Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yılmaz İMANLIK


KURU FASULYEYE SİMİT BANMAYA VAR MISINIZ ?

KURU FASULYEYE SİMİT BANMAYA VAR MISINIZ ?


Karar verdim, bugün edebiyat yapmayacağım. Bırakıyorum şiiri, hikâyeyi, romanı… Bazen daha gerçek hikâyelerden konuşmak lazım.

Hep Asuman meselesini anlatacak değiliz ya. Az geri dur Asuman! Bugün senle uğraşamam!

Bir ekmek hikâyesi…

Son zamanlarda kaç kişi fark etti ya da kaç kişiyi rahatsız etti halka çaktırmadan ekmek üzerinde yapılan küçük gibi görünen büyük değişiklik? Merak ediyorum doğrusu.

Ne kadar uyanığız sahi(!)

Arife günü ekmek almak için bir markete girdim. “Allah Allah, bu ekmeklere n`olmuş böyle, mini minnacık! Galiba bu markette sadece sandviç ekmeği satılıyor.” dedim kendi kendime. Almadım. Çünkü bana sandviç ekmeği değil şöyle acılı kuru fasulyeye bandıra bandıra yiyeceğim ve beni doyuracak bir ekmek lazım.

Mahallemin bakkalına geldim, ekmek istedim. Küçücük bir ekmek verdi. “Yahu dedim ben sandviç ekmeği istemedim normal ekmek versene! . “İyi işte hocam normal ekmek bu.” dedi. Haydaaa! Bunun neresi normal! Çocukluğumda yediğim çeyrek ekmekten bile daha küçük bu be! “Şu birkaç gün içinde ekmek 50 gram daha indi ama fiyatı aynı.” Dedi arkadaşım.

Ekmek zenginin de fakirin de en temel ihtiyacı değil midir? Ekmekle oyun oynanmaz. Allah çarpar adamı! Fiyatını aynı tutup her ekmekten 50 gram düşürüldüğünde kişi sayısı fazla olan ailelerin halini siz hesap edin işte. Burada olması gereken doğru orantı belki daha farklı kelimelerle anlatılabilir ama ben en yumuşak kelimeleri kullanıyorum. Ama buradaki “vebal” büyüktür beyler!

Bu durum serbest piyasa ekonomisinin bir sonucu mudur? Değildir efendim. Tamam devlet ekmek için 250 gram standardı getirmiş olabilir. Ama 250 gr. ekmeği 1 liraya satın da dememiştir herhalde. Deseydi yakın çevremizdeki şehirlerde de aynı olurdu.

Buyrun; Barfa 75 krş, Çarşamba 75 krş, Salıpazarı 75 krş…. Devam edelim Ünye 75 krş. Daha da gidelim Fatsa 75 krş… Terme 1 lira!

Soru şu: Terme çok mu zengin çok mu uyanık(!) Ben 1 liraya ekmek almaya zorlanırım ama sizi bilmem.

Yoksa Ramazan pidesi satılmadı diye evine her gün nasıl iki ekmek götüreceğini kara kara düşünen insanları cezalandırmak mıdır murat? Hele pide fiyatlarına hiç girmeyelim. Bu konuda da yine diğer şehirlerle karşılaştırma yaptığımızda yatacak yerimiz yok inanın!

Vatandaşın yediği ekmeği küçülten insanlar vatandaşın gözünde küçülmez mi?

Bu gidişle vatandaşa, “Ekmek pahalı siz simit bari yiyin!” diyeceğiz.

Ama inanıyorum ki ekmekteki bu uygulama kısa sürede normale dönecektir. Yoksa bu konuda diğer ilçelerin ortasında sivrileceğiz. Alimallah!

Ya sona ermezse!

O zaman bir iki tavsiyemiz olacak:

Birincisi, belki belediyenin projelerinde vardır bilmiyorum. En kısa sürede bir halk ekmek fabrikası açarak vatandaşın ekmeğe normal fiyatlarda ulaşmasını sağlayabilir.

İkincisi, özellikle köydeki annelerimiz, teyzelerimiz kuzinelerinde mis gibi köy ekmeği pişirerek hem daha doyurucu hem sağlıklı hem de ucuz ekmek elde edebilir.

Üçüncüsü, ama vatandaş ille de ben ekmeği böyle yemeye devam edeceğim derse o zaman ben “Ekmek pahalı simit bari yiyelim.” derim.

Ne güzel olur değil mi etli kuru fasulyeye simit bandırmak.

Galiba ben de yazımı bu temenni ile bitirmeliyim:

Yarınınız bu günden güzel olsun.

Hasan Özdemir
7.08.2014 18:17:44
Herkes halinden memnun Yılmaz Hocam. Tık yok vallahi.5 TL de olsa durum aynı.