Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Kadir Gecesi


Bugün, yani gazetemizin yayınlandığı 21 Haziran Çarşambayı 22 Haziran Perşembeye bağlayan gece Kadir Gecesidir.

Kadir Gecesi, Kuran-ı Kerim´de yer verilen mübarek gecelerden biridir. Kadir Suresi´nin (97.sure) ilk üç ayetinde Allah (CC), ?(1)Şüphesiz biz onu (Kuran´ı) Kadir Gecesinde indirdik. (2)Kadir Gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? (3)Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır? buyurmaktadır.

Bu, ne anlama geliyor?

Kadir Gecesinde yapılan bir ibadet, işlenen bir hayır, bin aylık sürede yapılana bedeldir. Hatta ondan daha ileridir. Çünkü ayette, ?? daha hayırlıdır? ifadesi bulunuyor.

Kadir Gecesi ne zamandır?

Genel kanaate ve bugüne kadarki uygulamaya göre Ramazan ayının 27. gecesidir. Lâkin bu konuda tam bir kesinlik yoktur. Kadir Gecesinin, Ramazan ayının 27. Gecesi olduğuna dair hadisler bulunduğu gibi, bu konuda Peygamberimizin başka bir hadisi daha vardır:

?Siz Kadir Gecesini, Ramazanın son on günü içerisindeki tek olan gecelerde arayınız? (Buhari, Leyletül Kadir: 3 ve Müslim, Sıyam: 216).

Öyleyse, bu gecenin feyzinden ve bereketinden faydalanabilmek için o geceyi kaçırmamak ve Ramazanın son on günü içindeki geceleri ihya etmek, o gecelerde Kadir Gecesini aramak gerekir.

Peki aradık mı?

Kendi adıma konuşuyorum, bir şeyler yapmaya çalıştımsa da, gereği üzere aradığımı söyleyemem.

Ama o gece bin aydan daha hayırlıdır. O gece 2 rekât namaz kılan kimse, bin ay boyunca iki rekât namaz kılmış gibi olacaktır. O gece 2 sayfa Kur´an okuyan Müslüman, iki bin sayfa Kur´an okumuş sevabı alacaktır. Bu çok önemli fırsatı kaçırmak olur mu?

Eğer bu maddi bir fırsat olsaydı eminim çoğumuz o gece için önceden sıraya girerdik.

Girmedi mi bu millet?

TOKİ, yakın geçmişte uygun fiyatla belli sayıda daire satacaktı. Satışı da, bir banka aracılığıyla yapacak ve belirtilen günde bankaya para yatıracak ilk kişilere yapacaktı. İnsanlar biraz daha az paraya daire satın alabilmek için günler öncesinden banka önünde sıraya girmişlerdi. Orada yatıp
kalkıyorlar, yemeklerini orada yiyorlardı. Bir ihtiyaçları olduğunda yerlerine aileden birini nöbetçi bırakıyorlardı. Halbuki daireyi bedava almayacaklardı. Yine para sayacaklardı. Peki, bu zahmet ve meşakkat ne içindi?

Tam miktarı bilemiyorum ama 20-30 bin lira daha az para ödemek için.

Buna değmez mi?

Ben değmez demiyorum. Sadece insanların bu dünya için gösterdikleri özeni ebedi hayatları için göstermediklerini, gösteremediklerini ifade etmek istiyorum.

Kadir Gecesine ulaşan ne yapmalı, o geceyi nasıl değerlendirmeli?

Hocalarımız, bu mübarek gecelere mahsus bir ibadet olmadığını söylüyorlar. Bu gecede kaza namazları kılınabilir. Kaza namazı borcu olmayanlar Allah rızası için gücünün yettiğince namaz kılabilir. Kuran-ı Kerim okuyabilir. Hayır ve hasenatta bulunabilir. Dua edebilir.

Hz. Aişe(r.a.) validemiz, ?Ya Resulallah! Eğer hangi gecenin Kadir Gecesi olduğunu bilirsem, o gece ne diyeyim, nasıl dua edeyim?? dediğinde Peygamberimiz (SAS), ?Allahım! Şüphesiz sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni affet, de? diye buyurmuştur.

Takip edebildiyseniz Ramazan ayı boyunca TRT1´de Kur´an-ı Kerim´i Güzel Okuma Yarışması yapıldı. Her haftanın birincileri belirlendi. Yanlış duymadıysam, birinciler Kadir Gecesinde bir kere daha yarışacak ve bizlere Kur´an ziyafeti sunacaklar. Bu ziyafeti kaçırmamanızı öneririm.

Ben bu yarışmayı farklı duygularla seyrettim. Çünkü ortada oturan jüri üyesi Mehmet Ali Sarı, 47 yıl önce İzmir Yüksek İslâm Enstitüsü´nde benim Kuran-ı Kerim hocamdı. Allah kendisine daha nice hayırlı ömür nasip etsin.

Allah(CC) cümlemizi Kadir Gecesinin feyzinden ve bereketinden nasibini alan kullarından eylesin. Hakkımızda hayırlara vesile kılsın.

Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor, bayram tadında bir bayram geçirmenizi diliyorum.