Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Seyfi GÜNAÇTI


Hüzünlü dönem sona erdi

Hüzünlü dönem sona erdi


Çok uzun süren bir onarım döneminden sonra Terme Pazar Camisi 29 Mayıs 2020 Cuma günü koronavirüs tedbirleri çerçevesinde bir Cuma namazı ile kapılarını cemaate açtı. 
Onarım süresine, bir de koronavirüs engeli eklenmişti. Diyanet, sınırlı da olsa artık camilerin Cuma namazları ile ibadete açılacağını duyurmuştu. İki gündür belediye hoparlöründen yapılan duyurularda uyulması gereken kurallar bildiriliyordu. Diyanetin açıklamasında ise Cuma namazlarının avlusu müsait olan camilerde kılınacağı belirtiliyordu. 
Hayatımda ilk defa bu kadar uzun süre ara verdikten sonra bir Cuma namazı kılacaktım. Nasıl olsa namaz açık alanda kılınacak diye acele etmiyordum. Seccademi aldım ve ezana yakın bir zamanda Pazar Camisi'nin önüne geldim. Polisler ve bekçiler cemaati yönlendiriyordu.
Caminin avlusu hemen hemen dolmuştu. Giriş kapısının çevresinde kendime yer ararken görevlilerden biri, “Amca, içeri geç. Caminin içinde yer var” dedi. Yine sosyal mesafe kuralına uyarak sıra ile camiye girdik. İçerideki görevli beni üst kata yönlendirdi. Gerek ana mekânda ve gerekse üst katta cemaatin duracağı yerler işaretlenmişti. 
Namazdan önce müezzin; Cuma namazının peşinden sünnetin kılınmayacağını, caminin boşaltılması gerektiğini ve herkesin sünnetleri evlerinde kılması uyarısını yaptı. Cuma namazını İlçe Müftüsü Recep Apaydın kıldırdı. Namazdan sonra tespih duası yapılmadan doğrudan duaya geçildi. Namazdan önce Kaymakam Murat Zadeleroğlu ve Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın katılımı ile şükür kurbanı kesilmiş.
Koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye'de camilerin ibadete kapanması 19 Mart'ta başlamıştı. Ancak Pazar Camisi'nin cemaate kapatılması çok daha önceye dayanıyor. 
Vakıfların gözetiminde kapsamlı bir onarım için Pazar Camisi 07.11.2017 tarihinde ibadete kapatılmış ve çevresi 3 metre yüksekliğinde çinko levhalarla kapatılmıştı. Kuzey cephesinin doğu köşesine de şu bilgileri içeren kocaman tabelâ asılmıştı:
Sözleşme Tarihi    : 18.10.2017    İş Bitimi: 27.11.2018
Barboros Müh. İnş. Tic. Ltd. Şti
Buna göre onarım 13 ay içinde tamamlanmış olacaktı. Fakat sözleşmeye uyulmadı. Biz, Berlin Duvarı'nı andıran engel yüzünden içeride neler olup bittiğini göremiyorduk. Ancak aylar geçmesine rağmen bir çalışma yapılmadığını fark edebiliyorduk. Ne çalışanlardan bir ses ne de testere-keser sesi duyuluyordu. 
İşin tesliminden itibaren beş ay geçmesine rağmen dişe dokunur bir çalışma göremeyince basın yoluyla yetkililere seslenerek, onarımın hızlandırılması talebinde bulundum. 11.04.2018 tarihli Terme Bilgi Gazetesi'ndeki köşemde 'Pazar Camisi' başlığı altında konuyu gündeme getirdim.
Bundan otuz üç sene önce cami derneğinin üç ayda tamamladığı genel onarım şimdi niçin 14 ayda yapılamıyordu. Onarımın gecikmesi cemaati rahatsız ediyordu. Gecikme sebebi olarak birtakım gerekçeler ileri sürüldüğünü duyuyordum. Ancak bunlar bana 'ipe un serme' bahaneleri gibi geliyordu. 
Onarımın zamanında tamamlanamayacağı belliydi. Çünkü hiçbir çalışma görülmüyordu. Bir şeyler yapmalıyım diye düşündüm. Bir dosya hazırladım ve Samsun'a gittim. Korumaları ve özel kalemi bin bir rica ile ikna ederek Vali Osman Kaymak'ın huzuruna çıktım. Dosyayı sundum. Sayın Valimiz konu ile ilgilendi. Hemen Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden bir yetkiliyi arattı. 
Vali Bey'den sonra, Emekli Öğretmen Abdullah Tunç ile birlikte Terme Kaymakamı Mehmet Parlak Bey'e de konuyu arz ettik ve yardımcı olmasını istedik. O da yardımcı olacağını söyledi. Biz de vatandaş olarak elimizden geleni yaptık diyerek başka bir girişimde bulunmadık.
Nihayet 07.05.2020 tarihinde onarımı bitmiş haliyle Pazar Camisi'ni görme sevincini yaşadım. Bu tarihten birkaç gün önce de sosyal medyada onarımın bitmiş olduğunu duymuştum.
Eğer özel teşebbüs üstlenmiş olsaydı 5-6 ayda tamamlanacağını düşündüğüm onarım, tamı tamına otuz ayda bitirilebildi. Caminin eski halini bilenler bir de yapılanları görsünler ve onarım süresi hakkında bir karar versinler.
Her şeye rağmen onarımın bitmiş olmasından dolayı memnunuz. Hayırlı olsun.