Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Mehmet TÜRKAN


KARANTİNA GÜNLERİNDE OKUMA

KARANTİNA GÜNLERİNDE OKUMA


    Bütün dünya ile birlikte ülkemizde de yaşanan salgın dolayısıyla evlerde kalmaya devam ediyoruz. 
    Evde kalmak sadece televizyon izlemek, yatmak, uyumak, telefon ve bilgisayara bakmak mıdır? 
Bilgisayarın başında, telefonun tuşlarında kaybolup gidiyoruz. Aynı evde kalıyoruz ama farklı odalardan ve telefonla haberleşiyoruz.
    Hep şikâyet etmiyor muyduk, aslında okuyacağım ama zamanım yok diye. Alı size vakit. Hem de istemediğiniz kadar. 
    Okuyalım ama ne okuyalım. Bu konu çok zor bir konu, bana göre güzel ve zevkli olan bir kitap bir başkasına göre anlam kazanmayabilir. 
    Bu gün piyasada çok satan ama bir saman alevi gibi bir süre sonra kaybolan anlık piyasa eserleri değil klasik olmuş, kendi kültür ve ahlakî değerlerimizi işleyen eserler olmalıdır.
    İlk önce “İkra-oku” emriyle başlayan kutsal kitabımızı okumalıyız. Mutlaka mealini de okumalıyız ki Rabbimiz ne anlatıyor bilelim. En büyük okuma bu olsa gerekir. Mümkünse imkân var ise tefsirlerine bakmalıyız. Bu konuda Diyanetin ilgili internet sayfaları oldukça geniş bilgi ağına sahip. Diyanetin tefsirine de mealine de çok rahat ulaşabiliyoruz.
    Refik Halit Karay Gurbet Hikâyeleri, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın bütün eserleri, Necip Fazıl Kısakürek'in eserleri, Peyami Safa'nın roman ve hikâyeleri, Aleaddin ve Rasim Özdenören'in'in eserleri, Mustafa Kutlu'nun insanın ruhuna hitab eden ve bu ülkenin kültür ve inancıyla yoğrulmuş oldukça sade ve etkileyici üslubuyla hepimizi etkileyen eserleri mutlaka okunmalı. Özellikle “Beyhude Ömrüm” adlı eser daha okunduysa bile tekrar okunmalıdır. Fethi Gemuhluoğlu “Dostluk Üzerine” adlı eseri, Beşir Ayvazoğlu'nun “Aşk Estetiği” adlı eseri, Ahmet Sezgin'in “Aşk Medeniyetine Yolculuk” adlı eseri, Mehmet Niyazi'nin “Çanakkale Mahşeri ve Ah Yemen” adlı eserleri de ilk aklıma gelenler. Bu sayı uzayıp gider. Kısaca herkes kendi bakış açısına göre okuma listeleri oluşturabilir. Mutlaka da oluşturmalıdır. 
    Bu günlere bir tez üzerinde çalışıyorum. Tez konusu ile ilgili yüzlerce makaleye ulaşabiliyorum. Okumalarımı bu şekilde de yapabiliyorum. Bunu siz de yapabilirsiniz. Yeter ki okuma isteğiniz olsun. Okumak için sebep aramaya gerek yok. Elimizde fiziksel olarak var olan kitapların, eserlerin yanında sanal ortamda da birçok kaynağa ve esere ulaşabiliyoruz.
    Bazı klasik kitapların internet ortamında pdf'lerine de ulaşmak mümkün. Kitaba ulaşamaz isek bu şekilde de okumalar yapabiliriz.
    Asıl mesele bu felaketi, bu salgını evde kalarak ve bir şeyler okuyarak güzelliği dönüştürebilmek. Evde kalalım ama kitaplarla kalalım. “Hayat Eve Sığar” diyelim ve kitapların sihirli dünyasına yolculuk edelim. Selâm, dua ve sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle.