Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Zeki ORDU


Kafa Gözlüğü


Malum, yaz aylarında ışığın ve ısının etkisinden korunmak için bazı yollara başvururuz. Kıyafetlerimiz daha ince, rengi daha açık, vücudumuzu kaplayan yerleri daha az ve pamuklu olanlarını tercih ederiz. Bunlar da kâfi gelmezse daha az hareket eder, daha gölgeli yerleri tercih ederiz. Rüzgâr alan yerler, gölgeli alanlar, yaylalar, deniz sahilleri tercih edilen yerlerdendir.

Sıcağın etkisinden korunmak için almış olduğumuz tedbirler arasında fazla miktarda sıvı tüketmek gelmektedir. Bunların başında da su en fazla kullanılan içeceklerdendir.

Isının etkisinin yanında ışık etkisinden korunmak için alınan tedbirler de vardır. Yazın ışığa en çok maruz kalan yerler güneşle temas edilen yerlerdir. Bunlardan göz en çok etkilen organdır. Öyle ya her şeyi güneşten korusak bile gözümüzü kapatıp dolaşamayız.

Uzmanlar gözün, güneşten etkilenmemesi için bazı tedbirlerin alınmasını söylerler. Bunların en yaygın olanı güneş gözlüğü olarak bilinen koyu renkli camlara sahip olan ekseriyetle numarasız olan gözlüklerdir. Bu gözlükler güneş ışığını süzerek göze zararı en aza indirir. Ancak burada da dikkat edilecek özelliklerin başında bu gözlüklerin de kalitesidir. Bazen faydadan çok zararının da olduğu bilinmektedir.

Güneş gözlüğü sağlık açısından faydalı olduğu gibi önemli aksesuarlardan biridir. Özellikle bayanlar bu gözlüğü ihtiyaçtan değil süs eşyası olarak kullanmaktadır. Böyle yapan erkeler de yok değildir.

Güneş gözlüğü güneşli havalarda kullanılması gerekirken bazı delikanlıların kapalı düğmelerinden sarkmış biçimde üzerinde taşıdığı bir süs eşyası görünümüne de bürünür. Kişi hem sokakta gezer hem gözlüğü yakasında taşır. Elbette kimsenin keyfine karışacak değiliz. İsterse birkaç gözlük daha alıp bütün düğmelere asabilir. Görünen ceplerine birkaç tane daha koyabilir. Hatta yetmezse elinde ve varsa çantasında birden fazla bulundurabilir. Ancak ülkemizde maksada uygun olarak kullanılmayan eşyalardan biri de güneş gözlüğüdür.

Bayanlarda ise gözlüğün taşındığı yer hemen hemen aynıdır. Hepsi de kafalarının üstünde taşırlar. Hava son derce güneşli olduğu halde gözüne takmadığı bu gözlüğü toka gibi saçlarına takarlar. Sanırım bazıları da çizilmesin diye başörtüsünün üzerine takarak, orada bir ´kafa gözlüğü´ olduğunu gösterir.

Hiç mi gözünde taşıyan yok derseniz hayır demek mecburiyetindeyim. Usulüne uygun taşıyan birçok hanımefendi ve beyefendi var. Ama bunlar azınlıkta. Neyi ne zaman nerde yapacağını bilen kişiler bahis dışıdır. Çünkü her eşya kullanma maksadına uygun kullanıldı mı faydası da görünür. Ancak laf olsun, iş olsun, desinler, varmış gibi davranışlar bazen kötü örnek olmaktadır.

Bu arada yağmurlu havalarda güneş gözlüğü takanlara bir sözümüz yok. Belli ki düşmesin diye gözlerinde duruyor. Kim bilir bazılarının gözü yağmurdan da etkilenmiş olabilir.