Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


KARİYER FUARI

KARİYER FUARI


 Orta Karadeniz Kariyer Fuarı 10-11 Ocak 2024 tarihlerinde Samsun TÜYAP fuar alanında yapıldı.
Ben de 30 kişilik bir öğrenci kafilesiyle okulu temsilen 11 Ocak Perşembe günü fuarı ziyaret ettim. Gördüklerimi sosyal medyada paylaştım. Bu işlere duyarlı olduğunu bildiğim Seyfi Bey yorumda “Neredeymiş bu fuar, benim niye haberim olmadı, hem de ikramlı” diyerek serzenişte bulunmuş. Seyfi Bey gibi duyarlı birisi duymadığına göre, yeterince duyurulmadı anlamı çıkarabiliriz. Ne diyelim, yetkililer duyar da bir dahakine gerekli hassasiyeti gösterirler.
Kariyerin fuarı mı olurmuş? Yapıldığına göre demek ki oluyormuş. Amaç, işe ihtiyacı olanlarla elemana ihtiyacı olanları aynı zeminde buluşturmak. Karşılıklı ihtiyaçları ve memnuniyeti sağlamak. Bölgenin ve ülkenin ekonomik potansiyelini ortaya koymak. Vatan sevgisini pekiştirmek. Gençlerin ufkunu açmak, onların geleceğe güvenle bakmalarını sağlamak
Bu amaçla fuarda irili ufaklı kuruluşlar, kurumlar stant açmışlar. Ziyaretçilere yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veriyorlar. Gelecekte her türlü elemana ihtiyaç duyduklarından bahsediyorlar. Gençlerin önünü açıyorlar. Öyle anlaşılıyor ki, çalışana, üretene, gayret edene, kariyer yapmak isteyene imkân çok. Yeter ki aramasını bilmek lazım. Kader gayrete âşıktır. Yatan aslandan gezen tilki daima iyidir. Zannımca, bu tür fuarlar, gençlerimizde zaten var olan cevheri ortaya çıkacaktır.
Fuar için: “Yetenek Her Yerde” vecizesi kullanılmış. Fuar, gençlere adeta “çaresiz değilsiniz, çare sizsiniz” diyor. Tabi anlayabilene. Yandık, bittik, gittik demenin kime, özellikle gençlere ne faydası var? Yeter ki ara, bulursun. İşte fırsat gençlerin ayağına gelmiş.
Ben öğrencilerime onu söyledim. Burayı bir panayır havasında gezmeyin. Gözünüzü dört açın. Bakın firmalar ne tür eleman arıyor. Ona göre kendinize yol haritası çizin, dedim. Bir kişi bile hedefine ulaşsa kârdır.
Fuar konferans salonunda çeşitli bilimsel kariyer toplantıları da yapılıyor. Katılım oldukça az. Üzülüyorum. Fuarı panayır havasında gezmeyin demem ondan.
Samsun’un bütün belediyeleri gibi Terme Belediyesi de güzel bir stantta fuardaki yerini almış. Başında, bütün hamaratlığıyla Başkan Yardımcısı Yasin ÇAKIR Bey var. Yanında encümen Salim ERGAN ve bazı belediye görevlileri. Öğrencilerimle birlikte standı ziyaret ettik. Sağ olsunlar, başta Yasin Bey ve ekibi bizi güler yüzle karşıladılar. Öğrencilerimin çoğu daha önce Terme’yi hiç görmemiş. Yasin Bey’in anlatımıyla bilgi sahibi oluyorlar. Bize meşhur Terme pidesi ve yanında meşrubat ikramında bulundular.
Öğrenciler, gördükleri misafirperverlikten oldukça memnun olmuş olmalılar ki Terme’yi yerinde görmek istediler. Yasin Bey, öğrencilerin ricasını kırmayarak Terme’yi gezdirmeyi ve yerinde pide ikramında bulunmayı vaat etti. Belli mi olur, bugünün küçüğü, yarının büyüğü. Büyüyünce bu gençler belki de ilçemize yatırım yapacaklar. Her şey bir adımla başlar.
Standı şöyle bir yakından inceledim. “Marka Şehir Terme” üst başlığı altında şu güzel hizmetler sıralanmıştı:
1- Sera OSB Projesi
2- İstiridye Mantar Üretim Tesisi
3- Karma OSB Projesi
4- Kurutma Tesisi
5- Mantar Kompost Tesisi
6- Termespor Tesisi
7- Yeni Bulvar Yolu
8- Akıllı Belediye
Bunların yanı sıra (vardı da ben mi göremedim, bilmiyorum) son zamanlarda açılan sosyal tesislerden de bahsedilse iyi olurdu.
Bütün bunlar faaliyete geçince ilçemiz “marka şehir” olma yolunda bir hayli mesafe kat edecektir diye düşünüyorum. Hem de istihdama büyük katkı sağlayacaktır. Öyle ya, bunca tesiste çalışacak elemana ihtiyaç var.
Bu manzarayı görünce, bir anda İstanbul’daki “Samsun Tanıtım Günleri” aklına geldi. Zamanında iyi tanıtmışız ki o günlerden bu günlere gelmişiz.
Kariyer Fuarı, özellikle öğrencilerim için oldukça faydalı geçti. Uzaktan da olsa Marka Şehir Terme’yi tanıdılar, az şey mi?
Şimdi sıra geldi Marka Şehir Terme’yi yakından tanımaya.