Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


İLK OSMANLI HALİFESİ Y. SULTAN SELİM


Fatih Sultan Mehmet´in torunu, Sultan İkinci Bayezid´in oğlu olan Yavuz Sultan Selim, 10 Ekim 1470´de Amasya´da doğar. I. Selim, bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, dokuzuncu Osmanlı padişahı, aynı zamanda ilk Türk İslam halifesidir.

Yavuz Sultan Selim, çok güzel ata biniyor, çok iyi kılıç kullanıyordu. Güreşte, ok ve yay yapmada onun gibisi yoktu. Yavuz bir sultan olmakla birlikte çok ince bir ruha sahip güçlü bir şairdi o. Çok alçakgönüllü bir şahsiyet olan Yavuz Sultan Selim, her öğün tek çeşit yemek yer ve ağaçtan tabaklar kullanırdı. Gösterişten hoşlanmaz, devlet malını israf etmezdi.

Trabzon´u çok güzel idare eden Şehzade Selim, burada kendini her yönüyle mükemmel yetiştirir. İran Safevi Devleti´yle (Şah İsmail ile) yaptığı Çaldıran Savaşı´nı kazanarak Türkistan yolunu Osmanlılara açar. Diyarbakır, Mardin ve Bitlis´i Osmanlı hâkimiyetine alarak Anadolu´da ?Türk birliği?ni sağlamış olur.


Kazanılan Mercidabık Zaferi sonunda Mısır fethedilir ve Suriye´nin kapıları Osmanlılara açılmış olur. Mısır Seferi sonunda Suriye, Filistin ve Mısır, Osmanlı hâkimiyetine girer. Ayrıca Hicaz ve yöresi de Osmanlı Devleti´ne katılır. Doğu ticaret yolları da tamamen Osmanlıların eline geçer.

29 Ağustos 1516´da Hilafet makamı, Abbasilerden Osmanlı´ya geçer. Yavuz Sultan Selim, Ayasofya Camii´nde yapılan bir törenle, son Abbasi halifesinden ?Hâdim´ul Harameyn´uş -Şerifeyn? ( Mekke ve Medine´nin hizmetkârı) unvanını devralarak bütün Müslümanların dini ve siyasi lideri yani halifesi olur. 6 Temmuz 1517´de ?Emanet-i Mukaddese? (Mukaddes Emanetler) denilen ve aralarında Hz.Muhammed´in (sav) hırkası, dişi, sancağı ve kılıcı da bulunan eşyaları, Hicaz´dan Yavuz Sultan

Selim´e gönderilir.


Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu sınırlarını üç kıtada üç katına çıkaran, ?sekiz yıla seksen yıllık iş sığdırmış? çok büyük bir padişahtır.


Yavuz Sultan, 22 Eylül 1520´de ?aslan pençesi? denilen bir çıban yüzünden henüz 50 yaşında iken Çorlu´da vefat eder. O, hayatının son dakikalarında bile Yasin-i Şerif okur. Yavuz´un danışmanı, sırdaşı, nedîmi Hasan Can, hastalığı boyunca da
yanından ayrılmaz. Yavuz Sultan Selim, hastalığı iyice fenalaşınca Hasan Can´a sorar:


- Bu ne haldir Hasan Can?


- Sultanım, Cenab-ı Hakk´a yönelip Allah ile beraber olma zamanıdır.


- Bizi bunca zaman kiminle beraber bilirdin? Cenâb-ı Hakk´a teveccühümde bir kusur mu müşahede eyledin Hasan Can?


Yavuz, işte böyle bir Allah dostuydu.


Yavuz Sultan Selim´in cenaze namazını büyük İslam alimi Zenbilli Ali Efendi kıldırır. Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Camii´nde babasının cenaze namazını kıldıktan sonra, onu Sultan Selim Camii avlusundaki türbeye defnettirir. Yavuz Sultan Selim´in
vasiyeti de yerine getirilmiş ve hocası Kemalpaşazâde´nin atından sıçrayan çamuru ile muhafaza edilen kaftanı sandukasının üzerine örtülmüştür.


Yavuz Sultan Selim´in onbinlerce Aleviyi katlettiği iddiası, bu büyük padişah ve halifeye atılan çok çirkin bir iftiradır. Yeni açılışı yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü´ne bu büyük padişahın isminin verilmesine itiraz edenler ya çok cahil yahut art
niyetlilerdir.


Sözümüzü Şair Yavuz Sultan Selim´den muhteşem bir kıtayla bitirelim:


?Sanma şâhım/ herkesi sen/ sâdıkâne/ yâr olur


Herkesi sen/ dost mu sandın/ belki ol/ ağyâr olur


Sâdıkane/ belki ol/ âlemde bir/ dildâr olur


Yâr olur/ ağyâr olur/ dildâr olur/ serdâr olur.?


Not: Bu şiir, yukarıdan aşağı da okunsa soldan sağa gibidir.


Bu büyük padişah, halife, şair ve gönül adamı Yavuz Sultan Selim´e Allah rahmet eylesin.