Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


HER İLÇEYE BİR ?ALAN?


2014-2015 eği­tim-öğ­re­tim yı­lı­nın so­nu­na yak­laş­tık­ça, okul­la­rın yıl­so­nu et­kin­lik­le­ri de art­ma­ya baş­la­dı. Hepsi de bir­bi­rin­den güzel ça­lış­ma­la­rı­nı Ter­me­li­ler­le pay­laş­ma fır­sa­tı bul­du­lar. Fır­sat bul­duk­ça davet edil­di­ğim okul­la­ra ve et­kin­lik­le­ri­ne git­me­ye ça­lı­şı­yo­rum.

Geçen hafta, Fatih Ana­do­lu Li­se­si`nin ha­zır­la­mış ol­du­ğu ?Ana­do­lu`dan Adım­lar? adlı halk oyun­la­rı gös­te­ri­si­ni iz­le­me fır­sa­tı bul­dum. Gös­te­ri İngi­liz­ce öğ­ret­me­ni Esin Er`in söy­le­di­ği ?Çalın Da­vul­la­rı? adlı Se­la­nik tür­kü­süy­le baş­la­dı. Bü­yü­le­yi­ci bir ses sa­lo­nun du­var­la­rın­da çın­lı­yor­du. Ya­nım­da otu­ran ar­ka­daş­la­ra sor­ma­sam Sam­sun`dan gelen pro­fes­yo­nel bir sa­nat­çı ga­li­ba di­ye­cek­tim. Öğ­ret­me­ni­miz, daha sonra zor ve ha­re­ket­li 7/8 lik bir Trak­ya tür­kü­sü­nü ses­len­dir­di ki tık­lım tık­lım dolu olan sa­lo­nu bir alkış seli aldı gö­tür­dü.

?Mav­ro­va`dan aldım süm­bül, bir okka nohut.

Al beni bre sar more süm­bül, ya­nın­da uyut.?

16 kız ve 16 erkek öğ­ren­ci­den olu­şan iki grup, yur­du­mu­zun çe­şit­li yö­re­le­rin­den der­le­nen oyun­la­rı­nı ser­gi­le­di­ler biz­le­re. Za­ma­nın nasıl geçip git­ti­ği­ni an­la­ma­dan iz­le­me­ye ko­yul­duk güzel oyun­la­rı­nı.

?Ke­men­çey­le zurna, alıp gö­tü­rür.

Yayla ko­ku­sun­dan tulum ge­ti­rir,

Gönül tah­tı­mız­da horon otu­rur.

Bir petek bal olur Halk oyun­la­rı.?di­ye­rek Ka­ra­de­niz yö­re­si­nin oyun­la­rı­nı iz­le­dik. Ayak­lar­da­ki ve kol­lar­da­ki o uyum ayak­ta al­kış­la­ma­ya de­ğer­di ina­nın. İzle­ye­me­yen­ler için tek­ra­rı ol­ma­ya­cak ga­li­ba. Gös­te­ri­yi iz­le­ye­me­yen­ler, çok şey kay­bet­ti­niz. O genç­le­ri bir gör­me­liy­di­niz. Sam­sun, İzmir,

Art­vin ve Antep yö­re­le­ri­nin halk oyun­la­rı­nı iz­ler­ken kül­tü­rü­mü­zün ne kadar zen­gin ol­du­ğu­nu bir kere daha an­lat­mış ol­du­lar biz­le­re.

Başta dedim ya her il­çe­ye bir Alan ge­rek­li­dir diye. Ama bu, öğ­ret­men Erol ALAN. İşine ve mes­le­ği­ne aşık. Terme`nin bu alan­da­ki yüz akı. İlçe­mi­zi de­fa­lar­ca ilde ve ülke ge­ne­lin­de ba­şa­rıy­la tem­sil etmiş, ödül­ler ka­zan­dır­mış bir ar­ka­da­şı­mız. Suna Alan ar­ka­da­şı­mı­zın da kat­kı­la­rı­nı bu­ra­da göz ardı et­me­mek ge­re­ki­yor. İyi bir ikili ve iyi bir ekip oluş­tur­muş­lar. Teb­rik­ler ALAN öğ­ret­men­le­ri­me. Teb­rik­ler Fatih Ana­do­lu Li­se­si­nin ida­re­ci, öğ­ret­men ve öğ­ren­ci­le­ri­ne. Diğer alan­lar­da da ba­şa­rı­lar di­li­yo­rum.

Kalın sağ­lı­cak­la?