Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


KİRLENEN KELİMELERİMİZ


Her şeyimiz kirlendi.

Gönüllerimiz kirlendi.

Zihinlerimiz kirlendi.


Düşüncelerimiz kirlendi.


En sonunda asırlardır kullandığımız güzelim kelimelerimiz kirlendi. Kirlenen kelimelerimizin başında ´´hoca´´ ve ´´hacı´´ kelimeleri geliyor.


Uzun zamandır güzelim kelimelerimizi hak ettiği gerçek anlamlarıyla kullanamıyoruz.


Maalesef birileri bu kelimeleri asli hüviyetinden uzaklaştırdı. Artık ´hoca´ deyince aklımıza cümle alemin itibar ettiği Nasrettin Hoca gelmiyor. Bir takım düzenbazlar, itibarları beş paralık olmuş şahsiyetsiz insanlar geliyor.
İnsanlarımız ´hoca´ kelimesini kullanmaktan korkar hale geldiler.


Hoca; ilim sahibi, özüyle sözüyle bir, ilmiyle amil, İslamiyeti tam özümsemiş, topluma örnek olan saygıdeğer insan demek.


Bugün hoca deyince zihnimizde bu anlamlar mı çağrışıyor? Maalesef çoğumuz evet diyemiyoruz.


Adam utanmadan kedicikleriyle bir de din adına ´qulu qulu´ dansı ediyor. Utanmadan, sıkılmadan kendisi için hoca sıfatını uzun yıllardır kullanıyor. Adamın ipliği pazara çıkmış, (zaten pazardaydı) televizyonlar, gazeteler hala hoca demeye devam ediyor. Bari sahtekar hoca, sahte hoca deyin. Bu bile uygun değil. Hocanın sahtekarı, sahtesi olmamalı. Hoca sıfatını alan bu sıfata uygun yaşamalı. Hal ve hareketlerine dikkat etmeli.


Bizim köyde, zamanında hocalık yapmış fakat zamanla eksen kaymasına uğramış kişilere halk ´bozuk hoca´ diyor. İlk önceleri bu sıfatın niçin kullanıldığına pek anlam veremezdim. Çocukluğumdan itibaren de duyardım. Son olaylardan sonra halkımızın engin ferasetine gıpta ettim. Halkımız alim değilse de ariftir. Sezgileri kuvvetlidir. Leb demeden leblebiyi anlar. Arabanın, her şeyin, bir cihazın bozuğu olur ama hocanın da bozuğu olmaz/olmamalı. Hoca yoldan çıkarsa, sapıtırsa halkımız da hiç tereddüt etmeden ´bozuk´ sıfatını yakıştırır.


Zaman zaman bazı hocaların ardında namaz kılmayan ümmi insanlar görüyorum. Bu kılmayışları, tabiki fıkhi bir bilgiden kaynaklanmıyor. Sadece gözlemlere dayanıyor.


Sorduğumuz zaman size bir sürü sebep sayıyor. Ben çok şahit oldum. ?O adam çok küfürlü konuşuyor, sınır ihlali yapıyor, anasına babasına karşı geliyor, kul hakkı yiyor? o yüzden ben onun arkasında namaz kılmam.? diyor.

Haksız mı? Aklın yolu birdir. İnsanlar bilgi sahibi olmasalar da ferasetleriyle doğruyu arıyor, buluyor. Kirli insanların hayatını kirletmesine izin vermiyor. Tepkisini ortaya koyuyor. Bir takım sahtekarlar, düzenbazlar yüzünden ´hoca´ kelimesini kullanmaya korkar olduk.

Kimsenin asırlardır büyük bir itibara sahip kelimelerimizi itibarsızlaştırmaya hakkı yok. Vebali çok ağırdır. Bu kul hakkıdır. Bütün toplum laneti üzerine olur.