Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Yılmaz İMANLIK


HER HİKÂYE BİR KEZ YAŞANIR


Hayatımızın her anı küçük büyük hikâyelerle doludur. Bir hikayenin bittiği yerde başka bir hikaye başlar. O da bitince yine bir başkası? Dünyada sonu gelmeyen hikaye yoktur. Ve her hikâye sadece bir kez yaşanır?

Hikâyelerin kimisi hüzün taşır yüreklerimize, kimisi mutluluk kelepçeleri takar bileklerimize. Toz pembe olan bir hikayenin bitmesini hiç istemeyiz. Bize çile çektiren, ızdırap veren hikayelerinse ana fikrini alıp gerisini zamanın yaşam kırıntılarıyla dolan çöplüğüne atarız. İstesek güzel bir hikayeyi ömür boyu yaşatabilir miyiz? Hayır, yaşatamayız. Çünkü her şey zıddıyla anlam kazanır. Mutsuzluğu tatmazsak, mutluluğun tadına nasıl varabiliriz?
İstediğimiz hikâyeleri devam ettirmek her zaman bizim elimizde değildir. Gözlerimizin görmediği, saçlarımızın öpemediği rüzgarlar vardır hikayelerimize müdahale eden. Onlara ?dur? diyemeyiz. Ne kadar görmezlikten gelsek de bulutları, onlar saçlarımızı ıslatarak ısrarla bu hikâyede biz de varız derler. Kendimiz yazmadığımız bir hikâyede bazen başkahraman, bazen de kıyıda köşede kalmış bir figüran olarak sürüklenip gideriz?

Hikâyeler yaşamımızın bir parçası ise onları hayatımıza renk veren, yaşama sevincimizi zenginleştiren birer küçük dünya olarak görmek zorundayız. Bizde derin yaralar bırakan, bizi fazlasıyla üzen bir hikayeye takılıp kaldığımız zaman; nedenlerle, niçinlerle, pişmanlıklarla, hayal kırıklıklarıyla boğuştuğumuz zaman yeni hikayelerin hayatımıza girmesi için bütün yolları kapatmış oluruz. Biten bir hikaye artık geçmişte kalmıştır. Ve geçmişte kalmalıdır. Artık onun bittiğini kabullenmeli, yeni hikayelere göz kırpmanın yollarını aramalıyız.


Bahar gitti diye kuşlar intihar etseydi yeryüzünde kuş mu kalırdı? Kuşlar üzülür ama intihar etmezler. Çünkü yeni bir baharın geleceğine inandıkları için yüreklerinde taşıdıkları sevinç muştuları bu hüznü yok eder.


Her hikâye rûhumuzda boş kalan bir yeri doldurur. Ruhumuzun hem mutluluğa hem de mutsuzluğa ihtiyacı vardır.
Değil mi ki her şey zıddıyla kâimdir?


Yaşadığımız güzel bir hikayenin etkisinde kalıp daha güzellerini yaşayamayacağımızı sanırız. Hâlbuki hikâyelerden aldığımız tat, yaşadığımız zamana, hikâyeyi kiminle nerede yaşadığımıza veya yaşımıza göre değişir. Hayatımız devam ettiği müddetçe daha güzel hikayeler mutlaka karşımıza çıkacaktır.


En güzeli, yaşadığımız ve yaşayacağımız bütün hikâyeleri bir kenara bırakıp nefes aldığımız anda hangi hikâyenin kahramanı isek, onu en güzel şekilde yaşamalıyız.