Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Selim EROĞLU


İNANMAK BAŞARMAKTIR

İNANMAK BAŞARMAKTIR


Eğitimcini emeklisi olmaz, olsa olsa rahmetlisi olur, diyorlar. El hak doğrudur. Eğitimci formatı olarak emekli olur ama fiilen olmaz. Üretmeye ve düşünmeye çalışan insan emekli değil demektir. Emekli olup da fiilen üretmeye devam eden Hasan Bey (Özdemir) ilçemizin mümbit topraklarında bir çeşit mantar üretmeye karar vermiş.

Zaman zaman bahsederdi mantar üreteceğim diye. Dinler geçerdim. Birçok altyapı çalışmasından sonra üretmeyi başarmış. Kendisinden mantar talebinde bulundum sadece almakla yetinme, mantarın üretildiği yeri de bizzat gör dedi. Merak ediyordum nasıl oluyor diye.

Samsundan gelirken bir arkadaşla beraber Söğütlü mahallesinde bulunana mantar üretim serasına uğradık. Bizi işin başında bulunan kemal karşıladı. Çok memnun oldu. Burası alelade bir yer değil, bir “mantar üretim tesisi”. Biz eskiden fındıklıklarda mantar topladık. Öyle zannetmiştim. Bu işi baya emek ve birikim istiyormuş.

Burada iki adet sera var. Birini faaliyete geçirmişler. Bildiğimiz üstü kapalı sera. İçeresi belli sıcaklık ve nemde muhafıza ediliyor. Mantarın yetişmesi için sıcaklık ve nem olmazsa olmazlardanmış. Seranın altı beton. Mantarlar kat kat askıda ve saman karışımından oluşmuş bildiğimiz çuvallarda yetişiyor. Dönemde 2 defa ürün alınabiliyormuş. Bu da 2 tona tekabül ediyor.

Kemal dersine iyi çalışmış. Bunun için bir hayli araştırma yapmış. Ta Denizli`ye gidip örnek tesisleri incelemiş. Allah muaffak etsin.
Unutuyordum, bu mantara istiridye veya kayın mantarı diyorlar.

Bunun üretilmesi, tanıtılması ve tüketilmesi gerekiyor. Özler pide mantarlı pide yapmaya başlamış. Güzel bir şey. Bir Özler Pideyle olmaz. Dinlenme tesislerimizi de büyük görev düşüyor. Yöresel ürün olarak menülerine almalılar. Bol bol tüketmeliler.

Mantar fındığa alternatif olur mu? Olmasına gerek yok. Mantar fındığa mani değil. Fındık aralarında bile yetiştirilebilir. Çünkü yer kaplamıyor. Gerekli destek verilir, tanıtım, tüketim ve pazarlama ağı iyi ayarlanabilirse herkes fındığın yanı sıra mantar üretebilir. Aksi olursa üreticinin şevki kırılır ve hüsranla sonuçlanabilir.

Ben aldım, denedim, çok beğendim, çevremdekilerde beğendi.
Umarım Terme yakında mantar üreticiliğinde adından söz ettirir.
Sağlıcakla kalın!!!