Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


İLK DERS: KÜÇÜK TAVUK

İLK DERS: KÜÇÜK TAVUK


Sevgili okuyucularım, size anlatacağım hikâye Amerika`da askeri okullarda ders olarak anlatılıyor. Öğrenciler sınıfta hocayı beklerken ışıklar kapanmış ve bir çizgi film gösterilmeye başlanmış. Filmin adı ”Küçük Tavuk”
“Bir kümes var. Kümeste birçok tavuk ile genç ve küçük horozlar, bir de kümesin yaşlı ve büyük horozu bulunuyor. Kümesin etrafında da bir tilki dolaşıyor.

Yaşlı horoz, tilki içeri girmesin diye kümesin kapısını sıkı sıkıya kapatmış, tavukları dışarı bırakmıyor. Tabi dışarı çıkamadıkları için doğru dürüst yemlenemeyen tavuklar da zayıf ve küçük tavuklar. Yaşlı horoz, dışarı bırakmadığı tavuklara ölmeyecek kadar mısır tanesi dağıtarak yaşamalarını sağlıyor.
Kümesin etrafında dolanan tilki kümesin tellerinde küçük bir delik açarak küçük ve genç horoza sesleniyor ve ona biraz mısır veriyor. Açlıktan kıvranan küçük horoz, mısırı yiyince canlanmaya başlıyor. Birkaç ay içinde sık sık tekrarlanan bu durum karşısında biraz daha güç kazanıyor. Bir süre sonra tilki küçük ve genç horoza tek başına yiyebileceğinden fazla mısır verince, genç horoz hem kendisi yiyor, hem de diğer tavuklara mısır dağıtıyor. Böylece yavaş yavaş yaşlı horozun kümesteki gücü kırılıyor ve etrafındaki tavuklar azalmaya başlıyorlar.

Artık popüler olan genç ve artık irileşen horozun etrafında ise tavuklar toplanıyor. Bu aşamada tilki kümesin kapısının önüne daha fazla mısır bırakıyor. Kümeste bir tartışma çıkıyor.
-Kapıyı açalım mı, açmayalım mı, diye.

Sonunda korkarak kapıyı açıyorlar ve kafalarını dışarı uzatıp yemlenip hemen geri çekiyorlar. Bir süre böyle devam ediyor. Hiçbir şey olmuyor. Kümesteki tavuklar rahatlıyor. Korkuları azalıyor.
Nihayet bir gece tilki kümesin önündeki avluya bol miktarda mısır döküyor. Artık korkusuz olan tavuklar genç ve artık güçlü horozun öncülüğünde dışarı çıkıyor ve rahat rahat yemleniyorlar.

Kümesteki bütün tavuklar yemleri yedikten belli bir zaman sonra kilo almaya, yağ bağlamaya başlıyor. Tilki bir süre sonra gece vakti kümesin kapısına gelip kendi mağarasına kadar mısır tanelerini döküyor. Sabah kümesten çıkan ve korkusuzca yemlenen tavuklar yemlene yemlene mağaraya kadar gidip içeriye giriyorlar. Onları içeride kıs kıs gülerek bekleyen tilki, kümesteki bütün hayvanlar mağaraya girince mağaranın kapısını kapatıyor.

Çizgi film de burada bitiyor. Sınıfta ışıklar yanıyor.
Dersin hocası kürsüye çıkarak,

-“İşte, üçüncü dünya ülkeleri böyle yönetilir”, diyerek derse başlıyor. “Şimdi size birkaç soru soracağım”, diyor öğrencilerine.
-Kümes Neresi?
-Yaşlı horozlar Kimler?
-Genç horoz Kim, şu anda neler yapıyor?
-En önemlisi Tilki Kim?

Ben de sizlere soruyorum değerli okuyucularım. Bu dört sorunun cevabını siz de yazın. Mutlaka hepsine verilecek bir cevabınız vardır. Hele hele son otuz yılda komşularımızla ve diğer ülkelerle olan ilişkilerimize bir bakın.
Unutmayalım ulusların dostları yok, sadece çıkarları vardır. Dünyada büyük dostluklar yoktur, büyük menfaatler vardır.
Kalın sağlıcakla…