Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Yılmaz İMANLIK


İYİLER VE KÖTÜLER


Bazen merdivenin basamaklarını yalnız tırmanmak bizi hedefimize daha kolay ve daha çabuk ulaştırır.

Sosyal statümüzün bir gereği olarak çevremizde bir sürü insan vardır. Kimi gerçek dost iken kimi menfaatleri bitene kadar dosttur. Bazıları ise bizim iyiliğimizi istemediğini sözleri ve davranışlarıyla açık açık belli eder. Onlardan zaten herhangi bir beklentimiz de yoktur. Gölge etmesinler yeter.

Biz merdivenin basamaklarını tırmanırken gerçek dostlarımız merdivenin düşmemesi için el verirler. Dost gibi görünenler merdiveni tutuyormuş gibi yapar ama aslında tutmazlar. Üstüne üstlük biz hedefimize ulaştığımızda bize yardım ettiklerini önce onlar haykırırlar. Onların yardımı olmasa bu kadar yükselemeyeceğimizi iddia ederler. Bizim yükselmemizi istemeyenler ise zaten uzaktan bizi seyrederek düşmemiz için fırsat kollar. Çünkü düştüğümüzde bize bir tekme de onlar vuracaktır.


Bir de bizimle birlikte basamakları tırmanan, basamaklara gereksiz ağırlık yapan insanlar vardır. Bize yardım ediyormuş gibi görünürler. Doğrusunu isterseniz biz de öyle düşünürüz ama aynı basamağa birden çok kişi aynı anda bastığında basamak o kadar ağırlığı tartamaz ve kırılır. Bu da hedefimize ulaşmamızı geciktirir. Ya da yarı yoldan geri döneriz. İşte bunlar hayatımızdaki gereksiz insanlardır. Hayatımızda böyle insan ne kadar çoksa işimiz o kadar zor demektir. Onlar sırtımızda taşıdığımız, hiçbir işe yaramayan birer taş parçasıdır. Sırtımızı yara etmekten, bizi yormaktan başka bir amaçları yoktur. Onlar yüzünden hayallerimizi hep erteleriz belki de gerçekleştirme fırsatımız bile olmaz


Hayatımıza birilerini alacağımız zaman o kadar ince eleyip sık dokumalıyız ki sonra pişman olmayalım. Çünkü bu hayatta yükselmemizde de düşmemizde de onların payı vardır. Önce insanları tanımak için belli bir süre vermemiz gerekir. Zaten o kişi sözleri ve davranışlarıyla nasıl biri olduğunu ele verecektir. Bazen tek bir cümle ya da tek bir hareket karşımızdaki insanı tanımamıza yetecektir.


Çevrenizde iyi insanlar varsa başka şeye ihtiyacınız yoktur. Kötü insanlar varsa aslında hiçbir şeyiniz yoktur?