Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


KERVAN YOLDA ÜZÜLÜR


Bazen çok güzel şeyler düşünür aynı güzellikte uygulamaya koyamayız. Bazen de normal ve başkalarına göre sıradan gibi görünen şeyler ise mükemmel bir şekilde sunulur.

Eskilerin ?Kervan yolda düzülür? diye bir söz vardı. Bu söz her şeyi tamam etmeden işe koyulup hem işimiz yaparken hem de olan eksiklikleri tamamlamak için söylenir. Bu sözde ?siz de öyle yapın? demek istenmemiştir. Bir eksiğimizi dile getirmek için söylenmiştir. Ancak biz çok şeyi kendimize göre açıkladığımız için alakasız sonuçlara varabiliyoruz.

Günümüzde planlı ve programlı iş yapmak hem zaman kaybını önler hem de yapılan işi daha verimli hale getirir. Aksi takdirde ya yarım saatte yapılacak iş yarım gün sürebilir ve onca vakit boşa geçmiş olur. Siz ?Oh bu işi de başardık? diye kendinizi avutsanız da bir züğürt tesellisinden öteye geçmez.


Halk arasında ?Her işimiz yarım yamalak? diye bir tabir vardır. İşte bu tabir ?Kervan yolda düzülür? sözünün kısa bir izahıdır.


Diğer ilçe ve illerde de olduğu Terme´de de bazı güzel şeyler oluyor. Mesela kitap fuarı bunlardan biri. İlk olması hasebiyle bazı eksikliklerinin olması normal. Şayet önünüzdeki seneler içinde yapılacak olursa bu eksikliklerin giderilmesi gerekli. Şayet bir daha yapılamazsa eskilerin ?Bir atımlık barut? misali olur ki yazık olur.


Konuyla ilgili eksiklikler ve tavsiyeler zamanı gelince ilgilere ulaştırılır.

Yine ilçemizde yapılan Teknoloji ve Tasarım sergisi de fevkalade güzel düşünülmüş bir faaliyet. Onda da bazı eksiklikler görüldü. Basit ama gidişatı etkileyen eksikliklerdi bunlar.

Her ikisinde de ?Kervan yolda düzülmedi? hatta kervandakiler ?üzüldü.?

Neden böyleyiz?

Çok güzel düşünülmüş iki faaliyet basit hataların kurbanı niye oldu?


Bir şey ?Son anda? akla gelince böyle oluyor demek. Ancak atalarımız ?Olumsuz şeylerden ders çıkarmalı? diye bir sözü daha var ki bunu nasıl beceririz bilmem.


Terme´de güzel şeyler ?düşünülüyor.? Artık güzel şeyler düşünülürken güzel uygulanmalı. Yoksa ?İyi niyet kafi gelmedi? diye söylen bir söz akla gelir ki ?Hatice´den çok netice? üzerinde konuşulur.


Okullarda da güzel projeler üretiliyor. Bunlar tespit edilip gerekli destek verilmeli ve bu güzel şeyler başkaları tarafından da duyulmalı. Buradaki ?başkaları? bildiğimiz ?el/yabancı? olan başkaları değil. Bu başkaları yakınımızda olmayan ama gönlümüzde olan kişiler. Ülkemiz insanı yani.


Lütfen dikkatli veya daha hassas olalım ve ?Kervanı yolda üzmeyelim.? Yoksa çok kişi üzülür.


Ülkemizin insanı üzülmeyi değil gülmeyi hak ediyor.