Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


KİTAP FUARINDAYDIM


Bu yıl Sam­sun Kitap Fu­arı­nın ikin­ci­si dü­zen­len­di. Beş gün süren ve pazar günü sona eren fuara ilgi ve ka­tı­lım ol­duk­ça iyiy­di.


Bu beş günün üç gü­nün­de bende fu­ar­day­dım. Ha­tı­rı sa­yı­lır oran­da kitap aldım.


Tür­ki­ye de kitap pa­ha­lı diyen yalan söy­ler. Çünkü fu­ar­da her büt­çe­ye uygun kitap vardı. Hele Türk Dil Ku­ru­mu­nun stan­dın­da iki-üç-beş li­ra­ya bas­kı­sı güzel mü­kem­mel an­to­lo­ji­ler var. Bizim mem­le­ket­te okur-ya­zar çok, ma­ale­sef oku­yan-ya­zan pek yok. İşte oku­yan-ya­zan sa­yı­sı­nı ar­tır­mak için fu­ar­lar bu­lun­maz bir nimet.


Beş gün zar­fın­da fuarı 110 bin 300 kişi zi­ya­ret etmiş. Her zi­ya­ret­çi en iki kitap alsa 220 bin 600 kitap yapar ki ol­duk­ça iyi rakam. Umu­yo­rum bun­dan son­ra­ki yıl­lar­da mem­le­ke­ti­miz­de oku­yan-ya­zan sa­yı­sı da artar.


Ben öğ­ren­ci­le­ri­me fuara git­me­yi tav­si­ye et­me­nin öte­sin­de mec­bur tut­tum. ?Her­kes fuara gi­decek,en az beş fo­toğ­raf çe­kecek, büt­çe­si­ne uygun en az bir kitap ala­cak, sı­nıf­ta sunum ya­pa­cak, kar­şı­lı­ğın­da da no­tu­nu ala­cak.? dedim. Sağ ol­sun­lar öğ­ren­ci­ler de­dik­le­ri­mi başta ker­hen son­ra­dan da gö­nül­lü ola­rak de­dik­le­ri­mi yap­tı­lar. Çok mem­nun kal­dık­la­rı­nı sunum es­na­sın­da dile ge­tir­di­ler.


12/D´nin ba­şa­rı­lı öğ­ren­ci­le­rin­den Mu­ham­met Emin KÖZ : ?Ben ar­ka­daş­lar­la cu­mar­te­si günü git­tim. Fuar nedir bil­mi­yor­dum o kadar ka­la­ba­lık ola­ca­ğı­nı hiç tah­min et­me­miş­tim. İzdi­ham­dan iğne atsan yere düş­mü­yor­du. Yazar Ahmet ŞİMŞİRGİL´e ki­ta­bı­nı im­za­lat­mak için bir buçuk saat kuy­ruk­ta bek­le­dik. Sam­sun da bu kadar kitap sev­da­lı­sı­nın ol­ma­sı beni hem şa­şırt­tı hem de gu­rur­lan­dır­dı. Bir da­ha­ki fuarı iple çe­ki­yo­rum. Şim­di­den kitap pa­ra­sı bi­rik­tir­me­ye baş­la­dım.? di­ye­rek duygu ve dü­şün­ce­le­ri­ni ifade etti.


İşte fu­ar­la­rın oku­ma­yı teş­vik açı­sın­dan en somut ör­ne­ği.


Fu­arın bizim açı­mız­dan bir diğer se­vin­di­ri­ci ta­ra­fı da il­çe­mi­zin adeta bu­ra­ya çı­kar­ma yap­ma­sı oldu. Ha­tı­rı sa­yı­lır sa­yı­da öğ­ret­men,din gö­rev­li­si,veli ve öğ­ren­ci fu­ar­da gör­düm. Hepsi de kucak do­lu­su kitap al­mış­tı. İna­nı­yo­rum ki gi­de­me­yen­ler çok üzül­müş­tür.
Sa­de­ce oku­yu­cu­lar mı ? Hayır. İlçe­miz ya­zar­la­rı­mız­da fu­ar­da ye­ri­ni al­mış­tı.


Milli Eği­tim stan­tın­da tec­rü­be­li yazar ar­ka­da­şı­mız Seyfi GÜ­NAÇ­TI ?Geç­miş­ten Gü­nü­mü­ze? adlı ki­ta­bı­nı im­za­la­dı. Yine aynı stant­ta ser­gi­le­nen ?55 Öğ­ret­men 55 Öğ­ren­ci? adlı ki­tap­ta tam on iki Ter­me­li yazar ar­ka­da­şı­mı­zın ismi vardı. Bu il­çe­miz açı­sın­dan az şey mi ? Ben şah­sım ve ilçem adına if­ti­har ettim.


İlçe­mi­zin velut ya­zar­la­rın­dan Yıl­maz İMÂN­LIK bu fu­arın en po­pü­ler ya­zar­la­rı ara­sın­da is­min­den söz et­tir­di. Yeni çı­kar­dı­ğı ilk ro­ma­nı ?Kır Çi­çek­le­ri? adlı ese­ri­ni im­za­lar­ken zan­ne­di­yo­rum eli yo­rul­muş­tur. İlçe­miz okuma sev­da­lı­la­rı yazar Yıl­maz İMÂN­LIK´ın ya­nı­na biz­zat ge­le­rek ve ki­ta­bı im­za­la­ta­rak sahip çıkma bah­ti­yar­lı­ğı­nı gös­ter­di­ler. Ben öyle gör­düm.


Benim hiç şüp­hem yok ki bizim hal­kı­mız üre­te­nin ve ça­lı­şa­nın ya­nın­da ol­muş­tur. Biz yeter ki bir şey­ler ya­pa­lım, hal­kı­mız daima ya­nı­mız­da ola­cak­tır.


Fuara ilk defa gelen on ya­şın­da­ki bir öğ­ren­ci gör­dü­ğü or­tam­dan o kadar et­ki­len­miş ki : ? artık ben de yazar ol­ma­ya karar ver­dim. Ge­lecek yıl kendi ki­ta­bı­mı yazıp fu­ar­da ye­ri­mi ala­ca­ğım.? diyor. Ne kadar güzel.


İyi bir yazar ol­ma­nın yolu yaz­ma­ya vakit bu­la­ma­ya­cak kadar oku­mak­tan geçer. İyi bir oku­yu­cu ol­ma­dan iyi bir yazar olu­na­maz.


Biz ?ki­tap­lı? bir kül­tü­rün men­su­bu­yuz. Ki­tap­tan uzak ya­şa­mak boş ya­şa­mak­tır.


Boş ya­şa­yan­lar ?ki­ta­bın ne ?? so­ru­su­na ?ne? cevap ve­re­cek­ler ?


Ki­ta­bın ne so­ru­su­na cevap ve­re­bil­mek düz­gün ki­tap­la­rı oku­mak­tan geçer.


Er­ba­bın­ca ma­lum­dur.


Sağ­lı­cak­la kalın.