Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Hediyeleşmek sünnettir

Hediyeleşmek sünnettir


Din Kültürü öğretmeniyiz ya, öğrenci soruyor:
“Hocam, yılbaşında arkadaşıma hediye alsam günah olur mu?”

Önce kaynaklara bakalım.
Peygamberimiz (SAS) bir hadislerinde şöyle buyuruyorlar:

“Hediyeleşin, çünkü hediye, muhabbeti artırır.” (Beyhakî)
Demek hediyeleşmek günah değil, üstelik sevapmış.

Fakat öğrenci bir kayıt koyuyor:”Yılbaşında hediyeleşmek!..”
Şimdi iş değişti.

İyi de yavrum, sen hediyeleşmek için niçin yılbaşını bekliyorsun? Daha güzel bir zaman, şaibesiz, sıkıntısız bir sebep yok mu? Mesela, Hicri yılbaşında arkadaşına hediye al. Hadi Hicri Yılbaşını hatırlayamadın diyelim, Ramazan bayramında hediye al. Kurban Bayramında hediye al. Regaip Kandilinde hediye al…

Sahi, Ramazan bayramı geliyor diye arkadaşına hediye alan kaç kişi tanıyorsunuz?
Öyleyse, hediyeleşmek için neden yılbaşını seçtin? Aslında sana helal olan bir eylemi, yanlış zamanda uygulayarak neden kendini sıkıntıya sokuyorsun?

Allah`ın, yapılmasını kesin olarak yasakladığı şeylere haram denir. Haram ikiye ayrılır:
1.Haram li aynihi: Bir şeyin, bizzat kendisindeki kötülük sebebiyle yasaklanmasıdır. Zina, hırsızlık, adam öldürme gibi. Bu fiillerin aslında kötülük ve zarar vardır.
2.Haram li gayrihi: Kendisinde haramlık vasfı olmadığı halde başka bir sebep dolayısıyla bir şeyin haram kılınmasıdır. Bir pastaneye gidip, ücretini ödeyerek pasta- börek yemek helaldir. Fakat aynı böreği, sahibinin izni ve bilgisi olmadan çalıp yemek haramdır.

Noel, 25 Aralık`ta Hz. İsa`nın doğumunun kutlandığı bir Hıristiyan Bayramıdır. Bazı Ortodoks Kiliselseri Noel`i, Jülyen Takviminde 25 Aralık`a denk gelen 6 Ocak`ta kutlarlar. 1 Ocak yılbaşı ise, Hıristiyan toplumlarca Noel ile birleştirilen bir kutlamadır. Miladî takvimi kullanan hemen bütün ülkelerde 1 Ocak`ta yılbaşını kutlamak bir asırdan beri âdet olmuştur. Asıl olarak, bu bir Hıristiyan âdetidir.

Ülke olarak biz de miladî takvimi kullanıyoruz. 1 Ocak bizde de yılbaşıdır. Dini günler ve geceler hariç, bütün resmi ve özel işlerimizi miladî takvime göre ayarlıyoruz. Lakin yılbaşı kutlamaları yapmak, başımıza kukuleta takmak, odalarımızı çam ağaçları ile süslemek, diğer zamanlarda adını dahi anmadığımız hindiyi, yılbaşı gecesi soframızın baş köşesine kondurmak zorunda değiliz. Kısacası, Hıristiyanlara benzemek zorunda değiliz.

Bu söylediklerimi, yılbaşı gecesi dışında ne zaman yaparsanız yapınız, hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hindi alıp bizi de davet edebilirsiniz!
Yılbaşında Hıristiyanlara benzeyerek kendinizi tehlikeye atmayın. Peygamberimiz bu konuda bizi uyarmıştır. O, “Kim bir topluma benzemek isterse, onlardandır” buyurmuştur. Bunun örnekleri de Asr-ı Saadet`te yaşanmıştır. Bir ara Yahudiler saçlarını çok kısa kesiyorlarmış. Peygamberimiz (SAV) Müslümanlara, “Siz onlara benzemeyiniz. Saçlarınızı uzatınız” diye buyurmuştur. Fakat bu, “Erkekler saçlarını kadınlar gibi uzatabilir” manasında anlaşılmamalıdır.

Bugün 31 Aralık 2014. Yarın 1 Ocak 2015, milâdî yılbaşı.
Milâdî takvime göre de olsa, gelmekte olan bu yeni yılın, 2015 yılının, şahsımız, ailemiz, milletimiz ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.