Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Kimler geldi kimler geçti?

Kimler geldi kimler geçti?


Ben bu ifadeyi, “Dünden Bugüne TERMESPOR” isimli çalışmama başladığımdan beri kaybettiklerimiz için düşündüm. Gerçekten, kulübün kuruluşundan bugüne kadar kaybettiklerimize baktığımda “kimler geldi kimler geçti” demekten kendimi alamıyorum.

Yüz yüze görüştüğüm, telefonda konuştuğum Termespor’lu futbolculardan kaybettiklerimizin sayısı 6 senede 10’u geçti. Gültekin Padar’dan İbrahim Öztürk’e, Nazif Kanlı’dan Yaşar Karataş’a kadar kimler gelip kimler geçmedi bu diyardan? Son kaybımız da Kemal Dikmen oldu. Ebedi aleme göç edenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

‘Termespor’ isimli eserimde, kuruluşundan bugüne kadar Termespor’da forma giymiş futbolculara ve başkanlara yer verdim. Kitap yayınlandıktan sonra sohbetlerde teknik adamlar da gündeme geldi. Bunun üzerine belli ölçüde onlara da yer vermek istedim. İşte Kemal Dikmen de Termespor’da görev yapmış, Termespor’a emeği geçmiş teknik adamlardan biridir.

Kimdir Kemal Dikmen?

Ailesi, 1923 yılında Yunanistan’dan gelip Samsun’un Çinekoğlu Köyü’ne yerleştirilen göçmenlerdendir. Çinekoğlu, şimdiki Karşıyaka’nın bir mahallesi. Kemal Dikmen de 1955 yılında bu mahallede doğmuş. Futbola tesadüfen başlamış. Bunu şöyle anlattı.

“Yıl 1970. Arkadaşlarla Matasyon’a (Atakum) denize girmeye giderdik. Bir seferinde “Samsunspor’un seçmeleri var” dediler. Biz de gittik. Takım kurup oynamaya başladılar. “Bizim de takımız var, biz de oynayabilir miyiz?” dedik. Kabul ettiler. Ben de Karşıyakalı gençlerin takımındayım.

İkinci devre başlarken bana bir ayakkabı verdiler. Demek ki ayakkabımı beğenmemişler. Maçtan sonra ayakkabıyı geri vermeye gittim. Malzemeci, “Ayakkabı sende kalsın. Yarın kulübe gel, seni beğendiler” dedi. Futbola başlamam böyle oldu.”

Kemal Dikmen 7 sene Samsunspor’da oynadıktan sonra Beşiktaş’a transfer oldu. 1978-79 sezonunda Beşiktaş’ta oynadı ve Altay’a transfer oldu. Hani aynı anda Beşiktaş’ta üç Kemal birden forma giydi de bundan dolayı Beşiktaş’a ‘Kemaltaş’ denildi ya; işte o üç Kemal’den biri de Kemal Dikmen’dir. Üç yıl da Altay’da oynadı. Sonra tekrar Samsun’a döndü ve Samsunspor’da üç yıl daha oynadıktan sonra futbolu bıraktı.

Başta Samsunspor olmak üzere pek çok takımda teknik adam olarak çalıştı. Termespor’da da üç farklı dönemde görev yaptı: 1998-1999, 2000-2001 ve 2013-2014

Teknik adamları listeme aldıktan sonra bir futbol adamından onun telefonuna ulaştım. 10.11.2020 Salı günü kendisini aradım. “Şu anda Samsun Cumhuriyet Meydanındayım. Müsaitsen bir yerde oturup çay içelim” dedim. “Şimdi müsait değilim Seyfi. Sen Terme’ye gidince beni ara, soracağın her soruya cevap vereceğim” dedi.

Ben Terme’ye dönmedim. Bir gün sonra tekrar aradım. Hırvatistan maçının devre arasında görüştük. Tam 22 dakika konuşmuşuz.

Sorularıma içtenlikle cevaplar verdi. TFF sitesinde oynadığı maçlar bölümünde, kulüp takımları dışında milli maçlar da vardı. “U-18 ve U-21 milli takımlarında da oynamışsınız” diyecek oldum. “Bırak U-18’i 20’yi! Benim dediklerimi yaz dedi ve ekledi:

“3 defa Genç Milli, 17 Amatör Milli, 16 Ümit Milli ve 1 defa A Milli Takım formasını giydim. A Milli Takım hariç, diğerlerinde hep kaptandım” dedi.

“Futbol hayatında yaşadığın bir hatıranı anlatır mısın?” dedim. “Öyle bir anım var. Attığım golü göremedim” dedi. “O nasıl oluyor?” dedim, anlattı:

Amatör Milli Takım olarak Suudi Arabistan ile final oynuyoruz. Orta sahayı geçtim ve topa vurdum. Kötü vurmuştum. Topun nereye gittiğine bakmadan geriye dönüyorum. Arkadaşlar geldi beni tebrik ediyorlar. ‘Ne oluyor?’ dedim. Meğer aptal kaleci topu içeri almış.”

Medeni durumunu sordum, “evliyim” dedi. “İnşallah çocuk da vardır” dedim. “Haburada biri 40, diğeri 32 yaşında iki velet var” dedi. Anladım ki evlatları erkekti.

Bu tele röportajı yaptığımız sırada on gün sonra aramızdan ayrılacağını nereden bilebilirdim?

Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.