Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Hasan ÖZDEMİR


KÖR KUYU

KÖR KUYU


Bir gün, çiftçinin eşeği derin bir kuyuya düşer. Eskiler, kullanılmayan bu kuyulara kör kuyu dertlerdi.
Telaşa kapılan adam ne yapacağını düşünürken, hayvan kuyunun içinde, kurtarın beni dercesine başlar anırmaya.

Çaresizlik içinde kıvranan çiftçi en sonunda, hayvanın yaşlı olduğunu ve kuyunun da zaten kapanması gerektiğini düşünür ve eşeği gözden çıkarır. Kuyudan çıkartmamaya karar verir. Sonunda düşünüp taşınarak kendince bir çözüm yolunu bulur.
Bütün komşularını yardıma çağırır. Düşüncelerini anlatır gelenlere . Başka bir çözüm yolu olmadığını düşünen köylüler, birer kürek alarak kuyuya toprak atmaya başlarlar. Eşeği canlı canlı toprağa gömmeye birlikte karar verirler. Eşek ne olduğunu fark edince, daha beter bağırmaya başlar. Eşeğin anırması tüm köyde yankılanmaya başlar. Birkaç saatlik çalışmanın sonunda herkes şaşkınlık içinde kalır, eşek sesini keser.

Öldü galiba, demeye başlarlar. Birkaç kürek toprak daha attıktan sonra, çiftçi kuyuya bakar. Gördükleri manzara karşısında gözlerine inanamazlar. Eşek, sırtına düşen toprakla müthiş bir şey yapıyor. Toprağı sırtından aşağıya silkeleyerek ayakları altına alıyor ve yukarı çıkması için basamak gibi kullanıyor. Sürekli bu hareketi tekrarlayan zavallı hayvan, üzerine atılan her kürek toprakla yavaş yavaş yukarı doğru çıkıyordu.

Bir süre sonra, komşular toprak atmaya devam edince, herkesin şaşkınlığı altında eşek, son bir hamleyle kuyunun kenarından dışarı bir adım atıp, koşarak oradan uzaklaşır!
Hayat böyle bir şey işte…

Beklenmedik zamanda, beklenmedik anda, sizin kötülüğünüze yapılan şeyler, belki sizi yeniden hayata döndürecektir. Hayat üzerinize hep toprak atacaktır.
Her türlü pislik paçalarınıza bulaşacak, çaresiz kalacağınız zamanlar olacaktır…

Kuyudan çıkmanın sırrı bu ya, hedefiniz bu pisliği silkeleyip bir adım yükselmek olmalıdır.
Sıkıntılarımızın her biri huzura doğru atılmış bir adımdır, hayat okulunun zor sınavlarıdır bunlar.

En derin kuyulardan bile yılmayarak, usanmayarak çıkabilirsiniz.
Silkelenin ve biraz daha yukarı çıkın.

Daha yukarı çıkma adına mücadeleye devam edin.
Sağlık ve huzurun eksik olmadığı nice bayramlarda görüşmek dileğimle, kalın sağlıcakla…