Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


KUR’AN ÂŞIĞI BİR ÂLİM: NİYAZİ KASAPOĞLU        

KUR’AN ÂŞIĞI BİR ÂLİM: NİYAZİ KASAPOĞLU        


    M.Niyazi Kasapoğlu, 1941 yılında Trabzon-Çaykara ilçesi Zelega köyünde doğar. Kıtlık döneminde ilkokula gidemeyen Niyazi Kasapoğlu, 5 yaşında mahalle mektebinde ilmihal bilgileriyle birlikte Kur’an-ı Kerim öğrenir. 1948 yılında -7 yaşında- Of’ta Hacı Mehmet Aşıkkutlu Efendi’den  “hafızlık” öğrenmeye başlayıp 1950’de hıfzını tamamlar. 8 yaşında Terme’ye gelir ilk defa. 1951’den 1956 yılına kadar doğum yeri olan Zelega köyünde Cevahirzade Hacı Ahmet Efendi’den sarf, nahiv, mantık, fesahat ve belagat ilimlerini okur. 1956’dan 1961 yılına kadar Hacı Hasan Yavuz Efendi’den tefsir, hadis, fıkıh, usul-ü fıkıh ve kelam derslerini tahsil eder.

       1961-63 yılları arasında Manisa’da piyade olarak askerlik görevini yapar. Askerlik sonrası birkaç yıl Terme’de/ Çamlıca köyünde fahri imamlık yapar. 1965-1973 yılları arasında Amasya/ Taşova ilçesi Yaylasaray Köyü Camiinde imam-hatip olarak hizmet eder. Bu arada Samsun İmam-Hatip Lisesini dışarıdan bitirir.

       1973 yılından itibaren Terme’de çeşitli Kur’an kurslarında kurs hocası olarak binlerce talebe yetiştirir. 1973-75 yıllarında Kocaman Caddesindeki eski Terme İmam-Hatip Lisesi binasında, 1975-80 yılları arasında Çay mahallesi ırmak sırtındaki Merkez Kız Kur’an Kursu’nda, 1980-1991 yılları arasında Terme Garaj Camii yanındaki Fatih Kur’an Kursunda, 1991 yılından re’sen emekli olduğu 2006 yılına kadar Çay Mahallesi Eski Ünye Caddesi Aksüt Çıkmazında Fatih Kur’an Kursu’nun yeni binasında ve daha sonra Yavuz Selim Vakfı’nda vefat edinceye kadar büyük bir aşkla sabah namazı öncesinden gece yarısına kadar çalışarak hem hafız yetiştirir hem de Arapça, fıkıh, tefsir dersleri verir.

      Niyazi Kasapoğlu Hocanın öğrencileri bölge hafızlık imtihanlarında her yıl bölge birincilik ve ikinciliği kazanır. 1986’da öğrencisi Ramazan Yörük, Ankara’da Türkiye Hafızlık Yarışmasında ikincilik; 1989’da da öğrencisi Hayati Alanlı, Konya’da yapılan Türkiye Hafızlık Yarışması’nda birincilik kazanır. Dursun Ergen isimli öğrencisi ise 1992 yılında Türkiye birincisi olup Suudi Arabistan’daki İslam Ülkeleri Hafızlık Yarışması’nda ülkemizi temsil eder.

      Niyazi Kasapoğlu Hocamın talebesi olamadık ama onun vaazlarından ve özel sohbetlerinden nasiplenmeye çalıştık. Onun yetiştirdiği onlarca öğrencisi benim de okul ve dershanelerde öğrencim oldu. Başta ilahiyatçı, imam-hatip, öğretmen olmak üzere çok çeşitli mesleklerde kaliteli insanlar yetiştirdiğine şahidiz hocamızın. Onun az bilinen yönü, Kur’an tefsiriyle ilgili yer yer yazmasıydı. 1992-1993 yıllarında Ali Aksuoğlu Hocamın öncülüğünde Terme’de 7 sayı çıkardığımız Hasret dergisinde onun da 3 yazısını yayımlamıştık. Hatta Ali Hocam, Temmuz 1993’te önemli bir mülakat da yapmıştı onunla. Çıkardığımız Bilgi Pınarı dergisinde Mart 2015’te Nazmi Kılıç Hocam da onunla bir röportaj yapmıştı. Reyhan dergisinde de yazıyordu son yıllarda.

     Terme'de 40 yıla yakın bir sürede binden fazla hafız yetiştiren, İslami ilimleri öğreten, İslam’ı tebliğ eden, hatimle teravih kıldıran, ömrünü Allah yolunda Kuran hizmetine adayan,  M. Niyazi Hocamızın 20 Ocak 2021’de Terme Pazar Camiinde kılınan cenaze namazına koronavirüs ve soğuğa rağmen binlerce seveni katıldı. Terme'de cennetlik bir Allah dostunun gıpta edilesi bir vedasına şahitlik ettik.

     “Kur'an hizmetinin emekliliği olmaz, vefat edince emekli oluruz, bizim mesaimizi melekler yazar.” diyerek eşi benzeri az görülen bir şuur, aşk, azim, sabır ve fedakârlıkla 80 yaşına kadar hak ve hakikat yolunda hizmet eden, âlim, Kur’an âşığı Niyazi Kasapoğlu Hocama Allah'tan rahmet; ailesi, talebeleri ve sevenlerine sabırlar niyaz ederim.