Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


KALDIRIM VARDI DA BİZ Mİ YÜRÜMEDİK !


Tarihe mal olmuş ünlü sözler vardır, herkesin bildiği. Sözler o kadar meşhur olmuştur ki söyleyenin bile önüne geçmiştir. Sözleri duyar duymaz, herkes ?bu sözü filanca söylemişti? der.

?Benzin vardı da biz mi içtik? ?Urfa´da Oxford vardı da ben mi okumadım? bunlardan en meşhurları.

Şimdi ben de diyorum ki ?kaldırım vardı da biz mi yürümedik.?

Evet bir zamanlar ilçemiz Terme´de ?kaldırım vardı da biz Termeliler yürümedik mi?. Saklamaya gerek yok. Hakkımızda söylenenleri biliyoruz. Haksız da sayılmazlar. Şöyle bir kanaat var. ´´ Termeliler kaldırımdan yürümez. Nerede yolun ortasından yürüyen birini görürseniz bilin ki Termelidir. Termeliler kaldırımdan değil yolun ortasından yürür,´´ diye.

Bunlar birer tespit. Dediğim gibi zahiren haklı da olabilirler. İşte ben de diyorum ki olmayan yerden nasıl yürüyeceksin. Bilfiil 25 yıl Terme´nin içinde ikamet ettim. Ayak basmadığım hiçbir cadde, hiçbir sokak hemen hemen yok. Bu esnada kaldırımlardan yürümek için azami gayret sarf ettim. Fakat başaramadım. Çünkü bir defa kaldırımlarımız nizami genişlikle değil. Olanı da işgal edilmiş durumda. Aydınlatma direkleri, reklam panoları hep burada.

Zaman zaman pazar tezgahı olarak kullanılmakta. Araba bile park edilmekte. Bu şartlarda bir caddeyi baştan başa kaldırımdan tamamlayabilmek mümkün değil.

Bu meseleyle Seyfi Bey epey uğraştı. Birçok yazı yazdı. Yetkililerle görüştü. Kısmen netice aldı. Tabii adı kaldırım olan yerlerimiz bu haldeyken
Termeliler nasıl kaldırımdan yürüsün. Demek ki işin gerçeği bu değil. Biz neticeye bakarak hüküm veriyoruz. Oysa asıl hüküm sebeplere bakarak verilir.

Birçok şehri gezme imkanım oldu. Her şehirde değil ama bazı şehirlerde kaldırımlar yollardan daha genişti. İnsanlar isteseler de istemeseler de kaldırımdan yürümek zorundalar. Caddelerden yürümek imkansız. Caddeler araç için dar ve sürekli akış halinde. Oyun kuralına göre oynanıyor ve kuralı tersine çevirmek mümkün değil.

Bu hali görünce bizim sokaklarımız ne zaman bu hale geçecek diye düşünmeden edemiyordum. Çok şükür artık buna kavuşuyoruz. Bizim caddelerimiz de modern hale geliyor. Yapım aşamasında olan Atatürk caddesini mevcut haliyle gidişli gelişli baştan başa turladım. Hiçbir engele rastlamadım. Gönül huzuruyla kaldırımlarda yürümenin hazzına vardım. Benimle beraber yürüyenler de vardı. Kulak misafiri oldum.

Genellikle çok uzun sürdüğünden, esnafın mağdur olduğundan, bu sefer de yolun daraldığından, eski köye yeni adet getirildiğinden? dem vuruyorlardı.

Ben inanıyorum ki çalışmalar bittiğinde herkes memnun olacak. Ne kadar güzel oldu diyecek. Ben öyle inanıyorum ki çalışmalar gelecek seçimler düşünülerek değil, gelecek nesiller düşünülerek yapılıyor. Bu görüşlerimi, cumartesi günü bir mecliste karşılaştığım başkanımız sayın Şenol Bey´e de söyledim.

Kendisi de tebessüm ederek: ?artık bundan sonra Termeliler isteseler de caddelerden yürüyemeyecekler. Bu anlayışı tersine çeviriyoruz. Artık herkes kaldırımlardan yürüyecek? dedi. Amacım, geçmişin aksaklıklarını dile getirmek değildir. Ben Terme´nin Arnavut kaldırımlı halini de biliyorum. Önemli olan, çağın gereğini yapmak ve çağa ayak uydurabilmelidir. Terme´yi güzelleştirmek için mücadele veren ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Sağlıcakla kalın!