Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


KÖPÇÜK


Dil birliği, kültür birliği bir milletin ?kalıcı? millet yapan unsurların başında gelir. Siz köklerinize dahi bu yolla ulaşabilirsiniz.

Her milletin vazgeçilmez özelliklerinden birisi de ?ananeleri?dir. Bazı alışkanlıkların ?kültürel tevarüsleri? zaman içinde o toplumların ?genel özellikleri? haline gelir ki anane bunlardan biridir.

Geçmişi aydınlatan önemli özelliklerden birisi olan ?dil, şive, ağız? gibi kelimelerle hayat bulan o kadar ortak yanlar vardır ki size ?ben buradayım? der.

Sayın Mustafa Güler Beyefendi ile Bilgi Matbaasında sohbet ediyorduk. Mustafa Güler´i hemen hemen her Termeli tanır. Konumuz Terme üzerine idi. İçinde bulunduğumuz ilçenin nasıl kalkınacağını, nasıl güzelleşebileceğini, nasıl gelişeceğini mütalaa ediyorduk. Samimi bir ortamda sohbet ediyor ve samimi fikirlerimizi söylüyorduk.

Mustafa Güler Bey Ordu Lisesi mezunu olduğunu söyleyince merakımdan sordum. Meğer o yıllarda ilçe lise yokmuş. O da tahsilini devam ettirmek için Ordu´ya gitmiş. Sonra ODTÜ mühendislik tahsili görmüş ve yurt dışında proje müdürlükleri yapmış. Halen Terme Kent Konseyi Başkanlığı yapan Sayın Güler ile sohbetimiz eğitim ve kalkınma üzerine devam ederken bir hatırasını anlattı.

Mustafa Güler Terme´nin Çardak Köyü´nün Fakralı Mahallesi doğumlu. Tabiatıyla çocukluğu bu köyde geçer. İlk sesleri bu köyde duyar. Bu köye ait terim ve kelimeleri işiterek büyür. Daha ilkokula gitmeden öğrenilen bu bilgiler hafızasında kalıcı bir yer alır. Sonra kısaca yukarıda da bahsedildiği üzere tahsiline devam eder. Yüksek mühendis olarak yurt dışında proje müdürlükleri yapar.

Bütün bunları anlattığı o hatırası için yazıyorum. Yoksa amacımız bir biyografi çalışması değil.

Efendim gelelim Mustafa Güler´in hatırasına.

Bir gün Kazakistan´a giden Sayın Güler misafir olduğu bir evde ev sahibi kadın çocuklarından birine misafire ?köpçük? getirmesini söyler. Mustafa Bey bu kelimeyi bir yerden duyduğunu hatırlamaktadır. ?Köpçük? Terme´nin Çardak köyünde de kullanılan ve bizim ?minder? olarak bildiğimiz ve üzerine oturduğumuz köy usulü yapılmış bir eşyadır. Özellikle gelen misafirlerin rahat etmesi için ilk yapılan hizmettir.

Mustafa Bey ?köpçük? neye dendiğini Kazakistan´da misafir olduğu yerdekilere söyler. Kendi köylerinde de kendisine sunulan şeyin aynı isimle adlandırıldığını bildirir. Bu benzerlik bir yelerde bir şeylerin ortak olduğunun alametlerinden biri olduğu anlamına gelmektedir. Öyle ya Terme nere Kazakistan nere?

Yani demem o deme ki dil, kültür, adetler sizi bir yerlere götürür. Mezar taşlarındaki ifadeler, halk hikâyeleri, efsaneler, halk masalları, bazı motifler, telaffuz vs vs?

Bugün için hiç dokunulmamış bir sahadır ?ağız? ve ?adet?lerin derlenmesi. Hâlbuki bu alanda yapılacak bir çalışma geçmişe de geleceğe de ışık tutacaktır.

Bu tür çalışmanın tek olumsuz yanı medyatik olmamasıdır. Maalesef bazı yetkililer bu alanda yapılacak çalışmaların önemine vakıf değiller. Olsalardı bu tür çalışmalar için kolları sıvar bir an önce işe koyulurlardı.

Neyse biz bir kelime ile yola çıktık ve yazımızın sonuna geldik. Sayın Mustafa Güler Beyle kültür ve sanat üzerine, illa da Terme üzerine sohbet ettik. Her ne kadar bizi duyan olmadıysa da öylece konuştuk işte. Hani yerin kulağı var derler. Bbirileri duyar da şu konuştuklarınızı bir tekrar edin deyiverir. ?Umut fakirin ekmeği? diye boşuna dememişler.

Teşekkürler Mustafa Güler Bey. Güzel sohbetti. Köpçük ikram edemedik ama olsun bizim de oturduğumuz yer rahattı.

Ve ?rahatlık batmadan? mekanı terk ettik?