Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


İlk kurban Habil´in koçu


Allah(CC)´a kulluk etmek ve onun emirlerini yerine getirmeye ibadet diyoruz. Hangisi olursa olsun, ibadetler yalnız Allah rızası için yapılırsa makbuldür. Gösteriş için yapılan ibadetlerin, yapana bir faydası olmaz.
Kurban da Allah´a karşı bir kulluk, bir ibadet biçimidir. Kurban; ibadet maksadıyla ve Allah´a yakınlaşmak kastıyla, şartları taşıyan hayvanı, kurban kesme günlerinde usulüne uygun olarak boğazlamaktır.
Kurban edilebilen hayvanlar; koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlarla, sığır ve devedir. Manda da sığır cinsine dahildir. Bu hayvanların dişisi de erkeği de kurban edilebilir. Ancak koyun ve keçinin erkeğini tercih etmek daha iyidir.
Kurban edilebilmesi için koyunun 1 yaşını, sığırın 2 yaşını, devenin de 5 yaşını tamamlamış olması gerekir. Ancak 6 aylık olmasına rağmen anası gibi semiz ve gösterişli olan koyunlar da kurban edilebilir.
Küçükbaş hayvanlar yalnız 1 kişi tarafından kurban edilebilir. Büyükbaş hayvanlar ise 1´den 7´ye kadar kişi tarafından ortaklaşa kurban edilebilir. Ortaklaşa kesilmesi halinde ortakların tamamının niyetinin kurban kesmek olması gerekir. İbadet için değil de sadece et yemek için hayvana ortak giren olursa, diğerlerinin ibadetini de zedeler, geçersiz kılar.
´Eyyam-ı Nahir´ denilen kurban kesme günleri, Zilhicce´nin 10, 11 ve 12. günleri, yani kurban bayramının ilk üç günüdür. Bayramın 4. günü bir hayvanı boğazlayan Müslüman, kurban ibadetini yerine getirmiş olmaz.
Oruç tutmak bir ibadettir. Ancak kurban bayramı günlerinde oruç tutmak doğru değildir, tahrimen mekruhtur. Yani harama yakın bir durumdur. Yüce Allah o günleri Müslümanlar için bayram ilân etmiştir. Dolayısıyla kulun, Allah´ın bu iradesine aykırı davranması hoş olmaz.
Kurban, vacip bir ibadettir. Kevser Suresi 2. Ayette Müslümanların kurban kesmesi emredilmektedir:
?Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.?
Burada bir emir sigası görülmekle beraber kurbanın biz Müslümanlara farz olmadığı, Peygamberimizin ?Kurban kesmek bana farz kılındı, size farz kılınmadı? hadisinden anlaşılmaktadır. (Selâmet Yolları, A. Davudoğlu, C: IV, sayfa:197)
Peygamberimiz bir başka hadislerinde de kurbanın önemini şöyle bildirmiştir:
?Hali vakti yerinde olup ta kurban kesmeyen, bizim mescidimize yaklaşmasın.? (İbni Mace, Edahi 2, Ahmed b. Hanbel Müsned II/321).
Kurban, Allah´a sunulan bir hediyedir. Dolayısıyla bu hediyenin güzel ve değerli olması gerekir. Hz. Adem´in çocuklarından Habil´in hediyesi kabul olmuş, Kâbil´inki ise kabul görmemişti. Çünkü Habil, sürüsünden en semiz koçu Allah´a kurban olarak sunarken, Kâbil bahçesindeki en işe yaramaz ürünleri tercih etmişti. Bu bakımdan keseceğimiz kurbanların sağlıklı ve kusursuz olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir.
İbadetler Allah rızası için yapılır demiştik. Bir kimsenin namaz kılması, oruç tutması yalnız kendisini ilgilendirir. Görenlere iyi örnek olmak dışında diğer insanları ilgilendiren bir yönü yoktur. Ancak bazı ibadetler vardır ki, onlar bireysel düzeyde kalmayıp diğer insanları da ilgilendirir. Yani bu ibadetlerin sosyal yönleri de vardır. Kurban da sosyal yönü olan ibadetlerdendir. Kurban kesmekle iş bitmiyor, belli bir oranda komşulara ve ihtiyaç sahiplerine de vermek gerekiyor. Kurbandan kast edilen gayeye işte o zaman ulaşılmış olur.
1 Eylül Cuma, mübarek Kurban Bayramıdır. Bayramlar Allah(CC)´ın bizlere güzel bir hediyesidir, ikramıdır. Bayramlar, kaynaşma ve dargınlıklara son verme vesilesidir. Bayramlar, sevinç ve neşe günleridir.
Bayramlar, insanlar üzerinde çok olumlu etkiler yapar. Bayram namazından sonra erkekler camide bayramlaşır. Ailenin büyükleri ziyaret edilir. Uzakta olanlar, teknolojinin imkanları sayesinde telefonla bayramlaşır, sosyal medyada bayram mesajları yayınlanır. Memleketin her tarafında bir hareket, bir canlılık görülür.
İbadetleriniz makbul, dualarınız kabul, Kurban Bayramınız mübarek olsun.