Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


KUŞ CENNETİ


Sam­sun´da ´´Kuş Cen­ne­ti´´ diye çok ha­ri­ka bir yer var.


Bu za­ma­na kadar gerek ba­sın­dan, ge­rek­se gezip gören ar­ka­daş­lar­dan bu­ra­nın is­mi­ni ve met­hi­ni duy­muş­tum. Şu ana kadar gidip gör­mek nasip ol­ma­mış­tı.


Geçen hafta öğ­ret­men ar­ka­daş Meh­met Bakır´ın ıs­rar­lı da­ve­ti üze­ri­ne gidip gör­mek nasip oldu.


De­nil­di­ğin­den de faz­lay­mış. Bu­ra­sı bir ta­bi­at ha­ri­ka­sı. Allah´ın biz in­san­la­ra bir lütfu ve ih­sa­nı.


Bu­ra­sı sa­de­ce kuş­lar için değil, bütün can­lı­lar için bir cen­net.


Kuş Cen­ne­ti´ne 19 Mayıs il­çe­sin­den giriş yap­tık, Bafra´dan çık­tık. Kı­zı­lır­mak neh­ri­nin oluş­tur­du­ğu bin­ler­ce dönüm sulak , saz­lık ve düz ara­zi­den olu­şu­yor. İrili ?ufak­lı, zaman zaman de­niz­le ir­ti­bat­lı olan, zaman zaman da de­niz­le ir­ti­ba­tı­nı ke­si­len göl­ler var. Bu tür de­niz­den ay­rı­lan göl­le­re ´´lagün´´ adı ve­ri­li­yor­muş.


Bu­ra­lar , ta­ma­men deniz se­vi­ye­sin­de olan yer­ler. Kış mev­si­mi ol­du­ğun­dan kar­lar eri­me­ye baş­la­mış ve su se­vi­ye­si bir hayli yük­sel­miş­di. Sular o kadar yük­sel­miş ki, ´´su­ba­sar or­man­la­rı´´ or­ta­ya çık­mış. Yani or­man­la­rı sular bas­mış. Or­man­lar kışın adeta sular için­de yü­zü­yor. Dev gibi asır­lık çınar ağaç­la­rı­nın kök­le­ri ve göv­de­le­ri yer yer bir metre kadar sular içe­ri­sin­de. Ufak ka­yık­lar­la ge­zin­ti bile ya­pı­la­bi­lir.


Sam­sun Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si , yeni yerel yö­ne­tim ya­sa­sın­dan sonra 30-40 km uzun­lu­ğun­da çok güzel , kay­mak gibi as­falt ve beton yol yap­mış. Kuş Cen­ne­ti böl­ge­si ise ta­ma­men beton yol. Bunu bi­le­rek böyle yap­mış­lar. Çünkü as­falt yol, yazın eri­ye­rek su­la­ra ka­rı­şı­yor; bu suyu içen kuş­lar ya has­ta­la­nı­yor, ya da ölü­yor­muş.


İster is­te­mez il­çe­miz sa­hil­le­rin­de ya­pı­lan ve ya­pıl­mak is­te­nen ter­mik sant­ral­ler ak­lı­ma geldi. Bun­la­rın za­man­la eko­lo­jik den­ge­ye ve­re­ce­ği tah­ri­bat , can­lı­la­rın yok ol­ma­sı, has­ta­lık­la­rın art­ma­sı? gibi hu­sus­lar ve­ri­len mü­ca­de­le­nin ne kadar haklı olun­du­ğu­nu or­ta­ya ko­yu­yor. Kuş Cen­ne­ti´ne gös­te­ri­len bu has­sa­si­yet il­çe­miz için de gös­te­ril­me­li.


Bu­ra­da kuş­lar ala­bil­di­ği­ne hür. De­nil­di­ği gibi kuş­lar için bir cen­net. Gi­riş­te ve çı­kış­ta jan­dar­ma­lar bek­li­yor. İzin­siz av­lan­ma­ya asla izin ver­mi­yor­lar. Öyle ol­ma­sa bu­ra­sı kuş­lar için cen­net değil, ce­hen­nem olur. Kuş kat­li­amı gırla gi­der­di.
Bu em­ni­yet or­ta­mı kuş­la­ra da si­ra­yet etmiş. Sa­yı­sız kuş ser­best­çe do­la­şı­yor ve uçu­yor.


Hiç bil­me­di­ğim kuş tür­le­ri­ni gör­düm. Bu­ra­da sa­yı­sız kuş çe­şi­di ya­şı­yor­muş.


Be­le­di­ye yer yer gö­zet­le­me ku­le­le­ri yap­mış. Bu­ra­la­ra çı­ka­rak kuş­lar gö­zet­le­ni­yor, fo­toğ­raf­la­rı çe­ki­le­bi­li­yor, hatta bel­ge­sel­le­ri bile ya­pı­la­bi­li­yor­muş.


Her yıl, en güzel fo­toğ­raf çekme ya­rış­ma­sı ya­pı­lı­yor, de­re­ce­ye gi­ren­ler sos­yal te­sis­ler­de ser­gi­le­ni­yor. Bu fo­toğ­raf­lar­dan bir kıs­mı­nı görme im­ka­nı­mız oldu.


Kuş Cen­ne­ti´nin sa­kin­le­ri sa­de­ce kuş­lar değil. Yılkı at­la­rı ve man­da­lar da vaz ge­çil­mez sa­hip­le­ri.


Sos­yal te­sis­ler­de manda yo­ğur­du, kay­ma­ğı ve te­re­ya­ğıy­la ya­pı­lan or­ga­nik kah­val­tı uzun süre ha­fı­za­lar­dan si­lin­mi­yor.


İlçe­miz­de Göl­ya­zı´da mill­li park ilan edi­len ´´Ama­zon Or­man­la­rı´´ Kuş Cen­ne­ti örnek alı­na­rak çok güzel bir tu­rizm alanı ha­li­ne dö­nüş­tü­rü­le­bi­lir. Deniz var, göl var, sulak alan var, orman var ve her türlü kuş var , canlı var. Yani yok yok. Tek eksik alt yapı ve ta­nı­tım. İnanın bun­lar ya­pıl­dı­ğı zaman ´´Ama­zon Milli Parkı´´ il­çe­mi­zin en iyi ta­nı­tım aracı olur. Ben her iki­si­ni de gör­düm. Bizim ´´ Ama­zon Milli Parkı´´nın Kuş Cen­ne­ti´nden faz­la­sı var, ek­si­ği yok.


Asıl cen­net bizde.


Uma­rım en kısa za­man­da kendi cen­ne­ti­mi­ze de git­mek nasip olur.