Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


İSİMLERİMİZ KİRLENDİ


Birinci derecede bir yakınım, dünyaya gelecek çocukları için benden isim önermemi istedi. Bu konuda tecrübeli ve ehil sayılabileceğimi de ilave ederek beni ziyadesiyle memnun ettiler. Sorumluluğum ağırdı. Önereceğim isim kabul görürse her iki cihanda da çocuğun kimliği, bunun da ötesinde kaderi olacaktı. Araştırdım, taraştırdım, çocuk daha dünyaya gelmeden kendimce güzel olduğuna inandığım üç beş isim tespit ettim.

İsimler üzerinde müzakere ederken çocuk dünyaya geldi. Hem de ismiyle dünyaya geldi. İsmiyle dünyaya gelen çocuğa isim koymak, başta o çocuğa ve müsebbibine en hafif tabirde ?saygısızlık? sayılabilirdi. Dolaylı olarak tekrar sorduklarında ?çocuk ismiyle doğmuş, başka isim aramaya gerek yok, çocuğun ismi ?ŞABAN? olsun dedim. Dedim ama büyük bir infialle karşılaştım. Hatta dalga geçtiğimi, işi ciddiye almadığımı iddia ettiler. Hafif yollu sitemler de oldu. Oysa ben ciddiydim.

Peygamberimizin ?benim ayım dediği Şaban-ı Şerif´te dünyaya gelmek Allah´ın bir lütfudur. Kulunun Şaban ayında dünyaya gelmesini murat etmiş olan Cenab-ı Allah ismini de zimmet koymuş olur. Başka isim aramaya ne gerek var.

Eskiden öyle idi. Çocuk ismiyle dünyaya gelmişse başka isim aramayı zül addederlerdi. Bunu, kibir gurur alameti olarak görürlerdi. Recep, Şaban, Ramazan, Arif, Arife, Bayram, Kadir, Berat? bu türden isimlerdi.

Benim rahmetli dayımın ismi Bayram idi. Büyük bir gururla ?ben bayram günü doğmuşum, o yüzden adımı Bayram koymuşlar. Aslında Bayram olan ismimi sadece tescillemişler.? derdi. İsmi Bayram olana, ?ne zaman dünyaya gelmişsin?? demek cahillik sayılırdı. Soruyu sorana ?ismimden belli olmuyor mu?? denilirdi. Ne oldu da, bazı mübarek isimlerden öcü gibi kaçar olduk? Bunun bir sebebi olmalı? Bunun sebebi, popüler kültür, filimler, diziler, bazı kitaplar?

Bunların maksatlı yapıldığı kanaatindeydim. Bu memlekette yıllarca ?İnek Şaban? filmleriyle oynadı. Muhteşem ve mübarek Şaban´ın vazgeçilmez sıfatı ?İnek? oldu. Yediden yetmişe Şaban denince herkesin aklına hemen Kemal Sunal ve inek gelir. Hatta zihninde ve gözünün önünde bir sürü olumsuz ve komik sahne canlanır. Şaban ismi bilerek ve kasten kirlenmiştir, kirletilmiştir. Temize çıkması da çok zor görünmektedir.

Korkarım sıra Recep´e, Ramazan´a, Bayram´a? gelecektir. Bu gidişle bize bayramı zehir edecekler. Böyle bir kirlenmişlik ortamında kim çocuğuna Şaban ismini vermeye cesaret edebilir? Şunu söyleyebilirim. Bu durumda ve bu zamanda çocuğuna Şaban ismini koyabilen kimse büyük bir kahramandır. Böyle bir kahramanı bulabilirsek ilk tebrik edecek ben olurum.

Şaban´ınız ve Şaban-ı Şerif´iniz mübarek olsun. Şaban bitmeden Ramazan gelmez!

Sağlıcakla Kalın!