Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


KARADENİZ ALEV ALEV

KARADENİZ ALEV ALEV


29 Mart gecesi yağan kar ve peşinden gelen don, fındık ağaçlarını ateş gibi yaktı.
Yıllardır görülmeyen bir afet bu.

Ben günlerce yazdım, çizdim, konuştum. Fındıkla çok oynamayın dedim. Fındık, diğer ürünlerden çok farklı. Hiçbir zaman olduğu yerde durmaz. Üzerinde kurnazlıkla oynamaya da gelmez. Kurnazlık düşünenler yanar.
Don olayıyla, sıfır eğilimliden 750 rakıma kadar olan alanlarda 100 bin dönüme yakın yerde ağaçlar tamamen kurudu. Ormanlar bile yandı.
Sıfır eğilimin altında olan alanlarda ise %30 civarında hasar olurken bu oran yükseklerde %100`e ulaştı.

Terme`deki fındık rekoltesinin 3/2`si bu bölgeden sağlanıyor. Ova kısmında 60 bin dekar fındık alanı bulunuyor. Hasar tespit komisyonları bölgeleri gezerek tek tek araştırdı. Elde edilen veriler ilgili makamlara ulaştırıldı. Bu konuda muhtarlara Ziraat Odası tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Terme`nin bu yılki rekoltesinin 9 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Hasar sonrası fındık fiyatlarının artması ise zahirecilerle, ihracatçıları karşı karşıya getirdi.
Zahireciler bundan iki ay önce fındık fiyatlarını düşük tutarak ellerindeki fındığı almak isteyen ihracatçı grubuna teslim olmuştu. Hasar sonrası emanet fındıkları kırarak açık veren ihracatçı zor durumda kalınca, fındık fiyatlarını yükseltmek durumunda kaldı.
Üretici de fındık olmayışından fındığın zahirecilerin elinde bulunması bu kez kozu zahirecinin eline geçirdi. Görünüşe bakılırsa fındık fiyatlarının 9 liradan 12 liraya kadar çıkacağı ön görülüyor.