Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

MİSAFİR KALEMLER


İÇECEKLERİMİZE DİKKAT!

İÇECEKLERİMİZE DİKKAT!


Gün içinde şekerli, şekersiz, meyveli, aromalı, asitli, gazlı, sıcak, soğuk birçok içecek tüketiriz. Kilo kontrolümüzü sağlamakta yediklerimiz kadar içtiklerimiz de çok önemli yer tutmaktadır.
Birçok kişi içecek konusunda çoğu zaman kontrolsüz davranmaktadır. Bu da günlük kalori alımını oldukça arttırmaktadır. Beslenme düzenimize devam ederken yediklerimiz ne kadar sağlıklı ve dengeli olsa da içtiklerimiz kontrolsüz olduğu sürece kilo alabiliriz. Özellikle yaz aylarında ferahlamak için içilen şekerli soğuk çaylar, hazır limonatalar içerdikleri basit şekerlerle vücudumuza faydası olmayan boş enerji sağlamaktadır.

Çalışmalar göstermektedir ki içeceklerle fazla miktarda enerji alınmasına rağmen yiyecek konusunda herhangi bir kısıtlama veya fiziksel aktivite konusunda herhangi bir artış yapmadığımızdan içecekler kilo almamıza neden olmaktadır.
Sıvı ihtiyacını gidermek için en güvenilir yöntem sıcak veya soğuk nasıl isterseniz o şekilde bol bol su içmektir. Su tüketiminde günlük 2,5 litre civarı ideal olandır. Günlük içtiğimiz su miktarının yeterli mi yetersiz mi olduğunu idrar rengine bakarak anlayabiliriz. İdrar rengimiz çok açık sarı olması gerekmektedir. Eğer daha koyu renkliyse yetersiz su içiyoruz demektir.

Günlük içtiğimiz asitli içecekler, soğuk çaylar, şeker ilaveli meyve suları da vücudumuza hiçbir fayda sağlamamaktadır. Gün içinde meyve suyu içme alışkanlığımız varsa taze sıkılmış olanları tercih etmeliyiz veya hazır olarak %100 doğal şeker ilavesiz olanları tercih etmeliyiz ve bu meyve suyundan günde en fazla 1 bardak tüketmeliyiz. Meyvenin kendisini tüketmek meyve suyunu içmekten her zaman daha iyidir unutmamalıyız. Yemeklerin yanında içtiğimiz asit içeceklerin yerini ayranla değiştirmek bile beslenmenize yaptığımız bir yatırımdır.
Bunun yanında hazır meyve suyu yerine bir bardak süt içmek de hem sizleri boş enerjiden kurtarır hemde kalsiyum ve protein açısından daha zengin beslenmenizi sağlar.

Soğuk günlerde vazgeçilmezimiz çayı da şekersiz olarak tüketmeliyiz. Çay vücudumuzdaki suyu atmamıza neden olduğundan içtiğimiz her bardak çay için, günlük içtiğimiz suya ek olarak aynı miktarda su içerek denge kurmalıyız.
Özellikle günümüzde yaygınlaşan kahve dükkânlarından aldığımız sıcak çikolata, latte gibi kahveler de sandığımızın aksine çok da masum değillerdir. Onların yerine sade türk kahvesi veya filtre kahve tercih etmeliyiz.

Kışın favori içeceklerinden biri olan salep de aslında son derece besleyici bir içecektir ve soğuk algınlığına, sindirim bozukluklarına iyi gelir. Hazır aldığımız saleplerin bi çay bardağında ortalama 85 kalori vardır. Fakat evde yaparsak şeker ilave etmediğimiz takdirde 45 kaloriye kadar düşmektedir. Bol tarçınlı şeker ilavesiz salep de ara öğünlerin kurtarıcısı olabilir.
Sağlıklı günler