazırlamadan yarışmaya geçtiğiniz oldu mu?

Mayıs ayı gelip de hayvanlarla birlikte yaylaya gideceğimiz zaman bizim yaptığımız hazırlıkları anlatmaya kalksam bu sütun yetmez.

En küçük bir program için bile belli oranda hazırlık gerekiyor da 11 ayın Sultanı Ramazan için hazırlık yapılmaz mı?

Aileler için en başta gelen hazırlık; yufka açmak ve makarna kesmektir.

Temizliği de unutmayalım.

Ben oruç tutmaya Adana İmam Hatip Okulu orta birinci sınıfta başladım. İlk teravihin kılınacağı akşam banyo yapmış ve temiz elbiselerimizi giymiştik. Ramazan’ı her bakımdan temiz karşılamak, insana ayrı bir huzur verir.

Kişi manevî yönden de kendini Ramazan’a hazırlamalıdır.

Dilini küfürden ve laga luga laflardan sakınacağına söz vermeli. Tatlı dil ve güler yüz her zaman geçer akçedir. Lâkin kalp kırmamaya Ramazan’da daha bir özen göstermek gerekmez mi?

Yardımlar için de bir ön hazırlık yapmak gerekir. Ramazan; fazileti çok, sevabı bol olan bir aydır. Bu ayda yapılacak yardımların sevabının, diğer aylara göre daha fazla olacağı ifade edilmiştir. Maddi yardım için şu kadar zengin olmak gerekmez. Herkes karınca kararınca bir şeyler yapabilir.

Tekrarı yok hayatın. Ne yeniden yaşamak mümkün, ne de yaşadıklarını silebilmek.

Recep, Şaban derken işte Mübarek Ramazan ayı da geldi. 02 Nisan Cumartesi Ramazan ayının ilk günüdür. “Hayatın tekrarı yok ama Ramazan’ın tekrarı var” diyebilirsiniz. Kimin için ya da kimler için tekrarı olacak Ramazan’ın, bilebiliyor muyuz?

Gelecek Ramazan’a yetişeceğine kimin garantisi var?

Az önce Muhsin Yazıcıoğlu’nun konuşmasına yer verilen bir video dinledim. Rahmetli şöyle diyor orada: “Bir saniyesine dahi hâkim olamadığınız şu fani hayat için bu kavga niye?” Ben buradan “Birbirinizi üzmeyin, kimsenin kalbini kırmayın” manasını çıkardım.

Halkımız Ramazan’a hangi vasfı uygun görmüş?

“On bir ayın Sultanı”

Öyleyse sultanlara lâyık bir karşılama yapınız, Ramazan’a.

Neler yapılabilir ya da Ramazan’a kavuşan Müslüman neler yapmalı?

Neler yapması gerektiği konusunda sayfalarca yazı yazılabilir. Zaten yazılmış da. Asıl önemli olan kişinin neler yaptığıdır? Bildikleri, duydukları değil yaptıkları onun kârıdır.

“Şunu yapın, bunu yapmayın” diyerek kimseyi baskı altında tutmaya gerek yok. Elinizden ne geliyorsa, neye gücünüz yetiyorsa onları yapın. Zaten “Allah kimseye gücünün yeteceğinden fazlasını yüklemez.” (Bakara; 286) Buradan “oruç tutmasanız da olur” anlamı çıkarmayasınız, ha!

Ramazan oruç ayıdır, haliyle ilk madde oruç tutmaktır. Oruç tutmaya gücü yetmeyenlerin ne yapması gerektiği ilmihal kitaplarında yazılıdır.

Namaz dinin direğidir. Elbette namaz her zaman kılınmalıdır. Ancak Ramazan’da daha bir dikkatli ve düzenli kılınmalıdır. Sakın, “Namaz kılmıyorsan oruç da tutma” diyenlere aldırmayınız. Her ibadetin sevabı ayrıdır ve onun takdiri Allah’a aittir. Zaten Yüce Allah (CC), “Oruç benim içindir ve onun sevabını da ben takdir ederim” buyurmuştur. (Buhari, Savm:2)

Bu Ramazan’da da ekranlarda “Sorulara cevap” programları olacaktır. Önceki yıllarda olduğu gibi size saçma gelen sorular duyacaksınız. Ne sorular sizi şaşırtsın, ne de işin ehli olmayanların verdiği cevaplar kafanızı karıştırsın! Yine de tereddüt ettiğiniz konular olursa lütfen ehil kişilere danışınız.

Rabbim sizi doğru yoldan ayırmasın. Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun. Rabbim, oruçlarımızı sağlıkla tamamlamayı nasip eylesin. Sizleri ve hepimizi Ramazan’ın feyzinden ve bereketinden nasibini alan kullarından eylesin.