Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Yılmaz İMANLIK


keşke'ler...

keşke'ler...


 Hayatımda ne çok ‘keşke’lerim vardı benim…Geçmişe doğru şöyle bir yolculuğa çıktığımda uğradığım her durakta önce bir ‘keşke’ karşılıyordu beni.  Bir zamanlar yüzüme gülen, en iyi dostum dediğim insanların menfaatleri bittiğinde beni görünce yüzlerinde tüllenen ekşi ifadeler ‘keşke’lerimi daha da arttırıyordu ne yazık ki!

     Yaşadığım zamanlarda beni alıp bulutların üstüne çıkartan bir rüya, belki de yıllar sonra kaskatı bir taş kütlesi gibi ‘keşke’ olarak çıkabiliyordu karşıma. Geleceğe umutlar taşırken gözlerim o ‘keşke’ler, paslı prangalar gibi takılıyordu ayaklarıma. Hayat yolunda ayaklarımı kanatan, ‘keşke’lerin tohumlarıyla büyüttüğüm dikenler, pusuya yatmış bir akrep gibi bekliyordu beni. Nereye gidersem gideyim renksiz bir kâbus gibi peşimden geliyorlardı.

     ‘Keşke’lerle boğuşmak bazen ne zordur. Ve ne kazandırır bize? Ya da ne kaybettirir?

     “Keşke bunu yapmasaydım!” dediğimde cümleyi eksik kurarım aslında. Bunu şöyle söylersem cümle tamamlanır, kendime olan güvenim artar ve yaşamdan daha da zevk alabilirim.

    “Evet, ben bunları yaptım, bir hataydı; Bundan sonra bu hataları yapmamak için daha çok çalışmalıyım, daha dikkatli olmalıyım.”

     Herkes geçmişte bir şeyler yaşamıştır. İyi ya da kötü. Yaşadıklarımıza ‘keşke’ deyip demeyeceğimizi o zaman bilemeyiz. Çünkü çevremizde bize onları yaşatan birçok şey vardır. Bu sebepler birbirinden bağımsız ele alınamaz. Ancak güneşi gördükten sonra, mum ışığında aydınlanmanın bizim için ‘keşke’ denilecek bir davranış olduğunu fark ederiz. Ya güneşi hiç görmeseydik keşke diyecek miydik? Tabi ki hayır.

    Yaşadığımız şeyler için gözyaşı dökmek, geçmişi değiştirebilir mi? Hayır! Ne kadar çırpınsak ne kadar feryat etsek de ılık damlalarımız, geçmişle aramıza örülen buzdan duvarları eritmeye yetmez. Öyleyse gözyaşlarımızı, bir şeyleri değiştirebileceğine inandığımız şeyler için akıtmak en akıllı iş değil midir? Gözyaşları bir şeyleri değiştirmezse oluşturduğu gölde boğulabiliriz.

 

     Ne diyordu şair:

    “Yaşadığın hiçbir şey için pişman olma.

     Pişman olacağın şeyi kafana koyma!

 

     Bugün güneş varsa tadını çıkar

     Nasıl olsa yağar yağmur, gelir kar.”