Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


İmar Barışı


06.06.2018 tarih ve 801 sayılı Terme Bilgi Gazetesi´nin manşetten haberi:

?GÖZÜNAYDIN TERME, İMAR BARIŞI GELDİ!?

İmar sorunu olan pek çok vatandaş gibi bu habere ben de sevindim. Altı yıldan beri bizi rahatsız eden bir sorundan kurtulacaktık. Samsun´da bulunan ve iskan ruhsatı olmayan binamıza iskan ruhsatı alacaktık. 16 daireli binanın iskân ruhsatı yoktu.


Yapmamız gerekenleri duyunca şaşırdım. Arsa değeri üzerinden % 3 ceza ödememiz gerekiyordu. Bu da yaklaşık 8.000 TL´ye tekabül ediyordu. Tapunun yenilenmesi ve belediyeye ödenecek cezalarla birlikte 10.000 TL´yi buluyordu. Şimdi söyler misiniz, bu bir af mıdır ceza mıdır?


Daire sahipleri olarak bizler suçlular listesinin son sırasındayız ama cezalar bize kesiliyor. Asıl suçlular ise ortalıkta geziyor.


Birinci suçlu, binayı projeye uygun yapmayan müteahhittir. Projede caddeye açılan ana giriş kapısını yan taraftan vermiş. Kapının yerine de bir dükkân yerleştirmiş. Kimse de ona ?Sen bunu nasıl yaparsın?? dememiş! Projeye aykırı bu işlemden dolayı hesap sorulmamış. Acaba belediyenin bu aşamada hesap sorması gerekmez miydi? Mevzuatı bilmediğim için kesin bir şey diyemiyorum. Belediye yetkilileri, ?İnşaat aşamasında bizim binayı denetleme görevimiz yok? dediler.


İkinci suçlu, Yapı Denetim Elemanı. Hadi belediyenin denetleme görevi yok, inşaatın her safhasında yapılanları kontrol etmekle görevli olan yapı denetim elemanı nerede? İnşaat projeye aykırı yapılırken onlar ne yaptılar?
Müteahhiti neden uyarmadılar? Uyardılar da müteahhit uymadıysa, denetim elemanları durumu ilgili makamlara niçin bildirmedi? Yoksa bilerek yolsuzluğa göz mü yumdu?..


Belediyenin ?Bir ihbar olmadıkça bizim inşaatı kontrol görevimiz yok? demesini kabul ettim. Peki, senden iskan ruhsatı istediklerinde eksikleri nasıl anladın? Demek ki binayı kontrol ettin. Kontrol ettin ve eksikleri gördün.


Projeye aykırı işleri görünce ne yaptın? Müteahhit hakkında bir işlem yaptın mı? Müteahhitin yaptığı yolsuzluğa göz yuman yapı denetim elemanını adli makamlara bildirdin mi?..


İşte bunun için diyorum ki, daire malikleri olarak bizler suçlular listesinde son sıradayız. Daireyi satın alırken iskan ruhsatı olmadığını bize söylediler. ?Bu önemli değil. 5-600 liraya alırsınız? dediler. İnsan hayatında kaç defa daire satın alıyor ki, bu işleri bilsin. Biz bunu daireye elektrik bağlatmak, su abonesi yaptırmak gibi bir şey sandık. Başvuran herkes alıyor diye düşündük.


Binanın iskan ruhsatı olmamasının bizi etkileyen tek yönü, kullandığımız suya inşaat suyu ücreti ödüyor olmamızdı. Bu da normalin üç katı kadardı. Bunun dışında apartmanda her şey normaldi. Fakat imar barışı kapsamına giren öyleleri vardı ki, adam kaçak kat çıkmış, yahut inşaat ruhsatı almadan binayı yükseltmiş. Yani kaçak işlerinin maliyeti 300 bini, 500 bini buluyor. O da % 3 ceza ödeyecek, tek sorunu inşaat suyu kullanmaktan kurtulmak isteyen bizler de % 3 ceza ödeyeceğiz. Burada durumu ve şartları farklı olan herkesin aynı kapsama alınması adil olmamış gibi görünüyor.


İnşaatlarda ve imar işlerinde bu gibi eksikler hep oluyor. Kaçakların ve yolsuzlukların en aza indirilmesi için iyi bir düzenleme yapılması gerekiyor. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de bunu ifade etmiş:


?En büyük dert imardan geliyor.


Belediyelerin imar uygulamaları sebebiyle vatandaşın güveninin giderek azaldığını anlatan Mehmet Özhaseki, bu konuda Sayıştay ve İçişleri Bakanlığı´nın dışında üçüncü bir denetime ihtiyaç olduğunu söyledi.? (Türkiye Gazetesi, 05.06.2017)


Aynı haber Hürriyet Gazetesi´nde de var. Hem de manşetten:


?Tüm hırsızlıklar İMARDAN GELİYOR.?

?Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çok rahatsızlık verici imar hikâyeleri dolaştığını belirterek, ´en büyük hırsızlıklar, kötülükler, belâlar imardan geliyor´ dedi.? (Hürriyet, 05.06.2017)

İyi de Sayın Bakan, siz imarın en tepesindeki kurumun başısınız. İhtiyaç duyulan kanunları hazırlamak, düzenlemeleri yapmak ve kanunlara uymayanları takip etmek sizin yetki alanınızda değil mi?


Vatandaşı kötü niyetlilerden koruyacak ve sıkıntılardan kurtaracak düzenlemeleri bekliyoruz.