Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

Yılmaz İMANLIK


İNSANLARI ANLAMA SANATI


İnsanları anlamak, anlayabilmek ya da anlamaya çalışmak kitaplarda bahsedilmeyen bir sanattır aslında. Bu sanat diğer sanatların içinde hem en önemlisi hem de en zorudur.


En büyük sanatçı, insanları anlamayı başarabilen ve bu sanatın bütün inceliklerine hakim olan, onları uygulayan insandır.


Bu sanatı öğrenmenin öyle diğer sanatlar gibi belli bir mektebi yoktur. İnsanları tanıdıkça deneyim kazanırsınız. Bu konudaki bilgi ve tecrübeleriniz artar. İnsanların hangisine nasıl davranacağınızı bilirsiniz. Bunun sonucunda insanlar tarafından sevilen biri olup çıkarsınız. ?Sevilen biri olmak? size hayatın sunduğu en güzel mezuniyet belgesidir.


İnsanları anlama sanatının temelinde ne vardır?


Öncelikle empati kurmak bu sanatın olmazsa olmazıdır.


Karşımızdaki insanları suçlamadan önce kendimizi onun yerine koyup hayata ve olaylara onun penceresinden bakmalıyız. Aslında sizin kafanızda kurguladığınız şeyler tam da sizin sandığınız gibi olmayabilir.


İnsanları dinlemek, kendilerini ifade etmelerine imkan tanımak, insanları anlamaya çalışan sanatkarın üstün meziyetlerinden biridir. İnsanları dinlemeden sırf başkalarının sözlerine göre ya da başkalarının kurgularına göre yargılamaya kalkarsanız yanlış yaparsınız. Böyle yaptığınız zaman hem insanın hevesini kırar hem de onu kaybedersiniz.

Yaptığınız her şeyin mükemmel olduğu yanılgısına asla düşmeyin.


Dünya durdukça, insanlar yaşadıkça mükemmel diye bir şeyin olmayacağını bilin. Her zaman sizden daha iyisini başaran birileri çıkacaktır. O yüzden başkalarının eserlerine burun kıvırmayı bir kenara bırakıp onlara saygı duymayı ve takdir etmeyi öğrenmelisiniz.


Eleştirilmekten korkan insan hiçbir başarı elde edemez. İyi niyet ve samimiyetle yapılan eleştiriler bizim için bulunmaz bir nimettir. Yoksa yaptığımız şeyin mükemmel olduğu yanılgısına düşebiliriz. Eleştirileri doğru okumalı ve payımıza düşen hisseyi almalıyız. Zira günümüzde gerçek manada eleştiri yapanları bulmak çok zor.


Ve sevgi?


Yaşamın özsuyu.


Hamurunu sevgiyle yoğurmadan hiçbir şeyi başaramazsınız. Sevgi bu zor sanatın en önemli anahtarıdır. Onu kalbimizde hep taşırız da bazen doğru kapıyı bulmakta zorlanırız. Aslında yaşadıklarımızdan ders çıkarmak doğru kapıyı bulmamıza yardımcı olacaktır.


İnsanları anlama sanatını en güzel biçimde icra ettiğinizde kalbimizdeki sevgi anahtarı sayesinde bütün kapılar bize açılır. Ve giremeyeceğimiz hiçbir gönül kalmaz. İşte o zaman gerçek sanatkar biz oluruz.