Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Nazmi KILIÇ


İLKSANI TNIYALIM ( 4 )

İLKSANI TNIYALIM ( 4 )


Bu karşılıksız yardım yapılmasaydı ne olurdu sorusuna cevap verelim. Elbette muazzam bir para birikir, İlksan şimdiye kadar yerle yeksan olurdu. Biriken bu parayı bize bırakmazlardı. Bu husus tartışılmadı değil. Genel kurul çalışmalarında bu konu tartışıldı konuşuldu. Uzmanlar bu karşılıksız yardımlarla daha fazla büyüyemezsiniz. Şayet büyümek istiyorsanız karşılıksız yardımları kesmelisiniz önerisinde bulundular. Buna rağmen bizde sandığımızın adından da anlaşılacağı gibi sosyal yardım sandığı olduğu, bu nedenle kar amacı güdemeyeceğimizi düşünerek karşılıksız sosyal yardımların miktarının artırılarak devam etmesinden yana tavrımızı aldık. Bunun ne anlama geldiğini anlayamayan bir takım çevreler karşılıksız yardımlardan dolayı İlksan’ı eleştirdiler. İlksan’ı anlamayan, İlksan’ı tanımayan elbette bu karşılıksız yardımı zarar olarak göreceklerdir. Üyeden gelen üyeye dönmelidir anlayışından hareket edildiğinde bu karşılıksız yardımlar üyelere helali hoş olsun.

İkraz Nedir? İşin doğrusu ikrazı İlksan İlçe temsilcisi oluncaya kadar ben de bilmiyordum. İl delegeliği dönemi başlayınca öğrendim. İlksan’ın kredi verdiğini duyuyordum ama nasıl ve ne kadar verdiğini bilmiyordum. Ancak icralı olan ve bankalardan kredi alamayan üyelerimizin İlksandan kredi alarak bataklıktan kurtulduklarını duyuyordum. Buradan kafamıza şu soru ortaya çıkıyor. İlksan faizle para mı veriyor? Elbette ki İlksan, 4357 Sayılı Kanuna dayalı Ana Statüsü gereği isteyen üyelerine borç para vermek zorundadır. Üyelerimize kurum tarafından verilen bu borca, ikraz denilmektedir. İkraz hizmeti, tüm üyelerin mülkiyetinde olan nakit varlıklardan yapılan finansal bir ödeme olduğundan, Evlilik İkrazı hariç olmak üzere tüm borçlara enflasyon oranından az olmamak üzere  “nema” eklenmektedir.

Üyelerden toplanan aidatlar ile üyeye verilen borç paradan nema mı alınıyor? Üyelerden toplanan aidatlarla öncelikle sosyal yardım ödemeleri yapılmakta, İkraz (borç verme) işlemleri ise tüm üyelerimizin birikimi olan Öz kaynaklarımız vasıtası ile ödenmektedir. Örneğin; 2020 yılında 286 milyon aidat geliri tahsil edilmiş, 294 milyon sosyal yardım yapılmıştır. Tüm üyelerimizin birikimi olan Öz kaynaklarımızın korunması için enflasyon oranından az olmamak üzere  “nema” uygulaması, enflasyon etkisinden arındırmak için ekonomik bir zorunluluktur. 

Üyelerimizin zihnini kurcalayan, “Birikmiş aidatım hep aynı? Neden güncel değeri yok?” Sorusu en fazla muhatap olduğumuz sorulardan birisi. Üyelerimizin birikmiş aidatları, sandık cari hesaplarında nominal kıymeti ile izlenmekte, Emeklilik(asgari 120 ay aidat ödemek şartıyla), Maluliyet ve Ölüm hallerinde; (Birikmiş Aidat+ Birikmiş Aidatın %150 Oranı+ Son Aidatın 100 Katı+ Son Aidatın 4 Katının Aidat Ödenen Yıl ile çarpımı ile bulunan miktar kadar) Sosyal Yardım yapılmaktadır. Üyelerimizin Emeklilik, Maluliyet ve Ölüm halleri dışında herhangi bir nedenle sandıktan ayrılmaları halinde ise 3095 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre birikmiş aidata tahakkuk ettirilecek neması ile birlikte iade edilmektedir.

İşin özü 1943 yılında ilkokul öğretmenleri tarafından kurulan İlksan çok maceralı aşamalardan geçerek günümüze kadar gelmiştir. 1996 yılından bu güne kadar da belli bir aşama kaydetmiştir. 75. Kuruluş Yılında yapılan çalış tayda Hacettepe Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan aktüerya raporuna göre İlksan parlayan bir yıldızdır. 2100 TL nakit, 2500 gayrimenkul ile iştahları kabartmaktadır.

Ancak bu varlık bu hale kolay gelmedi. 287000 üyenin arkasında olduğunu düşünen delegelerin ortaya koyduğu irade ve gayreti ile gerçekleşti. Her kuruşunda mesleğin ağır yükünü taşıyan İlksan üyesinin alın teri var. Zor şartlarda çalışırken kazandığı paranın damla misali birikimi var. Geldiği noktadan daha ileriye götürecek bu deneyimli kadronun bir dönem daha hizmetine ihtiyaç var. İlksan iyi yönetilmiyor yaygarasına itibar etmeyip bu emeğin heba olmasına izin vermemek gerekir. Maceraya katlanacak ne zamanımız, ne de lüksümüz var. İlksan üyeleri özeldir. Yıldızı parlamıştır. Bu yıldız Allahın izni, üyelerin de desteği ile daha da parlayacaktır.