Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


KAYIT TELAŞI

KAYIT TELAŞI


Liselere kayıt yaptırma sonuçları açıklandı. Hangi öğrencinin hangi okulu kazandığı ve dolayısıyla hangi okula kayıt yaptıracağı belli oldu.

Bu yıl liselere girişte yeni ve farklı bir sistem uygulanıyor. Sistemin yeni olması hasebiyle çok süprizler var. En azından algılayış öyle.

Kayıtların başladığı ilk gün yani geçtiğimiz pazartesi günü görevim icabı kayıt işlerli ile uğraştım. Kayıt esnasında aşırı izdiham ve heyecan vardı. Velilerin heyecanı öğrencilerden fazlaydı. Hemen hemen hiç kimse halinden memnun değildi. Kazanılan okul başka arzu elden okul başkaydı.

Kimse istediği okulu kazanamadığı için kabahati kendinde aramıyor. Herkes birilerini suçluyor. Özellikle veliler, “akıl danıştıklarımız bizi yanılttı” diyor. “Senin çocuk yüzde yüz şu okulu kazanır dediler, hiç de öyle olmadı “ diyor. Öyle midir bilmiyorum. Belki de topu taca atma sevdam. Hiçbir eğitimci belirsiz bir ortamda tam emin konuşamaz. Arefe günü yalan söyleyenin bayram günü yüzü kara çıkar.

Muhatap olduğum öğrencilerden hiçbiri ilk tercihini kazanamamıştı. İlk beşten sonrası tercihlerin tutturulması biraz da gönülsüz yenen aş gibi olmuş. Ya karın ağrıtıyor, ya baş.

Veliler çocuğun durumunu düşünmeden psikolojik baskı uyguluyor. Çocukların Allah yardımcısı olsun. Büyük bir baskı altındalar. Durumu kurtarmak için yalana başvuruyorlar. Bu da onlarda telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açıyor.

İlk gün otuz öğrencinin kaydını yaptım. Bir veliye rastladım “hakkımızda hayırlısı olsun” diyen. Bu pozitif yaklaşımdan dolayı kendine hassaten tebrik ettim.

Velilerin çoğu nakil dilekçeci dolduruyor. İşi zamana yaymak istiyorlar. Bir de bizden nakil olacaklarına dair garanti istiyorlar. En azından gönüllerinden öyle geçiyor.

Gerçekçi olmaya çalışıyorum. Ak dağdan arsa bağışlayacak halimiz yok. Şunu unutmayalım, ekmeğin büyüğü hamurun çoğundan yapılır.

İstemeyerek gelinen bir okulda dört yıl nasıl okunulur? Böyle bir öğrenci profili derslere nasıl motive edilir ?

Hakikaten eğitimciler olarak işimiz zor. Anlıyorum ki tercih aşamasında gerçekçi hazırlık yapılmamış. Hayali ve afaki tercihler yapılmış. Bir hayat kuralıdır: seçmesini bilmeyenin şikayet hakkı yoktur.

Her şeye rağmen son tercilerin öğrencilerimiz, velilerimiz ve milletimiz için hayırlı olması temenni ediyorum.

Sağlıcakla kalın.