Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ömür Cansu ŞAHİN


KENDİNİ SEVMEK Mİ NARSİSİZM Mİ? 1


´Aynalar yoktu o zamanlar, suda gördüm suretimi, hayran kaldım, görmez oldum ötesini?´ Narkissos
Yunan mitolojisinde KENDİNE AŞIK OLAN ADAM Narkissos efsanesi vardır. Kendine âşık olanlara aldırmayıp, onları karşılıksız bırakan ve çok güzel bir peri kızı olan Ekho, bir gün avlanan bir avcı görür. Narkissos adındaki bu avcı çok yakışıklıdır. Ekho bu genç avcıya ilk görüşte âşık olur. Ancak Narkissos bu sevgiye karşılık vermeyerek, peri kızının yanından uzaklaşır. Ekho bu durum karşısında günden güne eriyerek, kara sevda ile içine kapanarak ölür. Bütün vücudundan arta kalan kemikleri kayalara, sesi ise bu kayalarda ´eko´ dediğimiz yankılara dönüşür.
Olimpos dağında yaşayan tanrılar bu duruma çok kızar ve Narkissos´u cezalandırmaya karar verirler. Günlerden bir gün av izindeki Narkissos susamış ve bitkin bir şekilde bir nehir kenarına gelir. Buradan su içmek için eğildiğinde, sudan yansıyan kendi yüzü ve vücudunun güzelliğini görür. O da daha önce fark edemediği bu güzellik karşısında adeta büyülenir. Yerinden kalkamaz, kendine âşık olmuştur. O ana dek kimseyi sevmediği kadar, sevmiştir kendi görüntüsünü . O şekilde orada ne su içebilir, ne de yemek yiyebilir, aynı Ekho gibi Narkissos da günden güne erimeye başlar ve orada sadece kendini seyrederek ömrünü tüketir. Öldükten sonra da vücudu nergis çiçeklerine dönüşür.
Suda yansıyan kendi görüntüsüne aşık olan Narkissos´un hikayesi günümüzde de pek çok insanda görülebiliyor. Her insan elbette ki kendini başarılı, güzel, kusursuz, değerli ve sevilen biri olarak hissetmek ister. Üstelik bu istekler bireyleri psikolojik açıdan doyuma götürmesi açısından faydalıdır.
Türkçeye ´özsevi´ olarak çevrilen narsisizm, kişinin kendisini sevmesidir. Normal narsisizm, bütün bireylerde farklı oranda bulunmak kaydıyla kişinin kendini değerli görmesi, sevmesi ve etrafındaki insanlardan da kendisini böyle hissettirmesini beklemesidir. Ancak bir tarafta da patolojik narsisizm vardır ki; bu durum diğerleriyle olan ilişkileri baltalar niteliktedir.
Normal narsisizme sahip kişiler kendilerini değerli hissederler ve başkalarını da bu pencereden görürler; dolayısıyla etraflarındaki insanları gerçekten severler.