Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


KİTAPLARIMIZ HAKKINDA-3

KİTAPLARIMIZ HAKKINDA-3


Araştırmacı-Gazeteci-Yazar Mehmet Nuri Yardım Bey, Milat gazetesinin 27 Eylül tarihli sayısında “Kitaplara İlgi Giderek Artıyor” başlıklı yazısında son çıkan 3 kitabımıza yer vermiş. Kitaplarımızı okuyup geniş olarak tanıtıp tavsiye eden çok kıymetli Yazar Mehmet Nuri Yardım Hocama çok teşekkür ediyor, ilgili yazıyı sizlerle paylaşıyorum:

Ecdadımızın güzel kelâmlarından biri de “Kahırdan bazen lütuf doğar.” şeklindedir. Bu salgın günlerinde genelde vaktini evde geçirenler, daha çok kitap okumaya başladılar. Çocuklar ve gençlerin yanı sıra yetişkinler de kütüphanelerini süsleyen eserleri okumaya devam ediyor. Kitaba olan mevcut talep, yayıncıları sevindirdiği gibi çalışmalarını da hızlandırmış durumda.

(…)

“Türkçenin Çekilmediği Yerler Vatan”

Türkçe hakkında 40 yıldan beri yazılanları okuyorum. Demek ki kolaylıkla onarılamayan bir yaramızdan söz ediyoruz. Ahmet Sezgin de Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız kitabında dikkatlerimizi dilimize çekiyor. Kitabın ön sözünde ve giriş yazısında ‘sebeb-i telif’ var. Edebiyatçımız, Yahya Kemal’den Ali Fuad Başgil’e kadar birçok şahsiyetin Türkçeyi kendilerine dert edindiklerini ve bu konuda yazı yazdıklarını belirtiyor. Doğrudur. Hakikaten Türkçeye dair yazılanlar bir araya getirilse en az 20-30 ciltlik bir ansiklopedi meydana gelir. Peki bu kadar sıklıkla ele alındığı hâlde Türkçe meselemiz çözülebilmiş midir, ne yazık ki hayır! İşte Ahmet Sezgin de buna bir çözüm bulunabilir umuduyla konuya dair seçme yazıları bir araya getiriyor ve önümüze seriyor. İlkyazı Beyatlı’ya ait ve şu cümlesi çok düşündürücü: “Türkçenin çekilmediği yerler vatandır, ancak çekildiği yerler vatanlıktan çıkar. Vatanın kendi gövde ve ruhu Türkçedir.”

Sekiz bölüm hâlinde neşredilen eserde Türkçe konusunda fikirlerini yazan, çözüm teklifinde bulunan pek çok şair, yazar, gazeteci, akademisyen ve araştırmacı var. Son bölümde ise şiirler… Zevkle ve istifade ile okunacak mühim bir kaynak kitap. İnşallah hasta dilimize deva olur.

Çocuklarımıza Hikâyeler

Ahmet Sezgin’in ikinci kitabı Ortaokullar İçin Hikâye Seçkisi adını taşıyor. Zevk sahibi bir hocanın yaptığı seçmeye elbette itibar edilir. Eski ve yeni hikâyecilerimizin akılda kalıcı ve hafızalarımızı süsleyen hikâyeleri burada yer buluyor. Mesela Refik Halit’in “Eskici” ve Ömer Seyfettin’in “İlk Namaz” hikâyeleri. Rahmete kavuşmuş olan Dilâver Cebeci, Hasan Latif Sarıyüce, Olcay Yazıcı, Sadettin Kaplan ve Tahir Kutsi Makal gibi ediplerimizin hatırlanması ve bu güldesteye alınmasına çok sevindim. Kadirşinaslık örneği. Tabii yaşayan yazarlarımızdan Mustafa Kutlu, Recep Seyhan, Yusuf Dursun, Bestami Yazgan Halistin Kukul ve Yaşar Kandemir’in hikâyeleri de bulunuyor.

Ahmet Sezgin’in ikinci antolojisi, Kırk Yazardan Kırk Hikâye adını taşıyor. Bu kitap ise 8-10 yaş arasındaki çocuklarımız için itinayla hazırlanmış. Burada da tanınmış hikâyecilerimizin yanı sıra Ahmet Kabaklı, Vahap Akbaş, Ahmet Efe, Cahit Zarifoğlu, Hüseyin Emin Öztürk, Mustafa Özçelik, Mustafa Ruhi Şirin, Nevzat Yüksel’in de eserlerinden yapılan seçme metinler de var. (Etüt Yayınları)

(Milat gazetesi, 27 Eylül 2020)