Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


KÖYÜMDE BAYRAM

KÖYÜMDE BAYRAM


Bir Kurban Bayramı`nı daha hayırlısıyla geride bıraktık.Her zaman olduğu gibi bu bayramda da köyümdeydim.Köyümde bayram geçirmekten büyük huzur duyuyorum.
Üniversitede öğrenci iken bir bayrama gelememiştim de o bayram bana çok hüzünlü gelmişti.

Demek ki memleket hasreti, eş-dost hasreti, sıla-i rahim insanoğlunun fıtratında var.Bu bir kanun-i İlahi diye düşünüyorum.Yoksa hasret duymayan insanın diğer canlılardan pek farkı kalmaz.
Bana göre köyümde bayram çok güzel geçer.Tam bir bayram havasında geçer.Köy dediğime bakmayın, benimki ağız alışkanlığı.Köyüm şu an mahalli seçimlere kadar kasaba.Seçimlerden sonra tekrar köy ya da mahalle statüsüne dönecek.

Köyüm, her bayramda olduğu gibi bu bayramda da çok kalabalıktı.Gurbetçilerin çoğu gelmişti.Çoğu İstanbul`dan gelmişti.İstanbul boşaldı diyorlardı.Televizyonlar,İstanbul sokaklarını bomboş gösteriyordu. Artık herkes motorize olmuş. Her evin avlusunda en az bir özel araba var. ikiden fazla araç olan avlular da var. Köyde bile park sorunu ortaya çıkmış.Bayram namazı çıkışında yolların kenarları hep araç doluydu.Bayram namazına aracıyla gelen çoktu.Gurbetten sılaya iyi bir binekle gelmek itibar vesilesi olmuş. ``Durumun nasıl ” sorusu pek sorulmuyor.Kişinin aracına göre yorum yapılıyor.

Köyümde, bayram sabahı horoz sesleriyle başlıyor.Herkes erkenden kalkıyor. Tabi çocukların sevinci daha fazla,onlar daha erken kalkıyor.Herkes bayramlık elbiselerini giymiş.Aile büyükleri yanlarına çocuklarını da alarak caminin yolunu tutuyor.Köy merkezinde çay ocakları açık oluyor.Burada namaz öncesi çay içmek ve sohbet etmek bir hayat tarzı haline gelmiş. Yoldan giderken,elinde tespih tekbir getirenler var.İnsanlar birbirlerine selam vermeye ve güleryüz göstermeye azami dikkat gösteriyor.

Camiye girdiğimizde, Hoca Efendi kürsüden bayramın ve selamlaşmanın faziletlerinden bahsediyordu.Bayram namazı zamanı geldiğinde cami tıklım tıklım doldu.İmam Efendi,sözü fazla uzatmayacağım diyerek cemaatten cami giderleri için yardım talep etti.Hemen üç-beş kişi ayağa kalktı.Başlarında papakları ters çevirerek safları dolaştı ve cemaatin yardımını kabul ettiler.Bu iş en fazla beş dakika sürdü.Bu da, bayram uygulamalarından biri haline gelmiş.İmam Efendi bayram namazının kılınışını tekrar tarif etti.Huşu ve huzur içerisinde bayram namazı eda edildi.

Namaz çıkışı caminin avlusunda bayramlaşmak için insanlar sıraya diziliyor.Herkes sıraya girerek ve musafaha yaparak bir sünneti ihya ediyor.İmamın ve ileri gelenlerin o kadar söylemesine rağmen bayramlaşmak için sıraya girmeyenler oluyor.Bütün telkinlere rağmen birbirleriyle bayramlaşmayan ve küslüğü devam ettirenler var.Sorulduğu zaman ``geçerli mazeretim var`` diyor. ``Benimle bayramlaşmadın`` diyenlere ``ben sıradaydım`` deme hakkınız oluyor.İşin garibi sıraya girip de adam atlayanlar da oldu.Bu tür hareket edenler gözden kaçmıyor. ``Bu uygulama bana ters geliyor,ben hiç sıraya girmem bayramlaşacağım adamla sıra dışında bayramlaşırım`` diyenler de var.

Toplu bayramlaşma merasimi bittikten sonra bütün cemaat kurbanlarını kesmek üzere evlerinin yolunu tuttu.
Bundan sonrasını imkan olursa daha sonra anlatacağım.
Bu vesileyle herkesin geçmiş Kurban Bayramı`nı tebrik ediyorum.