Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Hüsnü Hatime

Namazların en sonunda yapılan duayı ?Allahümme inna neselüke tamamen niğme? (Allahım! Senden nimetin tamamını (yani Cenneti) isteriz) dedikten sonra ?ve hüsnü hatime (güzel son dileriz)? diyerek duayı bitiririz.


Namazların en sonunda yapılan duayı ?Allahümme inna neselüke tamamen niğme? (Allahım! Senden nimetin tamamını (yani Cenneti) isteriz) dedikten sonra ?ve hüsnü hatime (güzel son dileriz)? diyerek duayı bitiririz.
İşte burası önemli.
O güzel sonu isteriz de bu, herkese nasip olur mu?
´Güzel son´un iki yönü vardır. Birincisi, ruhunu rahat ve güzellikle teslim edebilmektir. Bir hadiste şöyle buyruluyor: ?Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz.? Kimisi çok rahat ruhunu teslim eder. Allah´ın adını anarak ölür. Kimisi de son nefesini verirken çok zorlanır. Bazıları kelime-i şahadet getireceği yerde, hayatta iken peşinden koştuğu kötülükleri, yanlış amelleri mırıldanır durur. İşte bunun için Müslüman Rabbinden ´hüsnü hâtime´ diler.
Hüsnü hatime´nin ikinci yönü de, ruhunu teslim ettikten kabre konuluncaya kadar geçen sürede hakkında konuşulanlar ve yaşananlardır. Cenaze namazında cemaatin onun hakkındaki olumlu şahadetidir.
Bülent Çavuşoğlu Anadolu Lisesi mezunlarından öğrencimiz Caner Güner, Sungurlu yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Bu, Allah´ın takdiriydi. ?Kadere keder olmaz? derler. Lâkin onun evlilik hazırlığı yaptığı sırada genç yaşta ölümü, başta ailesi olmak üzere sevenlerini üzdü. Ancak bu arada onu tanıyanların Caner hakkındaki güzel paylaşımları, biraz olsun yakınlarını teselli etmiştir diye düşünüyorum.
Günümüzde sosyal medya diye bir gerçek var. İnsanlar yaşadıklarını ve duyduklarını paylaşıyorlar. Dolayısıyla yaşananlar çabuk duyuluyor. Caner´in vefatı da sosyal medyada yer aldı. Konu ile ilgili paylaşımlardan bazılarını buraya almak istiyorum:
Ben acı olayı ilk olarak Beden Eğitimi Öğretmeni Ahmet Zengin´in paylaşımından öğrendim. Ahmet Hocanın cümleleri beni de etkiledi:
?Çok kıymetli öğrencim Caner GÜNER´İN bir trafik kazası neticesinde vefat haberini almanın derin üzüntüsü içerisindeyim. Allah ailesine ve sevenlerine sabır versin. Allah mekanını cennet eylesin güzel yavrum.?
Normal bir ölüm haberinden farklı, hüsnü hatimeye örnek bir ifade.
İkincisi, yine bir öğretmenine, Matematik Öğretmeni Hayri Yazıcı´ya ait:
?Caner´im. Allahım gani gani rahmet eylesin mekanın cennet olsun.?
Bu da Piri Ayçiçek´in paylaşımı:
?Gerçekten sevdiğim, sevilecek kişilik ve şahsiyete sahip evlâdımız, yavrumuz CANER GÜNER, Çorum yakınlarında geçirmiş olduğu elim bir trafik kazası sonucu Rahmet-i Rahman´a yürümüştür.
Kendisine Allah´tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyorum. Yavrumuz, mekânın Cennet, makamın âlâ olsun.? (30.01.2019)
Öğretmenleri Caner´i yakından tanıyordu. Ya Piri Ayçiçek?
Piri Bey, Terme´nin ressamı olarak bilinir. Caner´i nereden tanıdığını kendisine sordum. Otobüsle İstanbul´a gidiyorken sorumu cevapladı:
?Birkaç yıl önce iş yeri reklamı için bana geldi. Ben de onların iş yerine gittim. Uzun süreli bir görüşmemiz olmadı. Fakat bende güzel izlenimler bıraktı. Üzücü haberi duyunca ben de duygularımı bu şekilde yazıya döktüm.?
Demek bu kısa görüşmeler dahi Caner´in kalbinin güzelliğini hissetmeye yetmişti.
Cenaze namazı sırasında Hocanın, ?Nasıl bilirsiniz?? sorusuna, cemaat hep birlikte ?İyi biliriz? diyerek şahitlikte bulundu. Bu da Caner için bir başka Hüsnü Hâtime´dir.
O gün hava çok güzeldi. Hem güneşli, hem de sıcak. Caminin dışındaki cemaat, içindekinin belki 5 katı vardı. Hava güzel olmasaydı bu cemaat acaba nereye sığardı, diye düşündüm.
Bu vesile ile yavrumuz Caner Güner´e bir kere daha Allah´tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Rabbim bugünümüzü de sonumuzu da hayreylesin.
Cümlemize Hüsnü Hâtime nasip etsin.