Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Yılmaz İMANLIK


HORUK


Horuk: Ne zaman bir kiraz ağacı görsem aklıma bu kelime gelir: Horuk. Önce ruhumu sonra bedenimi acıtır ve kanatır. Yeni nesil pek aşina değildir bu kelimeye. Ama bizim ve bizim dönemin çocuklarının muhayyilesinde acı bir hatıradır.

Günümüzde kullanıldığını da hiç duymadım. Belki aynı kavramı başka bir kelimeyle ifade ediyorlardır.

Evet, ne işe yarardı horuk?

Meyve zamanı dokunulmaması için, ağaçların dibine ya da dallarına konulan dikenli ağaç(TDK)

Kiraz mevsiminde kirazlar kızarmaya başlayınca kiraz ağacına kimse çıkmasın, kirazları kimse yemesin diye ağacın ilk çatalına yerleştirilen diken topu diye adlandırıyorum ben onu.

Üzerinde diken topu olan kiraz ağaçlarını gördüğüm zaman bu, bize o ağacın sahibi hakkında da fikir verirdi. Demek ki o adam cimri birisiydi. Hani gelip geçenler üç beş kiraz yese, sahibinin geçmişlerine birer Fatiha okusa ne olurdu sanki? Diken topları kurtların kuşların yemesini de engelleyebilecek miydi acaba? Hani insan kirazları toplar, satar, geçimini onunla sağlar bir şey demem ama yol kenarındaki ağaçlara bile diken topu koyuyorlardı.

Kayınpederin yol kenarında güzel bir kiraz ağacı var. Hani köye gittiğimizde karnımızı doyuracak kadar yeriz, kurtlar, kuşlar da yer. Belki yoldan gelip geçenler de yer.

Kayınpeder, ?Bu sene hepsini toplayıp konu komşuya dağıtalım.? dedi kayınvalideme. O da ?Yoldan gelip geçenler yesin işte!? dedi. Kayınpederin ?O zaman ben ağaca bir merdiven dayayayım da insanlar rahat rahat çıkıp yesinler.? cümlesi her ne kadar kayınvalidemin gülmesine sebep olsa da beni epeyce düşündürdü. Ta eskilere gittim. Bir yanda kiraz ağaçlarına diken topu koyan insanlar diğer yanda insanlar rahat çıksın diye merdiven koymayı düşünen bir adam.

Ağaçlar sadece yeşillik, oksijen, doğanın dengesini sağlama açısından önemli değildir. Onlar aynı zamanda insanlar arasındaki muhabbeti, sevgiyi, yardımlaşmayı pekiştirdiği için de ayrıca önemlidir.

Varın bir yok kenarına bir meyve ağacı da siz dikin. Ondan herkes çekinmeden yesin,

Size dua etsin. Kayınpeder gibi bir de merdiven dayayın gövdesine. Belki de o merdiven sizi Cennet´e götüren basamaklardan biri olur. Allah bilir.