Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Mehmet TÜRKAN


KALDIRIMLAR-II

KALDIRIMLAR-II


Daha önce kaldırımlar ile ilgili bir yazı yazmıştım. Ancak ne olumlu ne de olumsuz pek tepki aldığımı söyleyemem. Şu seçim sath-ı mailinde bir yazı daha yazayım dedim. Olur ya belki bir derde derman olurum.
Malum olduğu üzere seçim yaklaşıyor. Bu seçim dönemlerinde az da olsa kıymetimizin arttığını hissediyorum. Birçok aday var. Herkes kendine yakın hissettiği bir yerlerden aday adayı oluyor. Sonra bu aday adayları aday olacaklar. Ama ben onlardan daha şanslıyım çünkü direkt her hangi bir seçime tabi tutulmadan seçmen adayıyım.

Evet, bende adayım ama seçmen adayı. O halde vereceğim oya güvenerek söyleyeceğim birkaç söz olur diyorum. Daha önceki yazımda da belirtmiştim. Bu şehir her türlü imkâna sahip olmasına rağmen varlık içinde darlık yaşıyor demiştim. Yeşil ırmağın hemen yanı başında çarşamba ovasının bakiyesi olan bir ovanın göbeğinde kurulmuş otuz bini aşkın nüfusa sahip bu şehirde nedense yer darlığı yaşanıyor. Bu darlık da geçmişin üzerimize vurduğu bir kambur ama tedavisi olmayan bir kambur değil.

Her kalabalık nüfusa sahip şehir gerçek anlamda şehir olamamaktadır. Bazı şehirler vardır ki meydanları, sokakları ve kaldırımları ile meşhurdur. İlk adı anılınca akla gelen bu meydanlar ve kaldırımlar olabilmektedir. Yaşadığımız bu ilçemiz niye böyle bir unvana sahip olmasın ki?

Ben bu şehirde, şehirde yaşadığımı düşünerek çoluk çocuğumla kaldırımlarda yürümek istiyorum. Çünkü bu şehrin birçok sokağında ve caddesinde kaldırım yok. Var olanlar da işgal altında. Kaldırımlar ya esnaflarımız tarafından işgal edilmiş, ya bir kahvehanenin bahçesi olmuş, ya bir ağaç dikilmiş, ya bir elektrik trafosu, ya bir direk ya da başka bir malzeme ile işgal edilmiş. Sokak ve caddelerin iki tarafına da arabalar çekilmiş. Biz yayalar da hızla gelen arabalar ile aynı yerden yürümek zorunda kalıyoruz. Eşim ve çocuklarımla tehlikesiz, korkusuz bu şehrin sokaklarında yürümek istiyorum.

Adına türküler yakılan, şarkılar söylenip şiirler yazılan bu kaldırımlarda yürümek istiyorum. Bana kem gözle bakanların olmadığı sokak ve caddeleri kaldırımlarını arşınlamak istiyorum.
Ben de haddim olmayarak çok şey istiyorum galiba. Ama olsun ben de seçmen adayıyım. Kısa bir süre için de olsa kıymetimizin arttığını düşünüyorum. Bundan cesaretle de bu şehre talip olan adaylardan yüksek bir ses tonu ve büyük harflerle kaldırım istiyorum. Çoluk çocuğumla kaldırımlarda korkmadan ürkmeden yürümek istiyorum. Yürüdüğüm bu kaldırımlara şiir yazmak istiyorum. Denemelerimle kaldırım hatıraları yazmak istiyorum. Evet, çok şey istiyorum. Çünkü Üstad Necip Fazıl`ın dediği gibi kaldırımlar benim çimde yaşayan bir lisandır. O lisanı geliştirmek istiyorum.