Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Kuran`ın Genç Muhafızları

Kuran`ın Genç Muhafızları


Geçtiğimiz hafta sonu Terme`de anlamlı bir yarışma vardı. Hem bir yarışma hem de bir ziyafet; Hafızlık ve Ezan Okuma Yarışması.
İmam Hatip Liseleri arasında yapılan hafızlık ve ezan okuma yarışmasının il finali bu sene ilçemizde yapıldı. İl Milli eğitim Müdürü Aytekin GİRGİN`in imzasını taşıyan davetiye bana da ulaşmıştı. Davetli olmasam bile haber aldığımda yine giderdim.
Uzun yıllardır İmam Hatip Lisesi öğrencileri arasında meslekî yarışmalar düzenlenmektedir. İl finali her yıl bir ilçede yapılır. Hafızlık ve ezan okuma yarışması il finali bu sene ilçemizde yapıldı. Sunucu Reşit Kılıç, finalin Terme`ye verilmesinde, Termeli olan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Öztürk`ün katkısı olduğunu hatırlattı. Terme, daha önce de böyle bir yarışmaya ev sahipliği yapmıştı. Bana göre Terme ve Terme İmam Hatip Lisesi bu yarışmadan da yüzünün akıyla çıktı. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.
Pazar gününü bu yarışma sayesinde gayet faydalı bir şekilde değerlendirmiş olduk. Manevi atmosferden biz de nasibimizi aldık.
Hafızlık, tam bir yarışma. Sana, Kuran`ın herhangi bir yerinden bir ayetin bir satırını okuyorlar. Yazılı olarak eline de vermiyorlar. Hem sana okunan bölümü hatırında tutacaksın, hem de devamını getireceksin. Ta ki, jüri üyeleri tamam diyene kadar. Bu, zorluk derecesi bakımından bir konferansta konuşma yapmak ya da seminerde ders vermekle asla kıyaslanamaz.
Gerek sunucu, gerekse de jüri başkanı, “Buraya kadar gelmeyi başaran her öğrencimiz bizim için birincidir” dese de bu, yarışmacıların heyecanını dindirmeye yetmedi. Sahneye ilk çıkan Alaçam İmam Hatip Lisesi öğrencisinde bunu açıkça gördük. Acaba, ilk yarışmacıdan önce, yarışmacı olmayan birisi yarışsa bu durum ilk yarışmacının heyecanını biraz olsun yatıştırmaz mı?
Yarışma öncesi konuşma fırsatı verilen herkes güzel şeyler söyledi. Belediye Başkanımız Sayın Şenol Kul`un, dün akşam bir kitap okuduğunu belirttikten sonra söylediği, “Bütün kitaplar, asıl kitabı anlamak için okunur” sözü, hafızama kazındı.
09.50`de başlayan hafızlık yarışması tam öğle ezanı okunurken (11.45) sona erdi. Hemen ezan okuma yarışmasına geçildi. Bu sırada proğrama 1 saat ara verilmiş olsaydı daha uygun olurdu diye düşündüm. Zaten zaman ilerledikçe bazı seyirciler birer ikişer çıkıp ihtiyaçlarını giderdiler. Bazıları tekrar geri döndü, bazıları ise dönmedi.
Hafızlık yarışmasına 9 İHL katılırken, ezan okuma yarışmasına 17 okul katılmıştı. Sunucu bu durumu, bazı İmam Hatip Liselerinde hafız bulunmamasına bağladı. 17 okul iki guruba ayrıldı.
Ezan okuma yarışması sona erdiğinde saat 13.40 olmuştu. Jürinin değerlendirme yapabilmesi için sunulan sinevizyon gösterisi de sona ermiş ve yarışmanın en heyecanlı bölümüne gelinmişti. Jüri başkanı Çarşamba Müftüsü Sıtkı KAYA, sonuçları açıklamadan önce, “Salonun birincisi ile jürinin birincisi farklı olabilir. Bu konuda şimdiden sizden anlayış bekliyorum” diyerek tansiyonu biraz düşürmek istedi. Sonunda dereceler okundu:
Hafızlık yarışması:
1. Enes ÖZBAKIR Vezirköprü İmam Hatip Lisesi
2. Muhammet Recep DOĞANER 19 Mayıs İHL
3. Muhammed Sacit DEMİR Samsun İlkadım İHL.
Ezan Okuma Yarışması:
A-Gurubu:
1. Ogün ÖZTÜRK Terme İHL
2. Ertuğrul TABAN Bafra İHL
3. Şahin KUL Alaçam İHL
B-Gurubu:
1. Orhan YILDIZ Çarşamba İHL
2. Metehan DALMAN Ayvacık İHL
3. Cihan ÖZBAKIR Vezirköprü İHL
Hafızlık yarışmasına katılan Termeli Serhat Gülüm`ün ilk 3 içerisinde olacağını düşünüyorduk. Fakat başkanın dediği gibi, salonun 1.si ile jürinin 1.si uyuşmadı.
Bütün yarışmacıları ve emeği geçen öğretmenlerini kutluyorum. Proğramı hatasız uygulayan bütün görevlileri tebrik ediyorum.