Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


İki Ali

Ali dendi mi, İslâm toplumlarında ilk akla gelen kişi Hz Ali´dir. O, Peygamberimiz(SAS)´in amcasının oğlu ve sevgili damadıdır. ´Allah´ın Arslanı´ unvanıyla tanınmıştır.


Ali dendi mi, İslâm toplumlarında ilk akla gelen kişi Hz Ali´dir. O, Peygamberimiz(SAS)´in amcasının oğlu ve sevgili damadıdır. ´Allah´ın Arslanı´ unvanıyla tanınmıştır.
Türk Milletinin de Hz Ali´ye karşı ayrı bir sevgisi vardır. Bu yüzden çocuklarına Ali ismini çokça vermişlerdir. Bugün Türkiye´deki erkek isimlerinden en çok kullanılanı Mehmet iken, dördüncü sırada da Ali gelir. Ali, ayrıca başka isimlerle birleştirilerek Mehmet Ali, Hasan Ali, Muhammet Ali, Ömer Ali ve Ali Osman olarak da kullanılmıştır.
On gün önce ülkemizde genel mahalli seçimler yapıldı. Köy ve mahalle muhtarları, Belediye Meclis Üyeleri ve Belediye Başkanları seçildi. Aynı seçim ilçemizde de yapıldı. Terme Belediye Başkanlığı için, pek çok yönleriyle benzeşen iki Ali yarıştı: Ali Kılıç ve Ali Yüksel.
İki Ali´nin benzerlikleri çok olduğundan vatandaş, soranlara, hangi Ali´yi tercih ettiğini anlatmakta hayli zorlandı.
-Oyunu kime vereceksin?
-Ali´ye.
-Hangi Ali´ye?
-Avukat olan Ali´ye.
-Alilerin ikisi de avukat?
-Ben Hafız olan Ali´ye oyumu vereceğim.
-Alilerin ikisi de hafızmış?..
Bu sorular ve benzer cevaplar uzayıp gidiyor. Gelin isterseniz Aliler´in hayatına bir göz atalım.
Ali Kılıç 1967 Terme doğumlu, Ali Yüksel de öyle.
Ali Kılıç, Yahya Kemal İlkokulu´ndan; Ali Yüksel de Fatih İlkokulu´ndan mezun oldu.
Bundan sonra uzun süre aynı ortamı paylaştılar. İkisi de ilkokuldan sonra ara verip Kuran Kursu´na gittiler. Niyazi Kasapoğlu Hoca´nın rahle-i tedrisinden geçip hafız unvanını aldılar. Sonra birlikte Terme İmam Hatip Lisesi orta kısmına aynı gün kayıt yaptırdılar. Aralarına sadece iki kişi girmiş: Ali Kılıç 1321, Ali Yüksel 1324. İkisi de aynı sınıfa düşmüşler: 1A. Hem de 1G´ye kadar daha 6 şube varken.
İkisi de aynı yıl İmam Hatip Lisesi´ni bitirmişler. İkisi de üniversite sınavına girmişler, ikisi de hukuk fakültesini kazanmışlar. Ancak burada yolları ayrılmış. Ali Kılıç, İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi´ne giderken, Ali Yüksel İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi´ne kaydolmuş. İkisi de okullarını başarıyla bitirerek avukat unvanını almışlar.
Hukuk Fakültesi´nde yolları ayrılan İki Ali´nin, yıl gelmiş Terme´ye hizmet konusunda yolları tekrar kesişmiş. Ali Kılıç, iki dönem AK Parti İlçe başkanlığı yaptıktan sonra Terme Belediye Başkan adayı olmuş. Ali Yüksel de, iki dönem belediye başkan adaylığından sonra bu dönem de SP Terme Belediye Başkan adayı olmuş. Partiler, ittifak halinde seçime girince, yarış bu İki Ali arasında geçmiş.
Seçim sonunda AK Parti adayı Ali Kılıç, yüksek oy oranı ile başkanlığı kazanırken, Ali Yüksel ?Kısmet böyleymiş. Kadere keder olmaz? diyerek ülkeye bir başka alanda hizmete devam kararı almış.
Seçimin, kavga gürültü olmadan huzur içinde tamamlanması memnuniyet vericidir. Seçimin sonuçlanmasından sonra yarışı 2´nci olarak tamamlayan Ali Yüksel´in, gerek basında ve gerekse sosyal medyada yer alan mesajında, ?Yeni Yönetime gelen kardeşlerimizin Termemiz için hayırlı güzel hizmetler yapmalarını Cenab-ı Hak´tan niyaz ediyorum? demesini bir hoşgörü örneği sayıyorum.
5 Mart Cuma günü saat 17.00´de Belediye binası önünde yapılan törenle önceki Başkan Şenol Kul, görevi yeni başkan Ali Kılıç´a devretti. Şenol Kul´un, herhangi bir küskünlük ve kırgınlık ifadesi göstermeden, yapıcı tavrı ve konuşmalarını, hem kendisi hem de Terme için olumlu bulduğumu belirtmek istiyorum. Bu vesile ile Belediye Başkanı seçilen Ali Kılıç´ı kutluyorum. Başarılı olmasını candan diliyorum. Çünkü onun başarılı olması, Terme´nin gelişmesi ve güzelleşmesi, vatandaşın rahata ermesi demektir.
Ali Kılıç yapacaklarını, ´5 yılda 55 proje´ başlığı ile kitaplaştırmıştı. O kitapçık, arşivimdeki yerini almış bulunuyor. Ali Yüksel´in de projeleri vardı. Yeni Başkanın, ?Bu, rakip adayın projeleriydi? diyerek bir kenara itmeyeceğini ve ilçemiz için faydalı olanları değerlendireceğini düşünüyorum.
Bu seçimin benim açımdan bir başka özelliği daha var. Her iki Ali de İmam Hatip Lisesi´nden öğrencim olur. İkisinin de kütük defterine kayıtlarını ben işlemişim. Terme Belediye Başkanlığı için iki güzide öğrencimin yarışması ve bunlardan birinin kazanmış olması, benim için farklı bir mutluluktur. Bana bu mutluluğu yaşattıkları için de kendilerine teşekkür ediyorum.
Bir kere daha Ali Kılıç´ı kutluyor, görevinde başarılar diliyorum. Terme için her zaman yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum.