Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Selim EROĞLU


KARUN`UN SONU

KARUN`UN SONU


Hz. Musa`nın amcasının oğlu, bir rivayete göre de eniştesi olan Karun, samimi olarak inanan, gündüzleri oruç tutup geceleri ibadet eden, fakir bir kimseydi. Daha sonra çok zengin oldu. Karun`un sadece hazinelerinin anahtar sayısı 70`ti. 100 deve ancak taşıyabilirdi.

Önceleri ibadet ve itaatına düşkün olan Karun, zengin olunca maalesef ibadetlerini önce gevşetmeye daha sonra da ihmal etmeye başladı. Kendisi çok aşırı bir zengin olduğu için Hz. Musa ona Allah`ın emri olan zekatı hatırlattı. Karun zekatını hesap edince; önüne büyük bir rakam çıktı. Bunu vermek istemedi. Hz. Musa, kendisine ne kadar nasihat ettiyse de hiç kar etmedi. Karun, ``Zekat`` diye bir şeyi kabul etmiyordu. Hatta Hz. Musa`ya karşı gelerek, kendisinin haklı olduğunu ispata çalıştı. Hz. Musa`yı söz düellosuna çağırdı. ``Karşılıklı konuşalım, kimin haklı olduğu ortaya çıksın`` diyordu.

Bir taraftan böyle söylerken, bir taraftan da fahişe bir kadını kandırdı. Ona bol mal vermeyi vadederek Hz. Musa`ya iftira etmesini teklif etti. Kadın da mal ve paraya tamah ederek kabul etti. O, Hz. Musa konuşurken müdahale edecek ve Musa Aleyhisselamın kendisiyle zina ettiğini söyleyecekti.

Hz. Musa, ``zina edenlerin taşlanarak öldürülmesi gerektiğini`` söylediği sırada, Karun müdahele etti.
``Ya Musa, sen de zina etsen bu ceza sana da tatbik edilecek mi?``

Hz . Musa, kim işlerse işlesin bu cezanın uygulanacağını söyledi. Bunun üzerine Karun, ``Ya Musa, sen işte şu kadınla falan vadide zina etmişsin. İstersen kendisi söylesin, hatta karnındaki çocuk da sendenmiş`` diyerek , anlaştığı kadını ayağa kaldırdı. Fahişe, kendisine anlatılanları konuşmak üzere ayağa kalktı. Ancak, Karun`un iftirasını değil, doğruyu söyledi:

``Ey İsrail oğulları! Hz. Musa`nın bundan haberi bile yoktur. Karun, birçok mal vermek vaadiyle Musa`ya iftira etmek için bana teklifte bulundu. Musa Allah`ın peygamberidir. Ona bu iftirayı atmaktan Allah`tan korkarım.``
Hz. Musa, bunun üzerine Karun`a celallendi.

``Ey Allah`ın düşmanı! Bunları, zekat vermemek için mi yapıyorsun? Beni mahcup etmekle gayen nedir?
Hz. Musa, Allah`a sığınarak, Karun`un aleyhinde duaya başladığı sırada, Cebrail Aleyhisselam, ``Ya Musa, Allah yeri senin emrine verdi`` deyince, Musa Aleyhisselam yere emrederek şöyle buyurdu: ``Ey yer, bu Karun`u yut.``

Karun önce dizlerine kadar toprağa gömüldü. Yavaş yavaş bütün gövdesini toprak yutmaya başladı. Karun, Hz. Musa`ya yalvardı. Hz. Musa hiç aldırmadı. Karun adamlarıyla beraber gömüldü gitti.
Hz. Musa, Karun`un bütün mallarının da toprağa gömülmesini diledi. Karun`un zenginliğinden hiçbir şey kalmamıştı.