Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

B.Rahmi ÖZEN


İSTANBUL VE ALTIN RÜYALAR (1)

İSTANBUL VE ALTIN RÜYALAR (1)


Ve İstanbul için gördüğünüz altın rüyalar, yakanızı bırakmaz. Mercan gözlü gelin olup anlatır size mazisini:

`Ben, aslında Byzantion zamanında (M.Ö.667) kuruldum. Yerleşim tarihim 300.000 yıl, kentsel tarihim 3000 yıl, başkentlik tarihim 1600 yıl sürdü. O tarihlerden bugüne kozmopolit ve metropolit yapımı hep korudum. Tarihî süreç içinde Asya ile Avrupa arasında çok renkli eşsiz bir mozaik sergiledim. Ben, insanların ruhunu yücelten, görme ufkunu genişleten, bilim, medeniyet ve kültür bahçesi oldum. Kütüphaneler kenti denildi bana. Beyazıt, Süleymaniye, Ayasofya,

Nuruosmaniye, Ragıp Paşa, Adile Sultan, Atıf Efendi, Yusufpaşa, Avcılar, Aziz Berker, Ağva adlı kütüphanelerim dünyaya ün salmıştır.
Yol sizindir, yürürsünüz. Kırk üç büyük kütüphane, yirmi iki Üniversite Kütüphanesini, sekiz Elyazması Kütüphanesini gezersiniz İstanbul`un. Beyinleri aydınlatır ışık ışık, yürekleri mayalar her biri.
Yoksulları barındıran onlarca aşevine, kimsesizlerin dertlerine derman olan şifahanelere götürür sizi yolunuz.

Ormanlara yürürsünüz. İstanbul`un milyonlarca insanına akciğer olan ormanlarına bayılırsınız. Belgrat Ormanları, Fatih Ormanları, Polenezköy ormanlarındaki her ağacın göğe direk olduğunu görürsünüz.
Tarihî su kasrı yolu, Sultanahmet`e çıkarır sizi. Sultanahmet ve Ayasofya, büyük bir abide olarak selamlar, çağları. Sultanahmet, altı minaresi, mavi çinileriyle şehrin gönül durağı bir mekânı ve görkemli sembolüdür sanatın, kültür ve medeniyetin.

Ayasofya`yı gezdirir size, yedi dilli rehber Şehriyar.
Ayasofya, İmparatorlukları medeniyetleri ve dinleri buluşturur bağrında. Başlangıçta mimari hünerler örneği; Hazreti İsa`yı, Hazreti Meryem`i ve İmparatorları tasvir eden nefis mozaik panolarla bezenmiştir. Söz üstadı Şehriyar; `Ayasofya,

Doğu Roma İmparatoru Jüstinyen`in arzusuyla Megala Eklesia olarak dikilmiştir,` der size.
Sorarsınız `Megala Eklesia` nın anlamını. Büyük Kilise anlamına geldiğini öğrenirsiniz.

Bu şaheser, İstanbul`un yüreğinde 916 yıl kilise, 481 yıl camii olarak dinlerin ruhaniyetini ve nefes nefes Yaradan`a açılan dualı ellerle Hıristiyanları, Müslümanları, İmparatorlukları buluşturmuştur. 1936`da kültürlerin sergilendiği bir müze yapmışlar, onu. O günden bu güne dua dolu avuçların hasretiyle yanıp kül olmuştur yüreği. Ve ibadete açılacağı aydınlık sabahları özlemektedir, dembedem.

Ayasofya`yla Sultanahmet Camii arasında eski yıllarda at yarışlarının yapıldığı Hipodrom`un bağrında üç dikili taş vardır. Meraklanırsız bu taşlar nedir, diye… Onlar, Mısır`dan getirilip dikildiği günden beri abide olarak selam durur, konuklarına.

(Devamı Haftaya)