Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Nazmi KILIÇ


İLKSANIN ÖNEMLİ HİZMETİ

Şair - YazarÜlkemizde faaliyet gösteren yardım sandıkları üyelerine hizmet etmek amacıyla birçok yararlı faaliyetlerde bulunma çabası içindedirler.


Ülkemizde faaliyet gösteren yardım sandıkları üyelerine hizmet etmek amacıyla birçok yararlı faaliyetlerde bulunma çabası içindedirler. Bunların en başında askerlerin kurduğu OYAK, emniyet teşkilatının kurduğu POLSAN ve ilkokul öğretmenlerinin kurduğu İLKSAN ilk akla gelen sandıklarıdır. Bu yardım sandıklarının adlarını faaliyetleri sebebiyle sıklıkla duyduğumuz yardım sandıklarımızdır.
Diğer sandıklarımızın kuruluş hikayeleri ve hizmetleri hakkında fazla bilgiye sahip değilim. Ama üyesi olduğum İlksan hakkında birçok bilgi edindim. Özellikle ilçe temsilcisi ve il delegesi olduğum andan itibaren de çalışmalarına bizzat şahit oldum. Kuruluş amacı başlangıçta öğretmenlerin sandıkta biriken paralardan ihtiyaç duyduğunda borç almasını sağlamak olan hizmetine nice hizmetler eklenmiş. Gözleri kamaştıran devasa bir kuruluş haline gelmiş.
İlksan tüzel kişiliğe sahip bir sandıktır. Yasaların kendine verdiği sınırlılıklar içinde faaliyetlerini yürütmektedir. Başını öğretmenin çektiği, öğretmenlerin ve Milli Eğitim çalışanlarının üye olduğu böyle bir kuruluşta farklı bir oluşum söz konusu olması mümkün değildir. Geçmişte zaman içerisinde yönetim zafiyetimi veya beceriksizlik mi diye adlandırılacak dönemler olmasına rağmen şimdi Türkiye´nin ?Parlayan Yıldızı? olarak nitelendirilmektedir.
Birbirinden önemli birçok konuda üyelerine hizmet vermeye çalışan İlksan´ın eğitimle ilgili verdiği hizmet son derece anlamlıdır. Geçtiğimiz yılın kasım ayı içinde 19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı İlksan arasında tezsiz yüksek lisans programları işbirliği protokolü imzalandı. İş birliği protokolüne; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ile İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz imza attı. Bu imza vesilesi ile İlksan yönetim kurulu üyeleri Samsun ziyaretini gerçekleştirmiş oldular. İmzalanan bu protokol ile başta Karadeniz olmak üzere, tüm ülke genelinde ilkokul öğretmenlerine üniversitenin uzaktan tezsiz yüksek lisans programlarına, lisans puan ortalamasına göre sınavsız ve indirimli kayıt olabilme imkanı vermesi hedeflendi.
Protokol gereği kayıtlar başladı. Müracaat eden üyelerin listesini görme fırsatım oldu. Birçok kişi kayıt için müracaat etmiş. Akademik takvim bundan sonra işleyecek. Birçok meslektaşımız çoğumuzun arzu ettiği yüksek lisans eğitimini bu sayede tamamlamış olacaklar. Bu programa dahil olup eğitimlerini tamamlayacak arkadaşlarımı oldukça şanslı görüyorum. Bizim mesleğe başladığımız yıllarda bunun hayalini dahi kuramazdık. Benim içimde hep gerçekleştiremediğim bir uhde olarak kalmıştır. Mesleğe yeni başlamış ve genç arkadaşlarıma şiddetle önermekteyim. Tezsiz veya tezli yapılan yüksek lisansın kendilerine mutlaka avantaj sağlayacaktır.
Diğer hizmetlerde olduğu gibi İlksanın bu hizmetini hafife almamak gerekir. Bu fırsat bundan 15-20 yıl önce bize tanınmış olsaydı düşünmeksizin katılırdık. Artık genç arkadaşlarımızın önünü tıkamamak adına geri durmayı tercih ettim. Ayrıca üyelerine böyle bir fırsatı sağlayan İlksan Yönetim Kurulu Başkanımız Tuncer Yılmaz Beyin nezdinde genel Müdürümüz Mintez Şimşek Bey ve yönetim kurulu üyelerimize şükranlarımızı sunarız. İlksanımızın bu ve buna benzer faaliyetlerinin artmasını dilerken bütün üyelerimize sağlık ve mutluluklar dilerim.