Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


HOŞ GELDİN YENİ YIL

HOŞ GELDİN YENİ YIL


Bu gazeteyi elinize aldığınızda yeni yılın ilk günlerini karşılamış olacağız. Bu haftaki yazımda 2015 yılı ile ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Amacım falcılık yapmak değil, okuduklarımız, gördüklerimiz, duyduklarımız ve izlenimlerimize dayanarak 2015 yılında bizi nasıl bir yıl bekliyor sorusuna cevap aramaktır.

Bu günden 2015 yılının oldukça sıcak ve karmaşık geçeceği görülüyor. Çünkü 5 Ocak’ta yapılacak olan 4 bakanın yüce divan oylaması, yaz aylarında yapılacak Genel Seçimler ve ekonomik tablo ülkemizdeki harareti yükseltecek gibi duruyor. Buna bir de ne olduğu belli olmayan “Kürt Açılımı” politikasının geldiği noktayı eklersek hararetin düşmesinin mümkün olmadığını görüyoruz.

Çözüm süreci de denilen bu açılıma biraz daha yakından bakalım; Her ne kadar Hükümetin önemli yetkilileri, “Bu konuda hükümetimizin söylemlerini takip edin”diyorsa da somut bir açıklama duyamadığımız için hep İmralı, Kandil, HDP ve özel ulakların söylemlerinden mana çıkarmaya çalışıyoruz. Mesela İmralı’daki terörist başından sonra gelen Kandil’deki Murat Karayılan, “Bahara kadar pazarlıklar bitmezse savaş başlar” diyor. Yine KCK Başkanı olduğu bildirilen Cemil Bayık, İngiliz Gazetesi Times’a demeç vererek“Pazarlıklar durursa ayaklanma başlar” diyor. Hatta tarih bile vererek Mart 2015 veya Nisan 2015 ortalarını işaret ediyor. Bir başka odak HDP’nin toplantılarında APO’nun posteri asılarak altına “2015 yılı
Başkan Apo’nun aramızda olacağı yıl olacaktır” mesajı işleniyor. Kulislerde konuşulanları taradığımızda ise İmralı’daki caninin sahte bir rahatsızlık bahane edilerek Cumhurbaşkanı tarafından affedileceği duyumu alınıyor. Onun Bütün bu şayialara karşılık Siyasal İktidardan somut bir cevap, hatta eleştiri bile gelmediği için duyumların gerçekliği tartışılıyor. PKK adı hiç kullanılmıyor. Onun yerine gençlik yapılanması güya karışıklıkları çıkarıyor. PKK’lılar cici çocuklar olup unutturulmaya çalışılıyor. Güneydoğuda yaşananlara güvenlik güçlerinin sessiz kalması, batıda demokratik yollardan hak arayanlara anında gazlı, sopalı müdahele edilmesi çifte standartlı davranışlar, doğuda ellerinde keleşlerle birbirlerine ulu orta kurşun sıkanlar, bu duruma sessiz kalan güvenlik güçlerimiz,tam bağımsız Kürdistan naraları… Eh böyle bir tablonun içinde 2015 yılı için olumlu şeylerin söylenmesini gerçekçi bulmak mümkün mü? Ülkemizin bölünme yolunda hızla ilerlediği, 2015 ve sonrası için bir iç çatışma ihtimalinin güçlendiği kör gözlerin bile görebileceği bir tablo haline geliyor. 

Bütün bunların 2015 yılında yapılacak olan genel seçimler ile düzelmesi beklentisinin ise düşük bir ihtimal olduğunu zannediyorum. Alternatif olarak görülen CHP ve MHP’nin halkımızın gözünde ne kadar umut verici olduğu şimdilik muamma olarak duruyor. CHP Genel Merkezi, yazılarımızda da belirttiğimiz gibi yanlış üstüne yanlış yapıyor. CHP tabanı, partisinin köklerinden oldukça uzaklaştığı kanısında ve yanlışlara karşı partisi ile bağlarında gevşeme hissediyor. Yanlışlıklar düzeltileceğine aksine artarak devam ediyor. Sanki AKP’nin tekrar iktidar olması için davranıyor gibi resim veriyor. 2015 Genel Seçimlerinde elindekileri bile kaybedecekmiş gibi duruyor. MHP’ye gelirsek, aynı tablo ile karşılaşıyoruz. Devlet Bahçeli başkanlığında hiçbir yenilenme yok, aynı söylemler ve AKP’nin zor zamanlarında koltuk değneği olacak politikalar içinde. Sadece ülkenin bölünmesine karşı çıkanların destekleyebileceği ve durumunu ancak koruyabileceği politikalar üretiyor.

Sevgili okuyucularım, size 2015 yılı için hiç de iç açıcı bir tablo sunamıyorum. Ama gözlemlerim, okuduklarım ve gördüklerim böyle. İnşallah ben bu ön görüşlerimde yanılırım da ülkemiz güzel günlere yelken açar, 2015 ülkemizin refaha erişeceği dönemin başlangıcı olur. Ama inanıyorum ki günümüzden daha da zor günlerin yaşandığı 20.yüzyıl başında yani Kurtuluş Savaşı günlerinde bile çıkış yolu bularak bağımsızlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti’nin ve onun insanlarının, bu zor günleri de en kısa sürede atlatarak yoluna devam edeceğini düşünüyorum.

Her gecenin mutlaka bir sabahı vardır düşünce ve duygularımla yeni yılınızı kutluyor, Allah’tan ülkemize esenlikler vermesini diliyorum.