Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Konserler Haftası

Konserler Haftası


Terme Belediyesi Kültür Merkezi geçen hafta içinde üç güzel proğrama ev sahipliği yaptı.
İlk proğram, Terme İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü`nün 25 Kasım Pazartesi akşamı Öğretmenler Günü münasebetiyle düzenlediği Türk Halk Müziği konseriydi.

İkincisini, 27 Kasım akşamı yine Öğretmenler Günü dolayısıyla KEYDER (Karadeniz Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği) düzenlemişti. Hatta davetiyenin üst kısmında Hz. Ali`nin “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözüne yer verilmişti. `Kırık Mızrap` konserinde Reşit Muhtar güzel parçalar seslendirdi.

Son proğramı 29 Kasım akşamı Yeni Anadolu Lisesi düzenledi. Edebiyat Öğretmeni Ahmet Sezgin`le birlikte seyrettiğim programda, Samsun`dan gelen Kültür Bakanlığı Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu birbirinden güzel şarkılar seslendirdi.
Hepsi de güzeldi. Hepsi de ayrı bir yazı konusu olur. Ben bu yazımda Terme İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü`nün konserinden söz etmek istiyorum.

Her 24 Kasım geldiğinde, “Neden bu günlerde öğretmenlerimizin hünerlerini sergileyeceği bir proğram yapılmaz” derdim. Nihayet oldu. Hem de güzel oldu. Demek ki istenince yapılıyormuş ve demek ki bu ilçede bu cevher varmış.
Programı, gazetemiz yazarlarından Hasan Özdemir`le birlikte seyrettik. Saz heyetinde yer alan 2-3 kişi dışında, gerek saz heyeti ve gerekse korodakiler öğretmenlerden oluşuyordu. Hasan Bey sık sık övgülerini dile getirdi. Hatta “Ben bu haftaki köşe yazımı yazmıştım. Fakat hem düşünceyi, hem de uygulamayı çok beğendim. Eve gidince yazımı değiştirip bu konuda yazacağım” dedi. Dediğini de yaptı. Onun geçen haftaki yazısı “Terme İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Musiki Cemiyeti” adını taşıyordu.

Neden olmasın?
Tabii bu bir temennidir. Biraz da ilgililere bir hatırlatmadır. Geçen yıl 5 Ocak`ta Bafra Musiki Cemiyeti ilçemize gelmiş ve Neşet Ertaş anısına bir konser vermişti. Bildiğim kadarıyla gerek sazlarda ve gerekse koroda görev alanlar bu işi gönüllü yapıyorlardı.

İlçe Milli Eğitim korosunda yer alan öğretmen arkadaşların da bu işi severek yapacaklarını düşünüyorum. Yeter ki, önderlik edecek birisi veya destek olacak bir kurum bulunsun.
Proğram gerçekten güzeldi. Birkaç yıl önce Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğretmenlerinin konserinden sonra, öğretmenlerin sunduğu en güzel proğramdı.
Şefliğini Müzik Öğretmeni Nuri İnce`nin yaptığı koro, her türküde bizi yurdumuzun bir başka yöresine götürdü. Hatta bugün ülke sınırları dışında kalan ama gönül sınırlarımız içindeki yerini halâ koruyan Rumeli`ye kadar gittik, Azerbaycan`dan ezgiler dinledik.

Kaymakamımız Sayın Fahri Meral`in ifadesiyle “Bazen Sivas yollarında yürüdük”. Kırşehir`den Erzincan`a kadar bütün yurdu dolaştık, Amasya`da dinlendik.
Her bir sanatçı görevini gereği üzere yerine getirdi. Güzel bir tablo oluştu. Ancak bayan solistlerden biri her türküyü yaşayarak söyledi. Ayrıca sonlara doğru sahne alan başörtülü öğretmen de söyleyişi ile seyircileri etkiledi. Hasan Bey onun, bizim eski müzisyenlerimizden Ahmet Taşdemir`in kızı olduğunu söyledi. Ahmet Bey emekli oldu ama kızı onun yerini doldurmuş.

Bu arada keşke bir de Karadeniz Türküsü olsaydı, diye içimden geçirdim. Karadeniz Türküsü kontenjanından yer verilen “Salına salına suya gidersin” türküsünü saymıyorum. Çünkü Karadeniz`in ne köyünde ne de kasabasında bu türküyü söyleyen hiçbir delikanlıya, hiçbir genç kıza ben rastlamadım. Bu türküyü sadece radyolarda, televizyonlarda dinledim.

Kaymakamımız Sayın Fahri Meral`in program sonundaki konuşması, güzelliği tamamlayan bir unsurdu. Onun, “Sizleri tebrik ediyorum. Çok güzel çaldınız, güzel söylediniz. Bize güzel bir gece yaşattınız. Programın sonuna kadar kimsenin salonu terk etmemesi, beğenildiğinizin bir göstergesidir” sözleri, rutin bir protokol konuşmasından ziyade, gerçek duyguları yansıtan ifadelerdi. “Marifet iltifata tâbidir.” derler. Kaymakamın ve protokol üyelerinin bu gecede öğretmenleri dinlemeye gelmesini ve
kaymakamın o konuşmasını ben en güzel ödül olarak kabul ediyorum.

Uygulayıcılar önemlidir. Ama düşünenler de önemlidir. Perde arkasında kimler var, bilmiyorum. Ama bir öğretmen olarak, bir seyirci olarak böyle bir programı düşünenleri, onu uygulayanları ve emeği geçen herkesi tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum.