Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


HİSSELİ KISSALAR


1
Bir âmâ, karanlık gecede elinde kandil ile gidiyordu. Fodulun birisi sordu: ?Senin için gece de gündüz de aynı. Niye elinde kandille geziyorsun?? Âmâ cevap verdi: ?Bu kandil, senin gibi kalbi kör akılsızlar içindir. Ola ki yolda bana çarpıp da testimi kırmayasınız diye.?
2
Bir gün ustası, şaşı çırağından dolaptaki şişeyi getirmesini ister. O ise şaşı bakışlarıyla, ısrarla dolapta iki şişe olduğunu söyler. Ustası, şişelerden birini kırmasını ister. Şaşı çırak, şişelerden birini kırınca dolapta şişe kalmadığını görür.
3
Yolda giderken bir gence dediler ki: ?Oğlağı arkandan koşturan elindeki ip ve boynundaki bağdır. Yoksa senin arkandan gelmez.? Oğlağın bağı ve ipi çıkarıldı. Oğlak, gencin peşini bırakmadı. Cevap verildi: ?Oğlağı çeken bu ip ve bağ değildir. Onun ip ve bağı, ona yapılan iyiliklerdir.?
4
Nasreddin Hoca susamış. Deniz suyundan ip çekmek istemiş. Acılığı genzini yakmış. Az ilerde çağlayan bir pınardan tatlı su içmiş. Sonra da denize dönüp der: ?Boş yere kabarıp durma, su dediğin böyle olur.?
5
Adamın biri, karın ağrısından doktora geldi. ?Göz merhemi getirin de adamı iyileştirelim.? Adam, doktorun kendisiyle alay ettiğini düşündü. Doktor: ?Gözünü açmak lazım senin. Böylece karadan beyazı ayırır, kömür gibi yanmış ekmek yemezsin. Gözünü tedavi etmek, karın ağrını gidermekten daha mühim.?
6
Horasan´da adlı sevilen sayılan meşhur biri vardı. Yolda giderken ayağı bir kavun kabuğuna takıldı. Kendini yerde buldu. Bıçağını çektiği gibi kavun kabuğuna saplayınca yanındakiler bunu anlamadı. İzah etti: ?Evet, ayağıma bir kavun kabuğu takıldı. Lakin bugün düşmanım işte odur. Düşman ne kadar aciz olursa onu küçük görmemek lazım gelir.?
7
İran hükümdarı Yezdicerd, Hazreti Ömer´e (r.a.) bir elçi gönderir. Elçi der ki: ?Bugün alemde, bizim dergahımızdan daha kalabalık bir dergah, bizim hazinemizden daha zengin bir hazine, yok.? Hazreti Ömer´in (r.a.) cevabı: ?Evet! Dergahınız pek kalabalık, lakin zulüm görmüşlerle dolu. Hazineniz pek zengin, lakin haram mallarla zenginleştirilmiş. Bu da baki olmayacağınıza delildir.?