Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


KOCAMAN´A KUTLU DOĞUM


Cu­mar­te­si günü Ko­ca­man´da ?Kutlu Doğum? prog­ra­mı­na ka­tıl­dım.

Ko­ca­man için ?kutlu doğum prog­ra­mı? bir ge­le­nek ha­li­ne geldi.

Geçen yıl bu prog­ra­mın ya­pıl­ma­mış/ya­pı­la­ma­mış ol­ma­sı­nın lehte ve aleyh­te epey yan­kı­la­rı ol­muş­tu.


So­nun­da ter­tip ko­mi­te­si bu yıl et­kin­li­ğin tek­rar ya­pıl­ma­sı yö­nün­de karar verdi. İsa­bet­li de oldu. Böyle ulvi bir ge­le­ne­ğin devam et­me­si ge­re­kir.


Her top­lum­sal ha­di­se­nin olum­lu ve olum­suz yön­le­ri ol­ma­sı ta­bi­idir.


Biz­zat için­de ol­du­ğum için bi­li­yo­rum, büyük çapta bir or­ga­ni­zas­yo­na imza atı­yor­sa­nız hak­kı­nız­da ya­pı­la­cak eleş­ti­ri­le­re göğüs ger­mek zo­run­da­sı­nız.


Hiç hata yap­ma­yan­lar hiç­bir iş yap­ma­yan­lar­dır.


Prog­ram, Kur´an-ı Kerim ti­la­ve­ti, mev­lit ve ila­hi­le­rin okun­ma­sı soh­bet ya­pıl­ma­sı, dua ve yemek ik­ra­mı ile sona erdi.


Bu yıl Di­ya­net konu ola­rak ? Tev­hit ve Vah­det ? i seç­miş.


İlçe müf­tü­sü bu hu­sus­ta do­yu­ru­cu bir ko­nuş­ma yaptı. Ko­nu­nun uza­ma­nın­dan mıdır, ko­nu­nun açık ha­va­da ya­pıl­ma­sın­dan mıdır bil­mi­yo­rum ha­ti­bin ahen­gi­ni bozan yer yer hu­zur­suz­luk­lar olduç Ko­nuş­ma ve din­le­me adabı hak­kın­da top­lu­mun eği­til­me­sin­de fayda var. Yoksa o kadar ha­zır­lık­lar hebâ olu­yor. Tam fayda hâsıl ol­mu­yorç


Müftü Bey, ?tev­hit ve vah­det? ko­nu­sun­da şu­mul­lü bir ko­nuş­ma yaptı.


?Pey­gam­be­ri Allah´ın bir­li­ği­ni yer­leş­tir­mek için mü­ca­de­le verdi. Top­lum­da­ki da­ğı­nık­lı­ğı gi­der­di. Küs­le­ri ba­rış­tır­dı. İki­li­ği or­ta­dan kal­dır­dı. Bir­lik ve be­ra­ber­li­ği sağ­la­dı. Ka­bi­le­le­re, mil­let­le­re ay­rıl­ma­mı­zın se­be­bi, bir­bi­ri­mi­ze üs­tün­lük sağ­la­mak değil, ara­mız­da kay­naş­ma­yı, da­ya­nış­ma­yı ko­lay­laş­tır­mak için­dir. Pey­gam­be­ri­miz bir ha­dis-i şe­rif­le­rin­de : ? Bir­bi­ri­ni­zi sev­me­dik­çe tam iman etmiş ola­maz­sı­nız, tam iman et­me­dik­çe de cen­ne­te gi­re­mez­si­niz. ? bu­yu­ru­yor.


Biz bugün top­lum ola­rak bu dü­şün­ce­nin ne­re­sin­de­yiz. Bir­bi­ri­mi­zi tam se­ve­bi­li­yor muyuz ? Bir­bi­ri­ni sev­me­yen­ler tam Müs­lü­man sa­yı­la­bi­lir mi ?


Şart­lı sev­mek olmaz. ?Ben kar­de­şi­mi se­ve­ce­ğim ama şu ku­su­ru var demek? bize ya­kı­şır mı ? Biz çok mu mü­kem­me­liz ?


Unut­ma­ya­lım, ku­sur­suz dost ara­yan dost­suz kalır.


Konu bu­ra­ya gel­miş­ken bu ko­nu­da somut adım­lar atıl­ma­lı diye dü­şü­nü­yo­rum.


Top­lum mü­hen­dis­le­ri, âkil adam­lar, ulema? ça­lış­ma yap­ma­lı. Kar­deş­ler, kom­şu­lar, ak­ra­ba­lar?ara­sın­da­ki iti­laf­lar gi­de­ril­me­li. Küs­ler ba­rış­tı­rıl­ma­lı.
Prog­ram­lar­da hal­kın hu­zu­ru­na bu somut adım­lar­la çı­kıl­ma­lı. Bu iş­le­rin ken­di­li­ğin­den ol­ma­sı­nı bek­ler­sek daha çok bek­le­riz. Yap­tı­ğı­mız ça­lış­ma­lar da dost­lar alış­ve­riş­te gör­sün ka­bi­lin­den olur.


Prog­ra­mın ikram bö­lü­mün­de Ko­ca­man hal­kı­nın cö­mert­li­ği ken­di­ni gös­ter­di.


Ka­tı­lan her­ke­se etli pilav, keş­kek, etli kuru fa­sul­ye ve ayran ikram edil­di. İkram­dan na­si­bi­ni al­ma­yan kal­ma­dı. ?Ko­ca­man´a git­tim, ben aç dön­düm.? di­ye­ne rast­la­ma­dım.


Da­ve­ti­ye­ler­de ?bu prog­ram bütün Ko­ca­man hal­kı­nın kat­kı­la­rıy­la ha­zır­lan­mış­tır.? iba­re­si­nin te­za­hü­rü yemek ik­ra­mın­da ken­di­ni gös­te­ri­yor­du.

Çünkü ka­dı­nı er­ke­ği, yaş­lı­sı genci, gur­bet­çi­si yer­li­si? hepsi gelen mi­sa­fir­le­ri mem­nun etmek için se­fer­ber ol­muş­tu. Biz­zat ka­tı­la­ma­yan­lar da du­ala­rıy­la kat­kı­da bu­lun­du­lar.


Gü­zel­lik­ler pay­la­şıl­dık­ça ço­ğa­lır.


Bu tür gü­zel­lik­le­rin ar­ta­rak de­va­mı­nı di­li­yo­rum.