Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Ahmet SEZGİN


KİTAPLARIMIZ HAKKINDA-6

KİTAPLARIMIZ HAKKINDA-6


          Yazar-Şair İlkay Coşkun; “Aşk Medeniyetine Yolculuk” isimli deneme kitabımızı Bilecik İl Halk Kütüphanesi'nden tedarik ederek kitabımızın ismiyle derinlikli ve güzel bir değerlendirme yazısı yazmış ve “okuyorum.org”, “edebiyatdefteri.com” gibi birçok sitede yayımlamış. Çok kıymetli Şair-Yazar İlkay Coşkun Beye çok teşekkür ediyor, bu değerli yazısını sizlerle paylaşıyorum:
    “Aşk Medeniyetine Yolculuk”; Eğitimci-Şair-Yazar Ahmet Sezgin'in tarih şuuru, fetih ruhu, aşk medeniyeti, ruh mayamız, Türkçemiz, kitap, aydın ana fikrinde onlarca konuyu ele aldığı, yüz atmış sayfa cesametinde bir deneme kitabı.
        “Aşk Medeniyetine Yolculuk” isimli kitapta kültürümüzde, tarihimizde, medeniyetimizde yer almış seçkin değerlerimizin sözlerinden, hayatlarından örnekler verilmektedir. Medeniyetimizi, Anadolu irfanını İslam, dil, kültür süzgecinden geçirip bütüncül bir bakış açısıyla ele almakta.
        İdealleri uğruna cefa çekmeyi rahatlığa yeğleyen atalarımız, dava adamı ve edebi kişilikleriyle de tebarüz etmişlerdir. Dillere pelesenk olmuş daha çok sehl-i mümteni örnekler üzerinden konu ele alınmış. Salt hamaset duygularından öte bir bakış açısıdır bu. Üzerimizdeki sorumluluklara dikkat çekilerek çok çalışmamız ve tarihimizin kıymetini bilmemiz gerektiğinin altı çizilmekte. 
          Bezm-i elestten, tarihimizden, dinimizden, dilimizden, kültürümüzden gelen sorumluluklarımız, görevlerimiz madde madde ele alınıyor. İfrat, tefrit, kapitalizm, konforizm, oportünizm, narsizm,  hedonizm, makyavelizm, oryantalizm gibi olumsuz bakış açıları ve aydın sorunu gibi birçok konu etraflıca işlenmektedir.
       “Aşk Medeniyetine Yolculuk”ta  insanlığın hastalıklarına dikkat çekilmekte ve çözüm noktasında istikamet gösterilmektedir. Ayrıca Üstad Necip Fazıl'ın üzerinde durduğu çeyrek aydın sorununa yazılarda değinilmektedir. “Haz ve hızda huzur arayanlar, ruhun yolunu tıkayan huzursuz zavallılar” olarak görülüyor. Merhum Nuri Pakdil'in “İçe bakış, dehşetli hazinedir.” sözündeki gibi sık sık içe bakış vurgusu yapılıyor. Kendi kültürüne, tarihine, coğrafyasına yabancı bir neslin edilgen ve özentili olacağı uyarısı yapılmaktadır. İş, dil ve fikir birliğin ipuçları verilmiştir.
        Kültürümüzden, medeniyetimizden gelen birikimle Anadolu insanının arif tarafları ve bugünün yaşantısına, insanına karşı eleştiriler etraflıca ele alınıyor. Ne toplumsal bir nostaljizm ne de duygusal ve kişisel romantizmdir bu. İstidada malik olabilmenin şifreleridir bunlar. Tarihimizde yer etmiş güzel örneklerinin yanında bugünün serdengeçtilerine dikkati ve umudu her dem diri tutuluyor eserde. Ayrıca Türkçemiz üzerine de derinlikli tahlillerin yer aldığı konular kaleme alınmıştır.
        Eğitimci-Şair-Yazar Ahmet Sezgin Hocamın güzel bir temennisiyle yazımı burada sonlandırmak istiyorum:
         “Kutlu bir aşk önünde çağ, selama dursun./ Gerçek hayat, en güzel aşk ve şiir olsun.”
    “Aşk medeniyetine yolculuğunuz” daim olsun. İyi okumalar... 
     (İlkay Coşkun , Okuyorum.org, 05.01.2021)